Construcția Rail Baltica în Estonia a atins o etapă importantă, contractele de construcție acoperind acum jumătate din linia principală, care se întinde de la stația Ülemiste la Tootsi în Pärnumaa.
La 7 martie 2025, a fost semnat un contract cu AS TREV-2 Grupp pentru construirea unei secțiuni de 14 km de la Kärpla la Selja în Raplamaa, care marchează o nouă etapă de dezvoltare a Rail Baltica în Estonia. Acest ultim acord consolidează faptul că calea ferată internațională de mare viteză nu mai este doar o viziune viitoare, ci un proiect de construcție în progres activ, cu lucrări în desfășurare pe mai multe secțiuni simultan.
Contractul de proiectare și construcție pentru secțiunea Kärpla – Selja este evaluat la 67,6 milioane de euro, fără TVA. Lucrările sunt programate să continue până la sfârșitul anului 2028, urmând ca cel puțin 8 km din terasamentul liniei principale să fie finalizați până în 2027.
Contractul de construcție este finanțat de Mecanismul Conectarea Europei (CEF) și de bugetul de stat al Estoniei.
„TREV-2 Grupp are o experiență vastă și o relație de lucru solidă cu clientul în construirea diferitelor secțiuni de cale ferată Rail Baltica și a infrastructurii specifice amplasamentului”, a declarat directorul general al TREV-2 Grupp, Sven Pertens.
În cadrul contractului, TREV-2 Grupp va efectua atât lucrări de proiectare, cât și de construcție pentru diverse elemente de infrastructură de-a lungul acestei secțiuni, care include două viaducte (Ahekõnnu și Nõlva), asigurând conexiunile traficului local la noul coridor feroviar, precum și ecoductul Kärpla și podul verde Kootja, care vor sprijini deplasarea în siguranță a faunei sălbatice.
În plus, contractul acoperă construcția de poduri feroviare peste râurile Velise și Nurtu și a tunelului pentru animale Lihuveski, minimizând astfel impactul căii ferate asupra mediului.
Aceste structuri vor fi construite ca parte a lucrărilor de proiectare și construcție a liniei principale, asigurându-se că Rail Baltica îndeplinește atât standardele tehnice, cât și pe cele de mediu.
„Rail Baltica nu este doar un nou coridor de transport, ci și o investiție economică și geopolitică care conectează Estonia, Letonia și Lituania cu restul Europei. Acesta este un proiect strategic care deschide noi piețe pentru întreprinderile estoniene și consolidează securitatea regională”, a declarat directorul general al Rail Baltic Estonia, Anvar Salomets.
Articol preluat de pe RailwayPRO.com