miercuri, noiembrie 13, 2024
spot_img

Sistemul ERTMS pe Sighișoara-Mediaș este operațional. Urmează alți 40 km

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a anunțat vineri dimineață că sistemul ERTMS pe Sighișoara-Mediaș este operațional, iar până la finele anului urmează alți 40 km de cale ferată dotați cu acest sistem.

Sistemul European de Management al Traficului Feroviar (ERTMS) este funcțional pe segmentul feroviar Sighișoara – Daneș – Dumbrăveni – Mediaș (39 km) pe ambele fire de circulație, modernizate pentru viteza maximă de circulație a trenurilor de călători de 160 km/oră, inclusiv pe toate liniile din stațiile Daneș, Dumbrăveni și Mediaș. De asemenea, au fost puse în funcțiune și cele opt treceri la nivel cu calea ferată (TN), modernizate și dotate cu bariere automate, cu patru cumpene.

Testările pentru punerea în funcție a noului sistem de centralizare electronică (ERTMS) sunt în derulare, iar până la finalul anului în curs acesta va fi funcțional pe alți 40 km, de la Mediaș la Blaj, pe ambele fire de circulație modernizate, inclusiv pe liniile din stațiile Copșa Mică, Valea Lungă și Blaj, precum și la cele 13 treceri la nivel cu calea ferată, modernizate și dotate cu bariere automate, cu patru cumpene.

Pe tronsonul Sighișoara – Simeria (166 km) modernizat și recepționat pentru viteza maximă de circulație a trenurilor de călători de 160 km/oră, respectiv 140 km/h pentru trenurile de marfă, lucrările de semnalizare sunt finalizate în proporție de 97% de la Sighișoara la Coșlariu, respectiv 86% de la Coșlariu la Simeria, astfel că, până la finalul anului, sistemul de centralizare electronică va fi funcțional pe 80 km, de la Sighișoara la Blaj, inclusiv pe toate liniile din cele șase stații (Daneș, Dumbrăveni, Mediaș, Copșa Mică, Valea Lungă și Blaj), urmând ca în primul semestru al anului 2022, sistemul ERTMS să fie operațional pe întrega distanță de 166 km, de la Sighișoara la Simeria.



Sistemul ERTMS pe Sighișoara-Mediaș este funcțional. Tronsonul, construit de FCC

Tronsonul pe care a fost pus în funcțiune sistemul ERTMS face parte din două loturi de pe Secțiunea Coșlariu-Sighișoara.

Este vorba în primul rând de Lotul 1 Ațel-Sighișoara, construit de Asocierea FCC Construccion SA – Alpine Bau GmbH – AZVI SA, cu o valoare contractuală de 872.643.737 de lei. Apoi, este vorba de o porțiune din Lotul 2 Ațel-Micăsasa, construit de Asocierea FCC – Alpine – AZVI – Straco, cu o valoare contractuală de 747.497.929 de lei.



Avantajele sistemului ERTMS nivel 2 față de sistemele convenționale

Sistemul ERTMS 2 prezintă următoarele avantaje:

  • asigură creșterea vitezei de circulație și a gradului de siguranță, prin utilizarea unui sistem de control continuu al vitezei;
  • crește capacitatea liniilor feroviare cu circa 40%, prin reducerea timpilor de urmărire a trenurilor, prin circulatia acestora pe blocul de linie automat integrat;
  • reducerea costurilor de operare și de întreținere;
  • se reduce semnificativ volumul de echipamente (semnale, circuite de cale, indicatoare etc.);
  • asigură interoperabilitatea rețelelor feroviare europene, trenurile circulând dintr-o țară în alta fără ca mecanicii să fie nevoiți să cunoască sistemele de semnalizare naționale.

Stadiul lucrărilor la instalațiile ERTMS pe Sighișoara-Coșlariu-Simeria

Pe acest tronson au fost modernizați și recepționați 166,7 km (infrastructură, suprastructură și lucrări civile) pentru viteza maximă de circulație de 160 km/oră pentru trenurile de călători și 140 km/oră pentru trenurile de marfă.

Pe 40 km sistemul de centralizare electronică ERTMS este funcțional pe ambele fire modernizate, iar până la finalul anului 2021 sistemul va fi funcțional pe o distanță de 80 km, de la Sighișoara la Blaj.

Lucrările de semnalizare ERTMS pe Sighișoara-Coșlariu (91,5 km) au stadiul de execuție de 97%. Lucrări de semnalizare ERTMS pe Simeria – Coșlariu (75,2 km) și OCC Simeria au stadiul de execuție de 86%.

Cele mai importante construcții noi realizate între Simeria și Sighișoara:

  • Podul în formă de Arc (134,6 m) peste râul Târnava Mare
  • Tunelul Sighişoara (401 m)
  • Tunelul Daneş (969 m), cel mai lung tunel de cale ferată construit în România după 1989
  • Pasajul superior rutier peste DN 13
  • Pasaj superior rutier Daneș

Tunelul Turdaș (780 m), primul tunel din România construit prin metoda tranşee complet deschisă. Metoda a implicat realizarea în trepte a excavaţiei, a platformelor pentru execuţia pereţilor, grinzilor, pereţilor mulaţi, picioarelor, boltei şi turnarea betonului de umplutură, iar la final refacerea terenului. Pereţii mulaţi ai tunelului au rolul de a împiedica pătrunderea apelor în interior, tunelul fiind dotat cu un sistem modern de colectare şi evacuare a apei pluviale.

IN THE SPOTLIGHT

Tehnologie și inovație – Soluții eficiente de întreținere a flotei pentru operatorii de material rulant

Industria feroviară evoluează constant, iar întreținerea și curățarea flotelor devin esențiale pentru menținerea performanțelor operaționale. Flotele moderne de material rulant care transportă zilnic milioane...

Ultimele Articole