miercuri, februarie 26, 2025
spot_img

ERTMS implementat în portul Gdańsk

PKP Polskie Linie Kolejowe a finalizat lucrările legate de instalarea noului ERTMS/ETCS în portul Gdańsk, care va oferi noi oportunități și capacitate sporită pentru transportul de marfă.
Compania a instalat noile dispozitive ale sistemului de control al traficului feroviar pe linia de 17 km a liniei de cale ferată nr. 226 de la Pruszcz Gdański la stația Gdańsk Port Północny și pe secțiunea de 3 km a liniei nr. 721 de la Gdańsk Południowy la Gdańsk Olszynka.
Acest sistem sprijină activitatea mecanicilor de tren și a controlorilor de trafic, deoarece, în cazul unei amenințări pe traseu, trenul va fi oprit. Noile dispozitive asigură organizarea optimă a muncii și utilizarea eficientă a căilor ferate. Transportul feroviar de marfă către portul Gdańsk este acum mai sigur și mai eficient.
Proiectul, în valoare de aproape 17 milioane de zloți (4 milioane de euro), a fost cofinanțat prin Programul operațional Infrastructură și mediu.
Investiția a fost implementată ca parte a proiectului „Proiectarea și implementarea dispozitivelor ERTMS/ETCS de nivel 1 pentru linia de cale ferată nr. 226 de la Pruszcz Gdański la portul Gdańsk Północny” în cadrul proiectului POIiŚ nr. 5.1-8 intitulat „Proiect de îmbunătățire a accesului feroviar la portul Gdańsk (pod + linie de cale ferată cu două șine)” – Faza II, implementat în cadrul Programului Operațional Infrastructură și Mediu pentru perioada 2014-2020.Proiectul a fost realizat de un consorțiu de companii format din Zakłady Automatyki Kombud din Radom (lider), Siemens Mobility din Varșovia și Siemens Mobility GMBH din München. Proiectul are o valoare de aproape 17 milioane de zloți (4 milioane de euro), din care 85% reprezintă cofinanțarea europeană.
Linia de cale ferată nr. 226 permite transportul de mărfuri către portul Gdańsk din partea de sud a țării, ocolind centrul orașului. În anii anteriori, ruta a fost modernizată. Capacitatea liniei a fost îmbunătățită, iar trenurile circulă acum mai repede, cu viteze de până la 100 km/h. Șinele și sistemul de linii aeriene au fost înlocuite, iar structurile tehnice au fost reconstruite sau nou construite. Podul feroviar cu o singură cale peste râul Martwa Wisła a fost înlocuit cu o structură nouă, cu două căi.
Proiectul de instalare a ERTMS/ETCS în portul Gdańsk este completat de îmbunătățirea infrastructurii feroviare de acces la portul Gdańsk, care a inclus modernizarea și extinderea căii ferate și a fost finalizat în 2022.
Datorită finalizării întregului proiect, trenuri mai lungi și mai grele, cu o lungime de până la 750 de metri și cu o sarcină pe osie de 22,5 tone, ajung acum la chei.
Au fost modernizați și electrificați aproape 70 km de șine și 233 de aparate de cale ferată în zona stațiilor Gdańsk Port Północny, Gdańsk Kanał Kaszubski și Gdańsk Zaspa Towarowa, precum și în zona Gdańsk Wiślany și pe liniile Gdańsk Główny – Gdańsk Zaspa Towarowa și Gdańsk Zaspa Towarowa – Gdańsk Wiślany (liniile 227, 249 și 722). Conexiunea feroviară și rutieră eficientă și sigură este asigurată de un viaduct rutier. Extinderea centrului de control local din stația Gdańsk Port Północny și construirea cabinei de semnalizare din stația Gdańsk Zaspa Towarowa, echipată cu noi dispozitive informatice și sisteme de telecomunicații, asigură funcționarea fără probleme și în siguranță a traficului feroviar.
Valoarea întregului proiect este de 1,1 miliarde de zloți (261,8 milioane EUR), aproape 40% din această sumă fiind cofinanțată de Uniunea Europeană prin Mecanismul pentru interconectarea Europei (CEF). În cadrul cererii de propuneri CEF 2015, UE a oferit o cofinanțare de 108,5 milioane de euro, reprezentând 85% din costurile eligibile ale proiectului de 132,77 milioane de euro.
Proiectul a fost implementat pentru a spori accesul la porturile din zona Tri-City, inclusiv porturile Gdynia și Gdańsk, care au o valoare totală de 2,6 miliarde de zloți (aproape 619 milioane de euro). Proiectul de modernizare și dezvoltare a infrastructurii feroviare din portul Gdynia a fost finalizat în noiembrie 2024. Proiectul porturilor Tri-City include și portul Sopot.

Articol preluat de pe RailwayPRO.com

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole