spot_img
luni, ianuarie 30, 2023
spot_img

Epidemia de coronavirus. Ce despăgubiri dau companiile europene de cale ferată

Companiile europene de cale ferată acordă despăgubiri dintre cele mai diverse pasagerilor care își anulează cursa din cauza epidemiei. Care sunt despăgubirile acordate? Majoritatea operatorilor feroviari europeni și-au suspendat serviciile de catering la bord sau cele de tip „lounge”. In Italia nu este permisă apropierea de alte persoane in tren la o distanță mai mică de un metru.

Doru Cireașă

carantină de coronavirus în Italia

Deutsche Bahn, Germania. DB va returna contravaloarea călătoriei persoanelor care călătoresc în zone în care există COVID 19 sau în cazul în care evenimentul la care mergeau pasagerii a fost anulat din cauza acestei epidemii, potrivit thetrainline.com. Tot un motiv de restituire a contravalorii biletelor este și închiderea hotelului în care pasagerii urmau să se cazeze din cauza epidemiei.

În cazul Eurostar, serviciu oferite pe teritoriul Franței și Marii Britanii, este oferită o preschimbare a datei de călătorie celor care se află în carantină. Dacă pasagerii se întorc dintr-o zonă în care există coronavirus, Eurostar va solicita pasagerilor să își amâne călătoria cu 14 zile.

În Italia, operatorul Italo va returna contravaloarea călătoriilor în Lombardia, Veneto și Emilia Romagna sau dacă deplasarea urma să aibă loc la un eveniment anulat din cauza COVID 19. Până în data de 3 aprilie serviciile Italo Club și cele de catering sunt anulate.

În Marea Britanie, National Rail oferă condițiile obișnuite  de rambursare. Identic și operatorul NS din Olanda. OBB Austria va returna contravaloarea biletelor de călătorie din Austria către Italia, până în data de 12 martie. Trenurile de noapte către Milano și Veneția nu mai circulă, dar merg către Roma, ca de obicei. Trenurile către Bologna, Udine, Trieste, Verona si Veneția circulă în timpul zilei.

Renfe Spania circulă în condiții normale. În Elveția SBB returnează banii plătiți pentru deplasarea la evenimente anulate din cauza COVID 19. Printre acestea Carnavalul din Basel, Geneva Motor Show sau diferite evenimente sportive.

SNCF Franța va returna contravaloarea tichetelor de călătorie din Franța către Italia, până la data de 29 martie. Aceasta se va aplica trenurilor care merg în perioada 26 februarie – 2 aprilie.

Trenul Thalys, operat între Franța, Germania și Belgia, circulă normal, însă măsuri comerciale speciale au fost implementate în contextul epidemiei. În cazul persoanelor izolate sau a celor care urmau să participe la evenimente anulate (dacă faptul poate fi dovedit) într-unul dintre orașele deservite de Thalys se poate obține o modificare a călătoriei fără costuri. În cazul persoanelor rezidente în China sau Coreea, persoanele pot obține returnarea banilor plătiți.

Operatorul italian Thello și-a anulat operarea rutei Paris  – Veneția în perioada 10 martie- 3 aprilie , iar Veneția  – Paris între 9 martie si 2 aprilie. Tot între 10 martie si 3 aprilie sunt anulate si cursele Marsilia  – Nisa  – Milano, fiind disponibilă returnarea completă a costurilor.

Operatorul național italian Trenitalia  oferă rambursarea costurilor la biletele cumpărate după 23 februarie, dacă persoana se află în carantină sau izolare din proprie voință, călătorește în zone de mare risc din nordul Italiei sau dacă deplasarea are loc la un eveniment afectat de COVID 19, cum ar fi călătoriile școlare, competițiile, demonstrațiile, evenimentele și întrunirile.

În cazul călătoriilor mediu și lung parcurs vor fi acordate vouchere ce pot fi folosite în următorul an. La trenurile regionale, rambursarea se va face cu numerar. Cerințele actuale sunt ca pasagerii să stea unul față de altul la o distanță de cel puțin un metru, iar unele servicii, inclusiv cele de catering la bord, au fost anulate.

În România nu există trenuri afectate care să necesite despăgubiri acordare călătorilor. Aceasta deși luni ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat anularea unor trenuri directe spre si dinspre Italia. Explicația acestui fapt este că trenurile directe între Italia și România nu există. “Se aprobă suspendarea sau, după caz, interzicerea introducerii de către operatorii feroviari de transport călători de noi trenuri directe spre Italia şi dinspre Italia spre România, începând cu data de 12 martie 2020, ora 12,00, până la data de 31 martie 2020, ora 12,00. Operatorii feroviari au obligaţia de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoştinţa călătorilor faptul că cetăţenii români care vor veni din Italia către România vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma această printr-o declaraţie pe proprie răspundere la urcarea în tren”, spunea Vela.

Ultimele Articole