O licitație pentru energie electrică la STB, pentru un an, a fost lansată duminică după-amiază. Societatea de Transport București ”pune la bătaie” mai mulți bani pe MWh față de Metrorex, ale cărei licitații au fost anulate pe bandă rulantă în ultimul an.
În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat duminică după-amiază anunțul de licitație ce are ca obiect ”Energie Electrică”. Valoarea totală estimată a contractului pentru un an este de 153.496.987,51 lei, echivalentul a peste 30 de milioane de euro. Valoarea corespunde unei cantități de energie electrică de 96.300 MWh.
Condiții de participare la licitația pentru energie electrică la STB
Pentru participarea la procedura de achiziție, se solicită certificate emise de organisme independente cu privire la standardele de asigurare a calității. Operatorii economici ce depun oferta trebuie să facă dovada implementării unui sistem de management al calității în conformitate cu SR EN ISO 9001 sau echivalent.
Garanția de participare la licitație este de 1.534.970 de lei, cu o perioadă de valabilitate de trei luni. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 23 mai 2022, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 23 august 2022.
Asemănări și deosebiri între licitația STB și cea a Metrorex
La finele lunii martie, Metrorex a lansat o licitație similară, după ce precedentele proceduri fuseseră anulate pe bandă rulantă, aspect asupra căruia vom reveni.
Anunțul de licitație a fost postat în SEAP tot într-o după-amiază de duminică, după cum a relatat la vremea respectivă Club Feroviar, iar termenul limită de depunere a ofertelor este miercurea viitoare, pe 27 aprilie. Apoi, cantitatea de energie electrică ce se vrea a fi contractată este și ea similară cu cea ”țintită” de Metrorex, și anume de 96.700 MWh.
În acest moment, similitudinile se opresc. Cantitatea cerută de STB este pentru un an, iar cea solicitată de Metrorex, pentru șase luni. Logic, ținând cont că societatea de transport subteran are un consum de electricitate mult mai mare decât STB, care cumpără, în plus, și motorină pentru autobuze și nu are nevoie de iluminatul stațiilor pe toată perioada zilei.
Însă ceea ce face diferența între cele două proceduri de achiziție este prețul. Făcând un calcul simplu, la STB rezultă un preț estimat de 1.593,9 lei/MWh, față de doar 1.476,9 lei/MWh la Metrorex.
Totodată, STB nu este atât de restrictivă în ceea ce privește ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile pe care o solicită prin caietul de sarcini, care contează doar 3% la criteriile de atribuire a contractului, restul fiind reprezentat de preț. La ultima licitație a Metrorex, această pondere este de 5%, în condițiile în care la precedentele proceduri fusese de 10%.
Licitații anulate pe bandă rulantă la Metrorex
Și poate că tocmai aceste deosebiri vor face diferența. Club Feroviar a relatat (AICI și AICI) despre faptul că în decurs de nici un an la Metrorex au fost anulate nu mai puțin de patru licitații pentru achiziționarea de energie electrică.
De la prima procedură de achiziție, lansată de Metrorex în aprilie anul trecut, valoarea estimată a crescut de 3,23 ori, evident, ca urmare a creșterii galopante a prețului la electricitate pe piața liberă. Dacă însă facem comparație cu valoarea ultimului contract încheiat (în 2020), prețul a crescut de 3,75 ori. O soluție ar fi fost ca Metrorex să cumpere electricitate de la Bursa Română de Mărfuri, însă nu a făcut acest lucru și în ultima perioadă a fost nevoită să recurgă la achiziții directe de la societatea Getica 95, ultimul furnizor pe bază de contract încheiat în urma unei licitații pe SEAP.
Precedentul contract pentru energie electrică la STB, încheiat cu Hidroelectrica
Precedentul contract (aflat acum în vigoare) pentru furnizarea de energie electrică pentru Societatea de Transport București a fost încheiat pe 30 iunie 2021 cu Hidroelectrica, potrivit anunțului din SEAP.
Valoarea totală a acordului cadru pentru o perioadă de un an a fost stabilită la licitație la 47.079.585,24 lei, de trei ori mai puțin decât se estimează acum.