În mai puțin de un an, au fost lansate patru licitații pentru energie electrică la metrou, ultima fiind publicată în weekend-ul care tocmai s-a încheiat, după ce precedentele fuseseră anulate. De la prima procedură de achiziție, lansată de Metrorex în aprilie anul trecut, valoarea estimată a crescut de 3,23 ori. Dacă însă facem comparație cu valoarea ultimului contract încheiat (în 2020), prețul a crescut de 3,75 ori. Metrorex s-a încăpățânat să nu cumpere electricitate de la Bursa Română de Mărfuri și în ultima perioadă a fost nevoită să recurgă la achiziții directe, în condițiile în care licitațiile au fost anulate pe bandă rulantă, din lipsă de ofertanți.
În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat sâmbătă după-amiază anunțul de licitație ce are ca obiect ”Energie electrică”, valoarea totală estimată fiind de 285.752.204,47 lei. La precedenta procedură de achiziție, lansată la începutul lunii octombrie 2021 (care a fost anulată din lipsă de oferte), valoarea estimată era de 112.119.570 de lei. Asistăm deci la o creștere a prețului de 2,5 ori, în condițiile în care cantitatea totală de energie electrică estimată pentru 12 luni este cu nici 13% mai mare (195.000 MWh, față de 173.000 MWh, la precedenta procedură). În rest, detaliile tehnice rămân aceleași: 36 de locuri de consum, respectiv 81 de puncte de măsură.
La precedenta procedură de achiziție, lansată la începutul lunii iulie și care a fost și ea anulată, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar, valoarea estimată era de numai 89.977.300 de lei.
Anterior, pe 6 aprilie 2021, Metrorex lansase o altă licitație cu același obiect, cu o valoare estimată de 88.414.450 de lei, cu termen final de depunere a ofertelor data de 6 mai. Atunci au fost depuse numai oferte inacceptabile sau neconforme pentru furnizarea de electricitate către societatea de transport subteran, potrivit precizărilor din SICAP, așa că procedura a fost anulată.
Dacă facem un calcul simplu, rezultă că din aprilie 2021 până în ianuarie 2022 valoarea estimată a contractului de energie electrică necesară Metrorex pentru un an a crescut de 3,23 ori.
Specificații tehnice ale procedurii de achiziție
În ultimul anunț de licitație, cel publicat sâmbătă, 8 ianuarie 2022, se precizează (la fel ca în cazul precedentelor proceduri) că furnizorul de energie va încheia contractele aferente activității de transport, servicii de sistem și distribuție a energiei electrice, incluzând în prețul de livrare costurile aferente tarifelor reglementate de ANRE, pe baza deciziilor sau ordinelor emise.
Contravaloarea energiei electrice livrată consumatorului de către furnizor se va calcula lunar, pe baza cantităţii totale consumate, a preţului unitar de contract şi a tarifelor reglementate pentru activităţile de transport, serviciile de sistem, decontare pe piaţa en gros de energie şi distribuţie. La valoarea energiei electrice furnizate se va adăuga, după caz, valoarea energiei reactive înregistrată în punctul de delimitare, care se va plăti la prețuri reglementate de ANRE pentru distribuitorul concesionar E-Distribuție Muntenia SA.
Condiții de participare la licitația pentru energie electrică la metrou
La evaluarea ofertelor, prețul (componenta financiară) va conta în proporție de 90%, restul urmând a fi acordat pentru ponderea energiei electrice obținută din surse de energie regenerabile, în totalul cantității ce va fi ofertată (componenta de calitate).
Cerința minimă pentru participarea la procedura de achiziție este ca media cifrei de afaceri a ofertantului pe ultimii trei ani să fie de minimum 80 de milioane de lei. De asemenea, se solicită executarea de livrări de tipul specificat. Astfel, ofertanții vor prezenta o listă a principalelor livrări de produse similare (produse de o complexitate comparabilă cu cele care fac obiectul contractului de achiziţie publică din domeniul electricitate) din ultimii trei ani, cu indicarea valorilor, datelor și a beneficiarilor publici sau privați, în valoare cumulată de cel puțin 80 de milioane de lei fără TVA, la nivelul unui contract sau mai multor contracte.
Cuantumul garanţiei de participare este de 2.857.522 de lei. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 16 februarie 2022, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 16 iunie.
Ultimul contract pentru energie electrică la metrou, încheiat la un preț de 3,75 ori mai mic
Ultimul contract al Metrorex pentru furnizarea de energie electrică a fost atribuit pe 22 iunie 2020, către Getica 95 Com.
Estimat inițial la 87,2 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost semnat pentru 76,3 milioane de lei, fără TVA, deci la un preț de 3,75 ori mai mic decât se estimează acum. La procedura de achiziție lansată în 2020 de Metrorex au participat și CEZ Vânzare, Hidroelectrica și Tinmar Energy.
Cu sediul în Râmnicu Sărat (județul Buzău), societatea Getica 95 Com este controlată integral de Săndel Viorel Tudose și desfășoară activități de comercializare a energiei electrice. Între timp însă, societatea buzoiană și-a cerut insolvența.
Metrorex ocolește Bursa Română de Mărfuri
În absența unui contract atribuit în urma unei licitații pe un an, Metrorex cumpără electricitate de la Hidroelectrica, pe baza unui contract pe patru luni, cu posibilitatea prelungirii cu încă trei luni, care urmează să expire în curând.
Până în prezent, Metrorex a refuzat în mod constant să achiziționeze energie prin ringul Bursei Române de Mărfuri, în pofida popularității mari a acestuia printre primării, companii feroviare (CFR), tribunale și judecătorii, spitale etc.
Insistența Metrorex de a achiziționa prin licitație pe SICAP energia necesară de tracțiune și iluminat, în contextul unei dinamici ridicate a prețurilor acesteia, a cauzat companiei pierderi importante de zeci de milioane de lei. La BRM, dacă achizitorului nu-i convine prețul rezultat în urma licitației, nu este obligat să semneze contractul, cum se întâmplă în cazul procedurilor de pe SICAP.