După patru licitații pentru energie electrică la Metrorex care au fost anulate din lipsă de ofertanți, societatea din subordinea Ministerului Transporturilor mai încearcă o dată. Deosebirile față de precedentele proceduri de achiziție sunt că acum contractul se vrea a fi încheiat pe o perioadă de șase luni, nu pe un an, iar ponderea energiei din surse regenerabile (verzi) solicitată va cântări mai puțin la evaluarea ofertelor.
Anunțul de licitație cu titlul ”Energie electrică pentru o perioadă de 6 luni” a fost postat de Metrorex în sistemul electronic de achiziții publice duminică după-amiază.
Valoarea totală estimată a contractului este de 142.813.038,9 lei, jumătate din cea aferentă ultimei licitații, care viza o perioadă de un an. Pe cale de consecință, și cantitatea de energie electrică solicitată este la jumătate, de doar 96.700 MWh, față de 195.000 MWh la ultima procedură. Licitația vizează încheierea unui contract de furnizare energie electrică pentru o perioadă de șase luni, pentru necesarul Metrorex, aferent sistemului de alimentare ce include 36 de locuri de consum.
Cantitatea totală de energie electrică activă și reactivă consumată este cea rezultată din datele de măsurare transmise furnizorului de către operatorul care asigură serviciul de distribuție (în format electronic), în conformitate cu reglementările legale în vigoare. Furnizorul de energie va încheia contractele aferente activității de transport, servicii de sistem și distribuție a energiei electrice incluzând în prețul de livrare costurile aferente tarifelor reglementate de ANRE, pe baza deciziilor sau ordinelor emise.
Scade la jumătate ponderea regenarabilelor în evaluarea ofertelor
La evaluarea ofertelor, prețul (componenta financiară) va conta în proporție de 95%, restul urmând a fi acordat pentru ponderea energiei electrice obținută din surse de energie regenerabile, în totalul cantității ce va fi ofertată (componenta de calitate).
În acest punct apare prima schimbare majoră de abordare a conducerii Metrorex față de licitațiile precedente, când energia regenerabilă era cotată cu un punctaj de 10%. Procedurile anterioare de achiziție au fost ocolite de potențialii furnizori și din acest motiv, așa că optica conducerii Metrorex a fost să reducă pretențiile de energie ”verde”.
Și cerința minimă pentru participarea la licitație în ceea ce privește media cifrei de afaceri a ofertantului pe ultimii trei ani a fost redusă de la minimum 80 de milioane de lei la doar 60 de milioane. Se reduce corespunzător, de la 80 la 60 milioane, și valoarea lucrărilor similare executate în ultimii trei ani, la nivelul unui contract sau mai multor contracte.
Cuantumul garanţiei de participare este de 714.065 de lei, față de 2.857.522 de lei la ultima licitație. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 27 aprilie 2022, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 27 august 2022.
Patru licitații pentru energie electrică la Metrorex, anulate în ultimul an
În mai puțin de un an, au fost lansate patru licitații pentru energie electrică la metrou, dar toate au fost anulate din lipsă de oferte.
De la prima procedură de achiziție, lansată de Metrorex în aprilie anul trecut, valoarea estimată a crescut de 3,23 ori, evident, ca urmare a creșterii galopante a prețului la electricitate pe piața liberă. Dacă însă facem comparație cu valoarea ultimului contract încheiat (în 2020), prețul a crescut de 3,75 ori. O soluție ar fi fost ca Metrorex să cumpere electricitate de la Bursa Română de Mărfuri, însă nu a făcut acest lucru și în ultima perioadă a fost nevoită să recurgă la achiziții directe.
Despre precedentele licitații ce au fost anulate, Club Feroviar a scris AICI și AICI.
Ultimul contract pentru energie electrică obținut la licitație a fost cu Getica 95 Com
Ultimul contract al Metrorex pentru furnizarea de energie electrică obținut în urma unei licitații a fost atribuit pe 22 iunie 2020, către Getica 95 Com.
Estimat inițial la 87,2 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost semnat pentru 76,3 milioane de lei, fără TVA, deci la un preț de 3,75 ori mai mic decât se estimează acum. La procedura de achiziție lansată în 2020 de Metrorex au participat și CEZ Vânzare, Hidroelectrica și Tinmar Energy.
Cu sediul în Râmnicu Sărat (județul Buzău), societatea Getica 95 Com este controlată integral de Săndel Viorel Tudose și desfășoară activități de comercializare a energiei electrice.