spot_img
marți, noiembrie 29, 2022
spot_img

O nouă licitație pentru energie electrică la Metrorex. Prețul a sărit cu 24% în trei luni

După ce ultima procedură a fost anulată din lipsă de ofertanți, luni dimineață a fost lansată o nouă licitație pentru energie electrică la Metrorex. De această dată, valoarea estimată a contractului pentru un an crește vertiginos, cu 24%. Societatea de transport subteran din Capitală s-a încăpățânat să nu cumpere electricitate de la Bursa Română de Mărfuri și în ultima perioadă a fost nevoită să recurgă la achiziții directe.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Energie electrică”, valoarea totală estimată fiind de 112.119.570 de lei. La precedenta procedură de achiziție, lansată la începutul lunii iulie și care a fost anulată recent, valoarea estimată era de numai 89.977.300 de lei. Rezultă deci un preț cu 24% mai mare.

Obiectul procedurii de achiziție lansate luni este încheierea unui contract de furnizare a energiei electrice pentru o perioadă de 12 luni, pentru necesarul Metrorex, aferent sistemului de alimentare ce include 36 de locuri de consum, respectiv 81 de puncte de măsură. Cantitatea totală de energie electrică estimată pentru 12 luni este de 173.000 MWh, aceeași ca în cazul precedentei proceduri.

Furnizorul de energie va încheia contractele aferente activității de transport, servicii de sistem și distribuție a energiei electrice, incluzând în prețul de livrare costurile aferente tarifelor reglementate de ANRE, pe baza deciziilor sau ordinelor emise. Contravaloarea energiei electrice livrată consumatorului de către furnizor se va calcula lunar, pe baza cantităţii totale consumate, a preţului unitar de contract şi a tarifelor reglementate pentru activităţile de transport, serviciile de sistem, decontare pe piaţa en gros de energie şi distribuţie. La valoarea energiei electrice furnizate se va adăuga, după caz, valoarea energiei reactive înregistrată în punctul de delimitare, care se va plăti la prețuri reglementate de ANRE pentru distribuitorul concesionar E-Distribuție Muntenia SA.

Condiții de participare la licitația pentru energie electrică la Metrorex

La evaluarea ofertelor, prețul (componenta financiară) va conta în proporție de 90%, restul urmând a fi acordat pentru ponderea energiei electrice obținută din surse de energie regenerabile, în totalul cantității ce va fi ofertată (componenta de calitate).

Cerința minimă pentru participarea la procedura de achiziție este ca media cifrei de afaceri a ofertantului pe ultimii trei ani să fie de minimum 80 de milioane de lei. De asemenea, se solicită executarea de livrări de tipul specificat. Astfel, ofertanții vor prezenta o listă a principalelor livrări de produse similare (produse de o complexitate comparabilă cu cele care fac obiectul contractului de achiziţie publică din domeniul electricitate) din ultimii trei ani, cu indicarea valorilor, datelor și a beneficiarilor publici sau privați, în valoare cumulată de cel puțin 80 de milioane de lei fără TVA, la nivelul unui contract sau mai multor contracte.

Cuantumul garanţiei de participare este de 1.121.195 de lei. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 3 noiembrie 2021, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 3 martie 2022.

Alte două proceduri au fost anulate pe parcursul acestui an

La precedenta licitație, termenul limită pentru depunerea ofertelor era 9 august 2021, însă nicio firmă nu s-a arătat interesată, așa că procedura a fost anulată.

Anterior, pe 6 aprilie 2021, Metrorex lansase o altă licitație cu același obiect, cu o valoare estimată de 88.414.450 de lei, cu termen final de depunere a ofertelor data de 6 mai. Atunci au fost depuse numai oferte inacceptabile sau neconforme pentru furnizarea de electricitate către societatea de transport subteran, potrivit precizărilor din SICAP, așa că procedura a fost anulată.

Precedentul contract pentru energie electrică la Metrorex, încheiat cu Getica 95 Com

Ultimul contract al Metrorex pentru furnizarea de energie electrică a fost atribuit pe 22 iunie 2020, către Getica 95 Com.

Estimat inițial la 87,2 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost semnat pentru 76,3 milioane de lei, fără TVA. La procedura de achiziție lansată anul trecut de Metrorex au participat și CEZ Vânzare, Hidroelectrica și Tinmar Energy.

Cu sediul în Râmnicu Sărat (județul Buzău), societatea Getica 95 Com este controlată integral de Săndel Viorel Tudose și desfășoră activități de comercializare a energiei electrice. Între timp însă, societatea buzoiană și-a cerut insolvența.

Metrorex cumpără electricitate de la Hidroelectrica și ocolește Bursa Română de Mărfuri

În absența unui contract atribuit în urma unei licitații pe un an de zile, Metrorex cumpără electricitate de la Hidroelectrica, pe baza unui contract pe patru luni, cu posibilitatea prelungirii cu încă trei luni, până undeva la începutul anului următor.

Până în prezent, Metrorex a refuzat în mod constant să achiziționeze energie prin ringul Bursei Române de Mărfuri, în pofida popularității mari a acestuia printre primării, companii feroviare (CFR), tribunale și judecătorii, spitale etc.

Insistența Metrorex de achiziționa prin licitație pe SICAP energia necesară de tracțiune și iluminat, în contextul unei dinamici ridicate a prețurilor acesteia, a cauzat companiei pierderi importante de zeci de milioane de lei. La BRM, dacă achizitorului nu-i convine prețul rezultat în urma licitației, nu este obligat să semneze contractul, cum se întâmplă în cazul procedurilor de pe SICAP.

Ultimele Articole