spot_img
marți, februarie 7, 2023
spot_img

CFR Călători caută înlocuitor pentru DB la emiterea biletelor de tren internaționale

Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA caută un alt partener, în locul Deutsche Bahn, pentru emiterea biletelor de tren internaționale.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Servicii de integrare/relocare a sistemului electronic internațional la un alt sistem de rezervare european”. Valoarea totală estimată a contractului de tip acord cadru, pentru o perioadă de 57 de luni (aproape cinci ani), este cuprinsă între 695.040 și 969.360 de euro.

Garanția de participare la procedura de achiziție este de 3.889 de euro, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 27 aprilie 2022, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 27 iulie 2022.Emiterea biletelor de tren internaționale se face pe platforma Deutsche Bahn

Atât prin canalul direct de vânzare (birourile de vânzare din staţii/agenţii CFR), cât şi prin canalul online, CFR Călători utilizează sistemul electronic de vânzare RoTicket. Acest sistem include şi o interfaţă specifică (RoTicket/EPA) de conectare la sistemul internaţional de rezervare EPA al DB (Deutsche Bahn – calea ferată germană), CFR Călători având calitatea de partener EPA, cu zona proprie din sistemul de rezervare denumit ”sistemul de rezervare EPA/CFR (0053)”.

În principal, prin sistemul de rezervare EPA/CFR se asigură: alocarea şi găzduirea locurilor la trenurile internaţionale cu plecare/sosire din/în România, procesul de vânzare a biletelor internaţionale cu rezervare inclusă şi a rezervărilor de locuri în traficul internaţional şi gestionarea contingentelor de locuri pentru ofertele speciale. În plus, pentru realizarea procesului de rezervare şi de vânzare a prestaţiei internaţionale solicitată, sistemul de rezervare EPA asigură interconectarea cu alte sistemele de rezervare feroviare europene, iar fiecare prestaţie vândută se înregistrează electronic într-o aplicaţie specifică prin care se realizează decontul internaţional (repartizarea, între transportatorii implicați, a cotei părţi cuvenite din preţul prestaţiei vândute).

DB vrea să închidă la anul sistemul de rezervare EPA

Achiziţia serviciilor care fac obiectul acestei licitații se realizează în contextul în care Deutsche Bahn (DB) a decis să închidă în 2023 sistemul de rezervare EPA.

Emiterea, prin sistemul electronic RoTicket, a legitimaţiilor internaţionale de călătorie şi a rezervărilor aferente de locuri, pentru o călătorie internaţională, se efectuază printr-un sistem informatic complex, compus din: echipamente IT, echipamente de transmisii de date şi aplicaţiile (software) aferente vânzării. Acest sistem, care se află în exploatare din anul 2010, a fost continuu dezvoltat conform standardelor internaţionale din domeniu şi funcţionează fără întrerupere (în regim 24×7) pentru asigurarea vânzării legitimaţiilor de călătorie internaţionale şi a rezervărilor. Sistemul de rezervare EPA este interconectat printr-o interfaţă cu sistemul RoTicket prin intermediul reţelei Hermes VPN. Având în vedere decizia de închidere a sistemului de rezervare EPA, CFR Călători trebuie să-şi realoce sistemul electronic RoTicket la un alt sistem electronic de rezervare, dezvoltat cu funcţionalităţi specifice traficului internaţional de călători, inclusiv cu funcţionalităţi de parteneriat cu alte întreprinderi feroviare/transportatori.

Ultimele Articole