spot_img
vineri, ianuarie 21, 2022
spot_img

Guvernul francez anunță o ecotaxă pe biletele de avion, pentru a finanța transportul feroviar

Guvernul de la Paris a anunțat că va introduce o ecotaxă pe biletele de avion, între 1,5 și 18 euro, pentru a finanța transportul feroviar. Nivelul taxei va varia în funcție de clasa biletului și de durata zborului, iar încasările sunt estimate la 182 milioane de euro, începând de anul viitor.

ecotaxă pe biletele de avion

Guvernul francez va pune în aplicare din 2020 o ecotaxă de 1,5 până la 18 euro pe biletele de avion, pentru toate zborurile cu plecare din Franța, excepție făcând cele către Corsica și Outre Mer (teritoriile franceze din Pacificul de Sud), precum și cele de tranzit, a anunțat ministrul Transporturilor de la Paris, Elisabeth Borne.

Această măsură, decisă marți în cadrul celui de-al doilea Consiliu de apărare ecologică prezidat de Emmanuel Macron, va integrată în proiectul Legii bugetului pe 2020 și li se va aplica tuturor companiilor aeriene. Decizia luată la Paris vine după ce, la finele lunii trecute, operatorii feroviari europeni le-au cerut miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană să pună capăt scutirii de taxe vamale a combustibilului de aviație, ceea ce, în opinia lor, contribuie la dezechilibrul prețurilor dintre modurile de transport, având ca rezultat rezultat concurența neloială.

Revenind la Paris, ecotaxa, care se va aplica doar zborurilor cu plecarea din Franța și nu celor care sosesc, va fi de 1,5 euro la clasa Economică pentru zborurile interne și intracomunitare, de 9 euro pentru aceleași zboruri la clasa Business, de 3 euro pentru zborurile la Economic în afara UE și de 18 euro pentru clasa Business, a precizat Elisabeth Borne. Această taxă ar trebui să colecteze 182 milioane de euro din 2020, bani care vor fi direcționați către investiții în infrastructuri de transport mai ecologice, cu precădere cea feroviară, potrivit ministrului.

Ecotaxă pe biletele de avion și vești proaste pentru transportatorii rutieri

Anunțul a venit și cu vești proaste pentru transportatorii rutieri de mărfuri. Începând din 2020, ”rambursarea parțială de care beneficiază transportul rutier de mărfuri la combustibil va fi redusă cu doi cenți pe litru, ceea ce reprezintă o contribuție de 140 milioane de euro pe parcursul unui an”, a mai declarat ministrul francez al Transporturilor, Elisabeth Borne.

Ultimele Articole