Operatorii economici ce folosesc energie electrică de tracțiune privesc cu rezervă posibilitatea achiziționării energiei necesare prin Bursa Română de Mărfuri, cu toate că aceasta le-ar putea asigura economii de zeci de lei pe fiecare MWh consumat. Problema pare a fi cadrul legal, insuficient de clar, pentru a încuraja operatorii să cumpere energie de pe Bursa de Mărfuri.
doru.cireasa@clubferoviar.ro
Deși este solicitată de zeci, dacă nu sute de autorități contractante, Bursa Română de Mărfuri (BRM) este privită cu reținere de către unii mari consumatori de energie electrică din zona transportului pe șine, cum ar fi Metrorex sau CFR Electrificare. Practic, achiziția de energie electrică prin Bursă ar putea aduce economii de sute de mii sau milioane de euro anual la volumele mari de energie achiziționată de Metrorex, spre exemplu.
Anul trecut operatorul transportului public din subtern a achiziționat o cantitate de 198.800 de Mwh pentru ca în acest an, după deschiderea magistralei 5, să își crească consumului la 215.000 Mwh. „În perioada imediat următoare, Metrorex va iniția procedura de licitație deschisă pentru achiziția de energie electrică aferentă perioadei 1 iulie 2021 – 30 iunie 2022, cantitatea de energie electrică estimată ca necesară pentru această perioadă fiind de circa 215.000 Mwh”, explică oficialii Metrorex.
Care sunt costurile la care se face achiziția
În cazul licitației organizate în SEAP – Sistemul Public de Achiziții, Metrorex a obținut un preț de 224,06 lei/Mwh, fără a considera componentele suplimentare. „Procedura de licitație deschisă a fost finalizată prin semnarea contractului cu ofertantul care a prezentat oferta cea mai avantajoasă, prețul unitar angajat pentru energia electrică fiind de 224,06 lei/Mwh”, spune compania.
Astfel, Metrorex a achiziționat energia electrică la prețul unitar de 383,59 lei/MWh compus din:
-
Preț energie electrică activă la medie tensiune, cu dezechilibre incluse (componenta fixă) – 224,06 lei/MWh – preț ferm pe toată perioada de derulare a contractului;
-
Componenta variabilă – 159,53 lei/MWh (include acciza, taxele şi tarifele reglementate de ANRE, inclusiv contribuţia pentru cogenerare şi valoarea certificatelor verzi), care se actualizează în perioada de derulare a contractului (conform reglementărilor aplicabile);
Energia a fost achiziționată de la Getica 95, o companie privată românească ce mai livrează energie și Primăriei Capitalei pentru iluminat, lanțurilor de magazine MegaImage, Auchan, Carrefour, potrivit publicației de profil energy-center.ro.
La licitația Metrorex au participat nume grele, cum ar fi Hidroelectrica, CEZ Vânzare sau privații de la Tinmar Energy, alt furnizor important de energie de pe piață.
Metrorex spune că prețul la care a achiziționat energia este mai mic decât cel de la Bursă. „Prețul de achiziție a energiei electrice angajat de Metrorex SA în luna iunie 2020 (224,06 lei/MWh) este mai mic decât cotațiile BRM pentru energia electrică în aceeași perioadă, cuprinse între 238,46 ÷ 261,63 lei/MWh (24.04.2020-244,99 lei/MWh fără taxe incluse; 29.05.2020- 246,09 lei/MWh fără taxe incluse; 26.06.2020-260,02 lei/MWh fără taxe incluse)”, afirmă transportatorul.
O privire aruncată pe prețuri obținute de alte autorități achizitoare de energie la BRM arată altceva: sunt mulți cumpărători care au obținut prețuri mai bune cumpărând prin BRM. Prețurile obținute de Metrorex la Bursă ar putea fi bune și prin prisma faptului că sunt achiziționate cantități mari de energie electrică.
Cotații cu 10% mai mici la BRM
Într-o licitație organizată la BRM în iunie 2020, Primăria București a obținut un preț record de 191,3 lei pe MWh, respectiv 12,09 milioane lei pentru 63.200 MWh. Cheia succesului pare a fi fost licitarea întregii cantități și nu a unui preț pe MWh cumpărat. Tot prețuri bune au obținut și Primăria Craiova (211 lei/MWh), Primăria Alba Iulia (212 lei/MWh) . Sigur că, la celălalt „capăt” al axei prețurilor au fost și unele mai mari decât cele achitate de Metrorex pentru energie, de până la 250 lei/MWh.
Care sunt explicațiile
Chestionați asupra cauzelor pentru care nu cumpără energie electrică prin Bursa Română de Mărfuri sau, cel puțin, și prin aceasta, oficialii Metrorex invocă prevederi din legislația achizițiilor publice. Acestea ar obliga compania să cumpere energia strict de pe piețe ce îndeplinesc condiții cumulative stabilite de către Comisia Europeană, privind transparența, lipsa intervenției statului, comercializarea tradițională a acelui bun pe piața respectivă.
„Referitor la prevederile legislației în domeniul achizițiilor sectoriale privind posibilitatea de realizare a achiziției de energie electrică prin Bursa Română de Mărfuri, în conformitate cu prevederile art. 117, alin. (1), litera g) din Legea nr. 99/2016 privind achizițiile publice sectoriale, precizăm că ,, entitatea contractantă are deptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare pentru atribuirea contractelor de achiziție publică de produse pentru produsele cotate și achiziționate pe o piață de mărfuri. Menționăm că dreptul de aplicare a procedurii de atribuire prevăzută ca excepție la art. 117, alin. (1), litera g) din Legea nr. 99/2016 (în conformitate cu prevederile art. 50 din Directiva 2014/25/UE), este condiționat de îndeplinirea condițiilor cumulative stabilite de Comisia Europeană, care menționează: “i) Bunurile trebuie să fie cotate și tranzacționate în mod tradițional pe o piață de materii prime […]; ii) Prețurile bunurilor achiziționate sunt rezultatul concurenței și al dinamicii deschise a piețelor. Pe plan național, această condiție poate fi considerată îndeplinită numai în măsura în care se poate demonstra că există platforme de tranzacționare consacrate pentru motorină, benzină, păcură etc, care să garanteze formarea prețurilor în condiții de concurență deplină; iii) Prețurile se formează independent de necesitățile în materie de achiziții ale guvernelor naționale sau ale autorităților contractante, întrucât, în general piețele au un caracter internațional și nu există riscul dicriminării (…) Având în vedere informațiile prezentate cu privire la prețul de achiziție a energiei electrice angajat de Metrorex SA prin procedura de licitație deschisă organizată, comparativ cu prețul energiei cotate prin BRM, coroborat cu faptul că platforma SEAP garantează respectarea regulilor reglementate prin legislația în domeniul achizițiilor sectoriale, comparativ cu situația Bursei Române de Mărfuri pentru care se impune verificarea îndeplinirii condițiilor stabilite de Comisia Europeană, Metrorex SA a considerat că nu se justifică realizarea achiziției de energie electrică prin Bursa Română de Mărfuri”, spune Metrorex.
BRM: Comercializăm energia încă dinainte de apariția legislației achizițiilor publice
Oficialii BRM resping argumentația. „Energia este bun cotat și tranzacționar în mod tradițional la BRM dinainte de a intra în vigoare OUG 34/2005, Prețurile sunt clar rezultate în urma concurenței; bursa nu elimină concurenții pe motivele trase de păr care apar în legea 99/2016 și pe care, din nefericire, unele companii de stat trebuie să le respecte. Pe platforma de tranzacționare a BRM se tranzacționează în mod curent (tradițional) și produse petroliere (…) Atâta timp cât în documentațiile de atribuire entitatea contractantă impune o anumită formulă de preț (dată de nota de estimare a valorii contractului), Metrorex nu a cerut niciodată de la BRM, nici oficial, nici neoficial, cotațiile pentru energie electrică sau oricare alt produs tranzacționat și cotat la Bursă”. Mai mult, Metrorex nici nu ar fi fost interesată să obțină informativ vreo cotație pentru energie de la BRM.
Dar Metrorex nu este singura companie din domeniul feroviar care își achiziționează energia prin licitație și nu de la BRM. Acum o săptămână, CFR Electrificare a anunțat încheierea a șapte contracte cu firme producătoare de energie regenerabilă cu puteri instalate sub 3MW, la prețuri inferioare celui de 230 lei Mwh.