Producătorul turc Durmazlar n-a livrat până în prezent niciun tramvai la Reșița, deși contractul a fost semnat pe 25 iunie 2020, deci în urmă cu doi ani și aproape cinci luni de zile. Abia acum o delegație a Primăriei Reșița s-a dus la Bursa, în Turcia, unde a evaluat prototipul, care este în proces de omologare. Spre comparație, Astra Vagoane Călători Arad a semnat contractul cu Primăria Bucureștilor cu aproape un an mai târziu și a livrat deja 12 tramvaie. Care însă nu circulă pe șinele Capitalei pentru că nu vrea fostul edil Gabriela Firea, care i-a protejat pe turcii de la Durmazlar.
O știre de azi, luni, 14 noiembrie 2022 (vom vedea ulterior de ce este necesară precizarea datei exacte), din presa locală ne-a readus în atenție contractul de furnizare a tramvaielor semnat de Primăria Reșița cu producătorul turc Durmazlar, în urma unei licitații organizate de Ministerul Dezvoltării.

”O delegație a Primăriei Reșița a fost prezentă timp de trei zile în Turcia, la Bursa, pentru a evalua primul tramvai finalizat de firma Durmazlar, cea care a câștigat licitația pentru realizarea tramvaielor bidirecționale care vor circula în viitor pe străzile Reșiței. Tramvaiul se află în prezent în proces de omologare, în timpul vizitei fiind derulate mai multe teste cu tramvaiul care urmează să fie livrat în perioada următoare la Reșița”, scrie publicația Reper24. Delegația a fost formată din Grațian Dobre, directorul Direcției de Proiecte Europene din cadrul Primăriei Reșița, city-managerul Claudiu Kiss și directorul Transport Urban Reșița, Dănuț Jurubescu.
”O primă etapă de teste se face în fabrică, pentru a se asigura că poate fi adus în zona publică, după care o parte din teste se vor face pe linia de Bursa, iar pe linia de la Reșița se vor face testele privind recepția tramvaiului. Fiecare tramvai, pe măsură ce este livrat, înainte de a fi recepționat trebuie să parcurgă 500 de km pe linia de la Reșița. Obligația producătoprului este să vină cu tramvaiul omologat, ceea ce ei speră să finalizeze în cursul lunii decembrie”, a precizat Grațian Dobre.
Primul tramvai la Reșița, abia luna viitoare, după doi ani și jumătate de la semnarea contractului. În cel mai optimist scenariu
Deci, dacă speranțele directorului se vor adeveri, primul tramvai turcesc la Reșița va sosi luna viitoare, adică la doi ani și jumătate de la semnarea contractului, care a avut loc pe 25 iunie 2020.
Licitația pentru achiziția a 13 tramvaie destinate reședinței județului Caraș-Severin a fost lansată de Ministerul Dezvoltării pe 17 ianuarie 2019, când ministru interimar era Eugen Teodorovici (PSD). Apoi, după ce s-a depus o singură ofertă, din partea turcilor de la Durmazlar, pe 25 iunie 2020, când ministru al Dezvoltării era Ion Ștefan (PNL), supranumit ”Grindă”, s-a semnat contractul. Au trecut de atunci doi ani și aproape cinci luni și nu a fost livrat efectiv niciun tramvai la Reșița.
La București, primul tramvai a fost livrat de Astra la un an de la semnarea contractului
Dar să vedem cum au decurs lucrurile din acest punct de vedere la București, unde licitația organizată de Primărie a fost câștigată de producătorul român Astra Vagoane Călători Arad. Asta numai după ce atât Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) cât și Curtea de Apel București au respins definitiv contestația făcută de Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, la procedură. Atenție, turcii de la Durmazlar nu au făcut nicio contestație, aceasta fiind depusă de PMB.
Ei bine, în cele din urmă contractul pentru furnizarea a 100 de tramvaie a fost semnat la data de 11 mai 2021, după cum a scris atunci Club Feroviar. Iar primul tramvai a ajuns în București la data de 31 mai 2022, deci la puțin peste un an de la semnarea contractului. Între timp, numărul tramvaielor livrate Bucureștiului a ajuns la 12 și ele au trecut deja cu brio toate testele.
Deci dacă Primăria Reșița ar fi cumpărat tramvaie de la Arad, până acum ar fi ajuns toate pe șinele din oraș și ar fi fost funcționale. Mai ales că tramvaiele destinate Reșiței au lungimea la jumătate față de cea a celor pentru București – 18 m vs. 36 m.
Gabriela Firea nu a vrut și nu vrea ca bucureștenii să circule cu tramvaie românești
La București, punerea în circulație a tramvaielor este amânată lună de lună, în mare parte și din cauza presiunilor făcute asupra membrilor comisiei de recepție de la Primărie făcute de fost edil Gabriela Firea (PSD).
Ea nu se poate împăca cu gândul că a pierdut fotoliul de edil, acum doi ani, în fața lui Nicușor Dan (independent, susținut de PNL), și că tramvaiele destinate Capitalei sunt livrate de un producător român, nu de unul turc.