spot_img
luni, ianuarie 24, 2022
spot_img

După CFR, grevă la Metrorex?

Sindicatul din Metrorex, respectiv USLM – Unitatea Sindicatul Liber din Metrou, a remis marți un comunicat de presă lapidar, care dezvăluie însă nemulțumirea angajaților față de situația companiei.

USLM invocă „situația existentă la Metrorex SA”, faptul că ”dialogul social nu este recunoscut” și întreabă retoric Ministerul Transporturilor și Guvernul dacă „mai este nevoie de un metrou sigur în exploatare, rapid și funcțional în anul 2022”.

Reprezentanți ai USLM nu au putut fi contactați marți de către Club Feroviar după primirea comunicatului menționat pentru a da detalii suplimentare, însă referirile la funcționalitatea metroului în 2022 ar putea avea legătură cu o posibilă grevă la începutul anului.

După ce liderul de sindicat Ion Rădoi a intrat sub control judiciar, orice contact public cu sindicatul USLM a dispărut, iar noii lideri au devenit foarte greu de contactat. Chiar pagina de Facebook a USLM a devenit una inchisă în care accesul la postări și calitatea de membru este permisă doar angajaților societății.

Trebuie precizat că în luna noiembrie, angajații Metrorex s-au aflat foarte aproape de situația în care nu și-ar fi luat salariile. La rectificarea bugetară de săptămânile trecute, compania a primit o subvenție de 818 milioane lei față de 718 milioane lei, vechile prevederi.

Fără buget cu o săptămână înainte de finele anului

Deși se află pe traseul legislativ, modificarea contractelor de serviciu public pe anul curent și bugetul societății nu sunt aprobate. Acesta, respectiv inexistența unui buget de venituri și cheltuieli al unei companii de stat cu o săptămână înainte de finele unui an, este un caz rar întâlnit în istoria companiilor publice din România. Oficiali ai Ministerului Transporturilor au comentat marți că într-o astfel de situație compania merge pe 1/12 din cheltuielile de anul trecut.

Însă este neclar cum poate fi făcută o execuție bugetară la nivelul companiei – obligație legală, ce indicatori financiari și economici verifică la un eventual control Curtea de Conturi și cum se face auditul situațiilor financiare pe acest an.

Ultimele Articole