miercuri, iunie 26, 2024
spot_img

Dublă lovitură încasată de Gruia Stoica în Austria și România

Lovitură încasată de Gruia Stoica. Patronul GRAMPET Group, Gruia Stoica, care se autoprezintă drept unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din transporturile feroviare din România, înregistrează lovitură după lovitură. După ce justiția austriacă a pronunțat falimentul filialei austriece a companiei sale, Stoica a pierdut definitiv procesul cu compania Popeci Utilaj Greu în care cerea, nici mai mult, nici mai puțin, eliberarea unei hârtii care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare.

Poate că nu sunt negri norii apăruți în ultima perioadă deasupra afacerilor lui Gruia Stoica, dar cert este că nici albăstrui nu sunt. Afacerile lui sunt umbrite în ultima perioadă nu doar de plecarea unor colaboratori apropiați, dar și de falimentul companiei sale austriece și de procesul pierdut recent cu compania Popeci Utilaj Greu.

Necazurile pe piața austriacă au culminat în 2023, țară în care, spre deosebire de România, gestionarul infrastructurii nu acceptă datorii la taxa de utilizare a căii ferate. Spre comparatie, informăm că la jumătatea anului trecut, CFR SA înregistra creanțe – sume de încasat în valoare de 62 de milioane de lei (12 milioane de euro) din serviciile prestate operatorilor privați de călători și de marfă.

Spre deosebire de România, Stoica a pierdut în Austria dreptul de a opera pe calea ferată pentru datorii de „doar ” 800.000 de euro. „INV cu Grampet Cargo Austria (GCA) a fost anulat la sfârșitul lunii iulie. De asemenea, certificatul de siguranță al GCA nu mai este valabil. Principala sa activitate era transportul de zgură de la Moosbierbaum-Heiligeneich la Mistelbach, iar compania transporta, de asemenea, lemn deteriorat în mod ad-hoc”, informează Schienen Control, autoritatea de reglementare austriacă. INV este contractul, autorizația acordată de austrieci unei companii pentru utilizarea infrastructurii.

Necazurile nu sunt însă doar acestea, ci inclusiv falimentul GCA, deja pronunțat într-o decizie a unui tribunal vienez în decembrie 2023. Firma a început să aibă probleme majore după îndepărtarea lui Călin Grațian din conducerea executivă.

Citește mai mult despre colaboratorii pierduți de Stoica în ultimele luni

Tribunalul vienez a convocat creditorii GRAMPET Group pentru a se înscrie la masa credală, următorea înfățișare urmând să aibă loc chiar zilele acestea, miercuri, 19 iunie.

Curtea de Apel respinge apelul GRAMPET Group

Dacă în Austria, Gruia Stoica a crezut că poți face afaceri fără plata TUI (ne referim la datoria de 800 de mii de euro la OBB), în România el este ferm convins că discuțiile premergătoare unei preluări îi pot da aceleași drepturi cu un contract de vânzare-cumpărare semnat. De altfel, din acest punct de vedere, să ne reamintim tranzacția CFR Marfă când Gruia Stoica a semnat contractul cu statul român, dar n-a venit cu banii, expunând societatea de stat în situația dificilă pe care o întâlnim și în zilele noastre și care, în final, se va concretiza în falimentul operatorului de stat.

Citește mai multe aici despre disputa dintre Gruia Stoica și Popeci

Zilele trecute, Curtea de Apel Craiova a respins apelul GRAMPET Group împotriva Popeci Utilaj Greu, în acțiunea inițială Stoica solicitând eliberarea unei decizii judecătorești care urma, nici mai mult, nici mai puțin, să aibă valoare de contract de vânzare-cumpărare. „Soluția pe scurt: respinge apelul principal ca nefondat, admite cererea de intervenţie accesorie, respinge apelul incident ca nefondat, definitivă, pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 14.06.2024”, au decis judecătorii în Hotarârea numărul 332/2024.

 

 

 

IN THE SPOTLIGHT

FOTO-VIDEO. Cum se lucrează la modernizarea căii ferate Poieni-Agireș

La o lună distanță, Asociația Pro Infrastructura a publicat o nouă filmare și un set de fotografii din care se poate vedea cum se...

Ultimele Articole