Biroul șefului CFR SA de la etajul 3 al Palatului CFR (Ministerul Transporturilor) a intrat înainte de Paști într-un amplu proces de renovare, menit să-i aducă lui Ion Simu-Alexandru la București luxul cu care este obișnuit în Dubai. Chiar dacă este numit interimar, noul ”țar” de la CFR SA, pe lângă care Mihai Necolaiciuc pare să fi fost mic copil, mizează pe susținerea vicepremierului Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, pentru a rămâne în funcție multă vreme de acum încolo.
Lucrările de renovare a cabinetului directorului general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA au început înainte de plecarea la Dubai a ocupantului său din acel moment, Ion Simu-Alexandru.
Club Feroviar a relatat la finele lunii aprilie că șeful CFR și-a petrecut concediul în Dubai, imediat după ce, printr-o succesiune halucinantă de funcții, primise un nou mandat la conducerea companiei de infrastructură, din partea protectorului său, Sorin Grindeanu. Dar asupra acestei ”binemeritate” vacanțe a șefului de la CFR vom reveni.
Pretenții de top pentru biroul șefului CFR SA
Muncitorii s-au apucat gospodărește de treabă, însă lucrarea nu este gata nici acum, pentru că ”beneficiarul” a avut pretenții de top. Printre altele, Ion Simu-Alexandru a solicitat să fie montată o instalație de climatizare, cu tubulatura aferentă, chit că biroul era deja dotat cu aparat de aer condiționat, așa cum sunt, de altfel, toate încăperile din Palatul CFR.

Asta în vreme ce angajații din subordinea sa, de la Linii, lucrează vara pe teren și la temperaturi de peste 60 de grade, iar iarna în ger și viscol.
Și în condițiile în care CNCF CFR SA are bugetul pe anul în curs aprobat cu pierderi de peste 600 milioane de lei.
Una peste alta, biroul este renovat de la zero, iar materialele de construcții și mobilierul sunt livrate de o firmă din Voluntari, cu un nume care aduce aminte de vacanțele exotice ale directorul CFR: ”Mobilă Birou Orient”. Trebuie menționat faptul că Palatul CFR este clădire monument istoric și ar fi fost nevoie, în mod normal, de avize speciale pentru intervenții de o asemenea complexitate. Apoi, singura instituție care putea da comanda pentru renovare nu este CNCF CFR SA, ci Grup Exploatare și Întreținere (GEI) Palat CFR SA, societate comercială distinctă aflată în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
Diversiunea făcută luni seara de Sorin Grindeanu
Cum informațiile despre renovarea de amploare dădeau semne că urmează să devină publice, ministrul Sorin Grindeanu a acționat pe principiul ”cea mai bună apărare e atacul” și a pus conducerea GEI Palat CFR SA să dea un comunicat pompos luni seara. Comunicat pe care l-a prezentat și Club Feroviar, fără comentarii, chit că știam despre ce este vorba, pentru a nu da dovadă de rea-credință.
Acum, suntem în măsură să vă ”traducem” ce se spunea în acel comunicat dat la ceas de seară și care denunța o ”tentativă de fraudă”.
În document se afirma că vineri, 3 iunie, GEI Palat CFR „a luat la cunoștință de existența unei facturi proforme, emisă în numele GEI Palat, pentru una din companiile aflate în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI)”. Tot aici se preciza că directorul general al GEI Palat a luat legătura imediat cu directorul de vânzări al firmei care a emis această factură proformă, pentru a obține lămuriri, privind persoana care a efectuat comanda. De asemenea, directorul de vânzări al firmei respective a precizat că această comandă ar fi fost făcută telefonic de către o persoană care a pretins că este directorul general al GEI Palat. „Precizăm că în urma convorbirii dintre cei doi directori, s-a mai constatat că persoana care a efectuat comanda a cerut în mod expres ca pe factura proformă să fie trecut numele directorului uneia dintre companiile aflate în subordinea MTI, ceea ce nu este uzual”, se arăta în comunicatul de luni seara.
Mobila pentru biroul șefului CFR SA a fost livrată
În contextul informațiilor deținute de Club Feroviar, ”directorul uneia dintre companiile aflate în subordinea MTI” ar putea fi Ion Simu-Alexandru, iar firma respectivă – Mobilă Birou Orient din Voluntari. Comunicatul lasă să se înțeleagă că această comandă nu ar fi fost onorată, însă în fotografia alăturată se poate vedea o dubă a firmei respective parcată la intrarea în minister. De asemenea, în celelalte fotografii se observă că lucrările de renovare sunt în toi.
Rămân astfel multe semne de întrebare, iar ministrul Sorin Grindeanu și șeful CFR SA, Ion Simu-Alexandru ar trebui să dea niște răspunsuri cât mai rapid.
Ion Simu-Alexandru: tunuri și conducere dictatorială
Club Feroviar a relatat în mai multe articole despre modul discreționar și autoritar în care Ion Simu-Alexandru conduce compania care gestionează infrastructura feroviară din România. Vom face o recapitulare, pe scurt.
Pe 20 mai dezvăluiam cum a fost înstrăinat, pentru o sumă ridicolă, Complexul Astoria Snagov, cândva cununa de mărgăritar a CFR. Terenul, care valorează sute de milioane de euro, a ajuns în ”ograda” unui fost director de la corpul de control al ANAF din vremea lui Sorin Blejnar. Și, cum promiteam mai sus, vom reveni asupra vacanței din Dubai a șefului companiei de infrastructură. Acesta a stat în Emiratele Arabe Unite la Kempinski Palm Jumeirah, un luxos complex hotelier în care deține un apartament inclusiv patronul Simart Arhitecture, Marius Simion Gaga, cel care a pus mâna pe terenurile de la Snagov.
O săptămână mai târziu am scris cum un om de afaceri din Caraș-Severin, județul natal al lui Ion Simu-Alexandru, fost șef al Regionalei Timișoara, pare să fi descoperit rețeta infailibilă pentru a obține contracte la CFR. Concret, patronul de firmă a cumpărat o mașină de la protejatul ministrului Sorin Grindeanu, care, în compensație, i-a asigurat aproape 90% din cifra anuală de afaceri prin contracte cu statul.
Pe de altă parte, Ion Simu-Alexandru i-a ”executat” pe toți directorii din companie care nu i-au cântat în strună și nu au fost dispuși să-i acopere ilegalitățile. Viorel Scurtu, directorul general adjunct pe partea de Explotare, a fost trimis la pensie, așa cum a relatat Club Feroviar. De asemenea, directorul general adjunct Economic Sorina Baicu, a fost retrogradată pe funcția de director Operațiuni Financiare. Nu în ultimul rând, directorul general i-a desfăcut abuziv contractul de muncă șefei Serviciului Resurse Umane din cadrul companiei, Ruxandra Călina, subiect asupra căruia vom reveni.