luni, aprilie 15, 2024
spot_img

Drulă, atac la Boc și Grindeanu după ce a fost suspendată licitația pentru metroul Cluj

Fostul ministru USR al Transporturilor Cătălin Drulă a lansat un atac la succesorul său Sorin Grindeanu (PSD) și la primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, după ce a fost suspendată licitația pentru metroul Cluj.

„4 pași simpli ca să înțelegi cât de incompetenți la infrastructură sunt Boc și Grindeanu.

Pasul 1. Boc tocmai a suspendat licitația pentru metroul de la Cluj (proiect PNRR) pentru ca Grindeanu să actualizeze indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Indicatori pe care tot Grindeanu îi aprobase acum 8 luni în guvern și cu care Boc se lăuda atunci.

Pasul 2. Grindeanu a blocat celălalt mare proiect de metrou din PNRR, metroul M4 Sud (Gara de Nord-Gara Progresu) din București. N-a reușit (nici nu s-a străduit) să obțină avizele, acordul de mediu, să aprobe studiul de fezabilitate și să lanseze licitația de lucrări.

Pasul 3. Jalonul de contractare a 50% din proiectele de metrou din PNRR până la finele lui 2022 va fi ratat. Asta înseamnă risc de pierdere de bani din PNRR.

Pasul 4. Boc și Grindeanu nu au reușit să aprobe nici indicatorii tehnico-economici ai Centurii Metropolitane Cluj. Știți care, proiectul despre care țipa Boc că nu e în PNRR, cel pentru care am gândit finanțare din fondurile structurale de Transport 2022-2030.

Concluzia: primii la dat din gură, ultimii la făcut treabă. PNL și PSD la guvernare”, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.

Licitația pentru metroul Cluj, suspendată în ultima zi

Exact în ultima zi de depunere a ofertelor, Primăria municipiului a decis suspendarea procedurii, după cum a informat Club Feroviar.

Cauza suspendării este menționată în notificarea publicată de Primărie în Sistemul Public de Achiziții SEAP. Potrivit acesteia, la valorile actuale niciun constructor nu poate face lucrarea. În ultimele zile, mai mulți constructori, unii de dimensiune internațională, au informat că nu pot depune oferte din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcție.

Cluj-Napoca a decis suspendarea referitor la procedura de licitatie deschisă, având ca obiect „Proiectare și Execuție lucrări de Infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), Automatizare trafic, Racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție ‘Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj’ ”, anunt de participare cu nr CN 1040395/ 16.03.2022,  se arată în notița publicată.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole