spot_img
marți, noiembrie 29, 2022
spot_img

Drulă îi dă replica lui Cîțu. A promis încă din februarie mai mulți bani la rectificare

Joi, imediat după ce premierul Florin Cîțu a declarat că Ministerului Transporturilor ar trebui să i se ia bani, nu să i se dea, ministrul de resort, Cătălin Drulă, a ieșit la atac. Încă din februarie, la realizarea bugetului, i s-au promis mai mulți bani de la rectificare, în condițiile în care o parte a problemelor de anul trecut au fost rostogolite în acest an. Plus, societățile de transport feroviar au venit cu pierderi de sute de milioane de lei.

Deraierile de le Fetești moțiunea de cenzură a picat Cătălin Drulă a mers cu trenul

„Zombie-ul politic” se răzbună?

În primul rând, ce a zis Florin Cîțu joi. ”La Ministerul Transporturilor se iau bani, nu se dau”. Ulterior, la întrebarea unui ziarist dacă de la Transporturi se vor tăia fonduri la rectificare, el a spus ”Teoretic da. Dl. Drulă trebuie să vină să prezinte public execuția bugetară”. În plus, Cîțu i-a reproșat lui Drulă că nu a prezentat planul de restructurare la CFR Călători. Mai multe detalii aici.
Imediat după asta, Drulă a dat răspunsuri punctuale, astfel:
 • Execuția bugetară:
 1. Componenta fonduri europene: +21,5% față de 2020 la 7 luni. Ne menținem ținta de a absorbi toate cele 8 mld lei alocate.
 2. Componenta fonduri naționale: peste 90% execuție – față de 70% în 2020 (3 miliarde de lei față de 2,45 miliarde de lei).
 • Problema execuției:
 1. Varianta de rectificare, sub solicitarea Ministerului Transporturilor, vine din teama că nu am cheltui acești bani? Sau tocmai, că i-am cheltui?
 2. Alocarea bugetară din bugetul de stat pe 2021:
             – Pe fonduri europene: 8 miliarde de lei – creștere de la 6,2 miliarde de lei în 2020; o alocare suficientă și o vom folosi.
             – Pe fonduri naționale: 6,3 miliarde de lei – SCĂDERE DE 10% de la 7,1 miliarde de lei în 2020 – INSUFICIENT; ar trebui MAI MULTE fonduri ca în 2020, în condițiile în care datoriile făcute în 2020 au fost rostogolite în 2021, avem plăți one-time din trecut (sentințe judecătorești) și efectul pandemiei asupra veniturilor în Transporturi a continuat.

Contextul invocat de Drulă

Ministrul Transporturilor susține că încă din februarie, de la elaborarea bugetului, i s-au promis mai mulți bani deoarece de la buget ministerul a primit în acest an mai puțin. „Am discutat cu premierul la alcătuirea bugetului în februarie că vom compensa deficitul pe fonduri naționale la prima rectificare; am reluat această discuția de atunci în cadrul mai multor întâlniri”.

În plus, companiile din domeniul feroviar și metrou au fost preluate cu mari pierderi și datorii la sfârșitul anului 2020.

 •  De exemplu, CFR Călători înregistra 490 milioane lei datorii și 460 milioane de lei eșalonări ale datoriilor la bugetul de stat și la bănci comerciale, Metrorex înregistra datorii de 370 milioane de lei la sfârșitul lui 2020 ș.a.m.d.
 • Am depus mari eforturi și de la minister, și cu conducerile companiilor pentru reducerea cheltuielilor și creșterea veniturilor și am reușit să echilibrăm situația, dar este nevoie de o injecție de capital în contul datoriilor istorice.

Privind sistemul feroviar

 • A fost subfinanțat și decapitalizat zeci de ani.
 •  În 2020 și 2021 a primit lovitura suplimentară a pandemiei cu pierderile de venituri aferente.
 • Orice proces de reformă și restructurare, fără o capitalizare corespunzătoare, rămâne doar o dorință.
 • Are nevoie de capitalizare – investiții în echipamente, linii, trenuri și modernizare de procese + stingerea datoriilor istorice.
 • Am început acest proces, dar el nu poate funcționa fără finanțare.
 • Sumele solicitate la rectificarea bugetară acoperă, printre altele:
 1. Creșterea alocărilor pentru întreținerea infrastructurii rutiere și feroviare. Am făcut record de absorbție anul acesta și pe întreținere. Consecința eventualei nealocări: frânarea programului de asfaltări, marcaje, reparații ale drumurilor, precum și a celor de înlocuire la rând (reînnoire) la calea ferată.
 2. Plata reducerilor legale la transportul cu trenul și metrou pentru elevi, pensionari, veterani. Suma alocată la începutul anului de 350 de milioane de lei este insuficientă. În 2019 s-au plătit 685 milioane de lei, iar în 2020 s-au plătit 450 milioane de lei (an de pandemie cu lockdown). Consecința eventualei nealocări: pagubă de sute de milioane în bugetul CFR Călători și al celorlalți operatori privați, care au acordat conform legii aceste reduceri. Poate duce inclusiv la intrarea în incapacitate de plată.
 3. Plata sentințelor judecătorești pentru proiecte de acum 5-10 ani, titluri defintive, executorii (“claim-uri”).
 4. Consecința eventualei nealocări: poprire pe conturile CNAIR, blocarea programelor de întreținere, blocarea proiectului Lugoj-Deva lot 2 (sector Margina-Holdea/Coșevița, tunelurile “urșilor”).
 5. Plata ajutoarelor de stat “COVID” cu aprobarea Comisiei Europene pentru pierderile de venituri ale companiilor de transport cauzate de pandemie (astfel de ajutoare au fost acordate în celelalte state membre pentru a compensa pierderile). Mai multe despre subiect a scris Club Feroviar aici. Consecința eventualei nealocări: incapacitate de plată în sistemul feroviar, riscuri la plata salariilor, neplata furnizorilor etc.
„Am încredere că vom găsi o variantă de rectificare prin care să putem continua reforma și investițiile în Transporturile din România, obiectiv prioritar în programul de guvernare”, afirmă în încheiere ministrul Transporturilor. (D.C.)

Ultimele Articole