spot_img
sâmbătă, octombrie 16, 2021
spot_img

Drulă despre Cîțu: a tergiversat ajutorul de stat cuvenit CFR Călători

Invitat la B1 TV, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă a reluat explicațiile privitoare la disputele avute cu șeful Guvernului, Florin Cîțu.

Primul lucru spus de fostul ministru s-a referit la acea prevedere conform căreia ordonatorii principali de credite  repartizează creditele bugetare, după reţinerea a 10% din prevederile aprobate acestora, pentru asigurarea unei execuţii bugetare prudente, cu excepţia cheltuielilor de personal şi a celor care decurg din obligaţii internaţionale, care vor fi repartizate integral. Repartizarea sumelor reţinute în proporţie de 10% se face în semestrul al doilea, după examinarea de către Guvern a execuţiei bugetare pe primul semestru (legea 500/2002 a Finanțelor Publice).

„O axă de 10% care trebuia deblocată până la 30 iunie, la ministerele PNL s-a putut, la noi nu”,  a spus miercuri seară Cătălin Drulă.

Apoi a fost problema ajutorului de stat intrat spre aprobare la Guvern cu întârziere. „Memorandumul pentru ajutorul de stat care trebuie trimis la CE și care ar face compatibil ajutorul CFR Călători a fost blocat până aproape la momentul ieșirii din Guvern. A fost aprobat cu o sedință înainte de plecarea noastră”, a spus el.

A treia problemă a privit alocările pentru minister. Inițial, Cîțu i-ar fi promis lui Drulă că la rectificare îi va da un miliard de lei în plus. miliard care lipsea în bugetul ministerului față de execuția anului trecut. În plus, ministerul era îndreptățit să primească încă un miliard de lei, pierderile companiilor de anul trecut, din cauza pandemiei. Ori, în loc de bani, Florin Cîțu ar fi făcut reproșuri.

„Era un conflict de logică usor sesizabil. Ni s-a zis că cerem bani când nu avem execuție. Deci o lipsă de încredere că s-ar putea cheltui banii. Dacă nouă ne-ar fi ajuns, de ce să cerem bani în plus?” a spus el.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole