spot_img
joi, decembrie 1, 2022
spot_img

Drulă: Cum distruge Grindeanu calea ferată. 35 din 74 de licitații de reparații, anulate

Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a pus sâmbătă după-amiază pe Facebook o postare intitulată „Cum distruge Grindeanu calea ferată: 35 din 74 de licitații de reparații, anulate în ultimele săptămâni”.

Cătălin Drulă scrie că în PNRR Transporturi Sorin Grindeanu are un miliard de euro pentru lucrări rapide de creștere a vitezei pe sute de kilometri de cale ferată, așa numitele Quick Wins. „Cu acești bani, Grindeanu ar trebui să facă: înlocuiri de șină, traversă, schimbătoare de cale (macaze), electrificare, treceri la nivel sau centralizare electronică”, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook. Corect, cu mențiunea că pluralul de la ”macaz” nu este ”macaze”, ci ”macazuri”.

El dă exemplul liniei Făurei-Buzău, reparată anul trecut pe acest principiu, cu bani de la bugetul de stat. Lucrările au costat 60 de milioane de lei pentru 40 km, au durat cinci luni și au crescut viteza de la 30 km/oră la 120 km/oră. Despre acest proiect a scris și Club Feroviar:

CITEȘTE și FOTO-VIDEO Se circulă iute pe calea ferată Bărăgan-Moldova, reparată cu bani puțini

„Cu 1 miliard de euro din PNRR, astfel de lucrări rapide, eficiente și cu beneficiu enorm pentru călători ar putea fi executate pe sute și sute de kilometri de cale ferată. Incompetența PSD ne arată că până și replicarea unui model de succes este prea mult. Din 74 de licitații lansate, 35 au fost anulate fiindcă nu a ofertat nimeni. Pe celelalte a venit câte un singur ofertant. Și mai sunt câteva zeci de astfel de puncte nevralgice aflate în licitație pentru care ar trebui să se depună oferte în luna august”, scrie Drulă.

Cum distruge Grindeanu calea ferată. Licitațiile anulate, regională cu regională

El dă situația defalcată pe regionale CFR:

– Regionala Craiova: 20 anulate, 6 cu oferte depuse;

– Regionala București: 11 anulate, 4 cu oferte depuse;

– Regionala Brașov: 4 anulate, 17 cu oferte depuse;

– Regionala Galați: 6 (fără oferte depuse);

– Regionala Timișoara: 0 anulate, 5 cu oferte depuse;

– Regionala Iași: 1 (fără oferte depuse);

– Regionala Cluj: 0 anulate, 7 depuse, 24 fără oferte depuse.

Total: 35 anulate, 39 cu oferte depuse, 31 fără oferte depuse (în derulare, încă).

„În total, domeniul feroviar are alocate în PNRR 4 miliarde de euro. România va pierde acești bani, dacă anul acesta nu sunt contractate cel puțin 2 miliarde”, își încheie postarea fostul ministru al Transporturilor.

Club Feroviar a relatat despre această situație în ultima perioadă, un exemplu recent putând fi consultat AICI.

Ultimele Articole