Drepturile bănești ale ceferiștilor câștigate în instanță, reprezentând diurnă, cazare, hrană, precum și a celor care au ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii se vor plăti eșalonat. Regula nu se aplică însă pentru toți ceferiștii.
Această prevedere este cuprinsă într-un proiect de Ordin al ministrului Transporturilor și Infrastructurii privind stabilirea procedurii de efectuare a plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, stabilite în favoarea personalului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii şi al unităţilor ce funcţionează în subordinea sa, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025.
”Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii şi al unităţilor ce funcţionează în subordinea sa, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025, se va realiza eșalonat, în tranșe, conform prevederilor art. VIII, alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 156/2024 (Ordonanța Trenuleț – n.red.) privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene”, se arată la art. 2, alin. (1) al proiectului de act normativ pus în consultare publică. La următoarul alineat se precizează faptul că procedura de plată eşalonată se aplică şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2025 -31 decembrie 2025, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din aparatul propriu al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și al instituțiilor publice aflate în subordinea sa.
Sumele sunt ”rostogolite”
”În cursul termenului prevăzut la alin. (1), orice procedură de executare silită se suspendă de drept”, menționează alin. (3).
La aceste sume eșalonate se acordă dobânda legală remuneratorie, calculată de la data la care hotărârea judecătorească a rămas executorie. Practic, autoritățile vor să ”rostogolească” această problemă, asumându-și riscul de a plăti dobânzi și penalități pentru întârzierea punerii în practică a hotărârilor judecătorești rămase definitive.
Ceferiștii vizați de proiect
Proiectul nu se referă la angajații CFR Călători, CFR SA sau CFR Marfă, căci acestea sunt unități care funcționează ”sub autoritatea” ministerului. În subordinea Ministerului Transporturilor, potrivit informațiilor oficiale de pe site, se află următoarele unități feroviare: spitalele CF, Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară – CENAFER, Clubul Sportiv Rapid, Autoritatea Feroviară Română – AFER, Autoritatea pentru Reformă Feroviară și Agenţia de Investigare Feroviară Română – AGIFER.
Cum site-ul ministerului nu mai este actualizat de mult, putem presupune că în această situație se află și salariații Autorității de Siguranță Feroviară Română (ASFR), care între timp s-a separat instituțional de AFER.
Un penal și un demisionar figurează ca președinți de structuri în subordinea MT
Spunem că informațiile de la această secțiune a site-ului nu au mai fost actualizate având în vedere că la Clubul Sportiv Rapid figurează în continuare ca președinte Bogdan Vasiliu, care între timp, în luna octombrie a anului trecut, a fost reținut de DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu. Procurorii susţin că, în luna iulie, în calitate de director general al C.S. Rapid, Bogdan Vasiliu ar fi pretins de la omul de afaceri suma de 200.000 de euro, pentru a facilita atribuirea unor contracte de închiriere a cantinei şi restaurantului aparţinând clubului Rapid şi de servire a mesei sportivilor.
De asemenea, la Autoritatea pentru Reformă Feroviară este trecut ca președinte Ștefan Roșeanu, care și-a dat demisia la finele lunii noiembrie 2024, așa cum am scris atunci. Între timp, Ștefan Roșeanu este director de Dezvoltare a Transportului Feroviar la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI).
Și la companiile aflate ”sub autoritatea” MTI figurează drept conducători persoane care nu mai ocupă de ceva vreme aceste posturi, cum ar fi Mihai Barbu la Telecomunicații CFR SA sau Petre Ungureanu la Grup Exploatare și Întreținere Palat CFR SA.
Drepturile bănești ale ceferiștilor, eșalonate la plată și anul trecut
Proiectul privind drepturile bănești ale ceferiștilor câștigate în instanță pus acum în consultare nu reprezintă o noutate, deoarece un proiect similar a fost întocmit și la începutul anului trecut, așa cum am scris la vremea respectivă, iar ulterior a devenit literă de lege.
Și atunci erau invocate tot prevederile Ordonanței Trenuleț de la finele anului anterior, mai exact Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023. Și atunci, și acum, Ordonanța Trenuleț a tăiat din drepturile ceferiștilor.