spot_img
luni, iulie 4, 2022
spot_img

GALERIE FOTO Cultură de dovleci pe calea ferată Oradea-Vașcău, după ce a fost abandonată

După ce trenurile au încetat să circule pe aici, a apărut o adevărată cultură de dovleci pe calea ferată Oradea Vașcău. Linia se degradează pe zi ce trece și sunt slabe speranțe pentru reluarea circulației trenurilor.

Linia ferată, construită în perioada 1884-1887, pe o lungime de 116,7 km, a fost distrusă între anii 1996-2020, precizează site-ul Bihor Online. Înainte de 1989, pe această linie un tren accelerat asigura transportul bihorenilor pe ruta Vașcău – București.

Imaginea actuală a liniei ferate este una a dezastrului, după ce în urmă cu mai bine de jumătate de an a fost scos din circulație și trenul Ciumeghiu – Holod – Vașcău, operat de Interregional Călători, care era singura legătură a locuitorilor din zonă cu Timișoara.

Dovleci pe calea ferată. Imaginile dezastrului

Producătorul TVD Horia Claudiu Dumitraș a surprins recent un tablou al dezastrului: linia ferată nu se mai vede decât cu greu, fiind acoperită de vegetație. O adevărată cultură de dovleci se dezvoltă în voie, pe traseul Oradea – Vașcău.

În Ceica, linia ferată a fost închisă în 1996, din cauza alunecărilor de teren. La vremea respectivă, au existat mai multe interpelari în Parlament pe această temă. ”Cauza pentru care s-a închis acest tronson de circulație este volumul mare de lucrări de apărare, terasamente și suprastructură a căii ferate, afectate de calamitățile naturale. Pentru punerea în siguranță și restabilirea circulației feroviare pe această secție sunt necesare fonduri de aproximativ 350 de miliarde de lei (vechi, ROL – n.red.), evaluate pe baza unor studii întocmite de Institutul de Studii și Proiectări Căi Ferate în 2001”, explica ministrul Transporturilor din aceea vreme, Miron Mitrea.

ARF nu a intervenit

În 2010, trenurile mai mergeau doar până în Cordău, iar ultima cursă Oradea – Băile Felix a fost pe 13 decembrie 2014. Deputatul Gheorghe Bogdan arăta într-o interpelare adresată Ministerului Transporturilor, încă de la începutul acestui an, că sistarea conexiunii feroviare Ciumeghiu-Vașcău pune în percol locurile de muncă ale oamenilor care foloseau această rută, dar și transporul elevilor care studiază la liceele din Beiuș și Ștei. 100 de oameni au semnat atunci o petiție, cu scopul de a salva această rută, înștiințând SNTFC CFR Călători SA – Regionala Cluj, Instituția Prefectului Bihor și Consiliului Județean Bihor. Se cereau „măsuri urgente pentru prevenirea apariției unei probleme sociale grave”. Soluțiile au întârziat să apară de la Autoritatea de Reformă Feroviară, cea care trebuia să intervină atunci când operatorul feroviar Interregional Călători, parte a Via Terra Spedition, a anunţat că îşi va retrage din circulaţie toate trenurile de pe această rută.

Vezi mai multe imagini AICI.

Ultimele Articole