spot_img
duminică, octombrie 2, 2022
spot_img

Două proiecte de reabilitare a tramvaiului la Iași, aproape de finalizare

Primaria Iasi pune accent pe transportul cu tramvaiul

Primăria Iași a deschis ofertele primite pentru două licitații dedicate reabilitării infrastructurii de tramvai la Iași. Singurul ofertant a fost o asociere de firme din Iași și București, a spus, într-o conferință de presă, primarul municipiului, Mihai Chirica.

Cele două proiecte licitate sunt finanțate cu ajutorul fondurilor europene prin Programul Operațional Regional – Axa 4.1. dezvoltare urbană durabilă.

Proiectele vizează reabilitarea căilor de rulare a tramvaielor și achiziția de tramvaie noi. Acestea sunt „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” și „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași”.

 

„La cele două proiecte am avut câte o singură ofertă, din partea asocierii Conest SA Iași – Mari Vila Com SRL București. Ofertele sunt în prezent în evaluare tehnică. Valoarea totală a celor două proiecte este de 228,6 milioane lei, ele urmând a fi finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional – Axa Prioritară IV”, a declarat primarul Mihai Chirica, citat de curierul-iasi.ro.

Licitația pentru lucrări din cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” a avut o prevedere bugetară maximă de 29,11 milioane lei, fără TVA. Proiectul general prevede execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu și achiziționarea a șapte tramvaie. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, iar valoarea sa totală este de 114,19 milioane lei, cu TVA.

Lucrările de construcții din cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” au fost estimate la maxim 44,35 milioane lei, fără TVA. Acestea presupun reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora, precum și achiziționarea a cinci tramvaie. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar valoarea sa totală de 114,35 milioane lei, cu TVA.

Licitație dedicată achiziției de tramvaie

Dar acestea nu sunt singurele proiecte la Iași cum în aceste zile urmează să fie deschise ofertele primite la alte licitații. Vineri, 7 iunie, va avea loc deschiderea ofertelor în cadrul licitației care vizează reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu, reabilitarea podului Ciurchi II și achiziția a patru tramvaie. Durata proiectului, intitulat „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu”, este de 36 de luni, iar valoarea sa totală de 104,02 milioane lei. Licitația lansată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice prevede doar executarea lucrărilor de construcții, fără achiziția celor patru tramvaie, și are o prevedere bugetară de 45,03 milioane lei.

Până pe 21 iunie municipalitatea așteaptă oferte pentru achiziționarea a 16 tramvaie aferente celor trei proiecte menționate anterior, cu lungimea de circa 26 de metri, prevederea bugetară fiind de 142,72 milioane lei, fără TVA.

Joi, 6 iunie, va avea loc și licitația pentru achiziționarea a 16 tramvaie, fiecare cu lungimea de circa 30 de metri, destinate transportului public urban de călători. Cumpărătorul va fi Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar beneficiarul Municipiul Iași. Valoarea totală estimată a contractului este 184 milioane lei, fără TVA (aproximativ 38,73 milioane de euro), respectov o medie de 2,42 milioane de euro, fără TVA, pentru  tramvai. Durata contractului este de 24 de luni. Procedura de achiziție se bazează tot pe obținerea fondurilor necesare prin Programul Operațional Regional – Axa 4.1.

Ultimele Articole