Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a acceptat marți ambele contestații depuse pentru lucrările de modernizare a sectorului de cale ferată de 41 km între Poarta (jud.Caraș Severin) și Caransebeș (lotul 6 din CRaiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeș).
Acceptarea contestațiilor depuse atât de Alstom – InfraWorks, cât și de turcii de la Ic Ictaș ar putea duce la anularea procedurii, în condițiile în care ambii participanți la licitație au afirmat că oferta celuilalt este necorespunzătoare.
=======================================================
Club Feroviar a informat în urmă cu o lună că ambele asocieri au depus contestații la CNSC, Ic Ictaș fiind desemnată câștigătoare de către CFR SA.
Compania Alstom, lider al asocierii InfraWorks, a depus în ultima săptămână a lunii martie la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor o acțiune împotriva desemnării drept câștigătoare a asocierii Ic Istas Insaat – Rotary Construcții Mentenanță la licitația pentru lot 6 Craiova – Caransebeș, km 436 – km 474.
În cursul zilei de 24 martie, pe site-ul SEAP a apărut o a doua contestație, cea depusă de Ic Ictaș – Rotary împotriva InfraWorks, ocupanta locului 2. Contestația a fost depusă în ipoteza în care InfraWorks ar contesta la rândul ei atribuirea contractului către Ic Ictaș-Rotary, explicau oficialii asocierii. Ca motiv de contestație este o așa-zisă nerespectare a obligațiilor legale ale Alstom față de ARF, privind livrările de material rulant.
Asocierea InfraWorks a fost plasată pe locul al 2-lea, cu puțin peste 99 de puncte, în condițiile în care Ic Ictas-Rotary au primit maximul de puncte, respectiv 100.
InfraWorks a avut două mari obiecții pentru care a afirmat că oferta turco-românilor nu ar trebui acceptată de CFR SA. Prima este aceea că cele două contracte prezentate de Ic Ictas drept experiență similară au fost derulate în afara perioadei de referință stabilite de autoritatea contractantă. Este vorba de două contracte de linii de mare viteză derulate în Turcia în mare măsură, anterior anului 2014.
A doua obiecție a privit lipsa unor autorizații AFER la momentul depunerii ofertelor. Promisiunea obținerii acestora după desemnarea asocierii Ic Ictas – Rotary drept câștigătoare nu poate sta în picioare, spune Alstom-InfraWorks.
Detalii despre proiect
Sursa de finanțare va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile prin Programul Transport (PT) 2021 – 2027, de la Bugetul de Stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.
Durata pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor va fi de 72 de luni, din care 12 luni proiectare și 60 de luni execuție.
Oferta financiară a asociererii menționate a fost de 2.114.352.203,74 lei fără TVA, criteriul aplicat fiind cel mai bun raport calitate-preț.
Valoarea estimată a contractului pentru Proiectarea și Execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții ”Reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeș, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteranean” lot 6 este cuprinsă în intervalul 2.208.020.546,14 lei – 2.628.839.127,32 lei, fără TVA.