miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Manevra prin care Călin Mitică și trei directori din CFR vor să scape definitiv de pușcărie

Dosarul Remarul 16 Februarie, în care în primă instanță au fost achitați omul de afaceri Călin Mitică și alți 11 inculpați, capătă o cu totul altă turnură. Patronul Remarul 16 Februarie și alți șase inculpați, printre care trei foști și actuali directori din CNCF CFR SA și CFR Călători, au decis să facă apel. O manevră prin care vor să o ia înaintea procurorilor și să scape definitiv de pușcărie.

Pe 19 iulie 2023, Tribunalul Cluj i-a achitat pe toți inculpații trimiși în judecată în 2015 în Dosarul Remarul 16 Februarie, unul dintre cele mai mari dosare de corupție instrumentate de procurorii DNA-Serviciul teritorial Cluj. Doar cei trei foști directori din AFER (pe care îi vom vedea mai jos în articol) au fost achitați, pentru ceilalți s-a constatat prescrierea faptelor.

Dosarul Remarul 16 Februarie director la CFR Călători achitat definitiv tren de navetiști Fetești-București Iohannis în trenul de aeroportEste vorba de dosarul în care principalul protagonist este Călin Mitică, om de afaceri care controlează reparatorul de material rulant Remarul 16 Februarie și operatorul de transport feroviar Transferoviar Călători, principalul concurent al CFR Călători. După mai bine de 100 de termene de judecată, judecătoarea Cristina Badea de la Tribunalul Cluj a decis ca omul de afaceri Călin Mitică să fie achitat de acuzațiile de instigare la abuz în serviciu în formă continuată și de complicitate la cumpărare de influenţă, pe motivele că “fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege” și respectiv că “nu există probe că a săvârşit infracţiunea”. Instanța a decis, de asemenea, încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Călin Mitică cu privire la comiterea infracţiunii de dare de mită în formă continuată și respectiv de complicitate la dare de mită în formă continuată, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

Ei bine, pe 27 iulie 2023 Călin Mitică a atacat soluția Tribunalului Cluj cu apel, informează JustNews. Demersul lui a fost urmat și de Sorin Trandafirescu, fostul director al SRCF Iași, de Teodor Alexandru Gavriș, fost director în centralul CFR Călători, și de Laurențiu Seceleanu, fost director al SRCF Galați. De asemenea, pe lista celor care au făcut apel se mai află și persoana juridică Remarul 16 Februarie, dar și directori din cadrul acesteia.

CITEȘTE și FOTO. Traian Preoteasa și Călin Mitică, surprinși în flagrant la mall. Au pornit alarmele

De ce să faci apel la o decizie prin care ai fost achitat? Explicația

Director penal la Regionala Iași Prejudiciul cauzat de greva STB Greva STB este ilegală insolvența CFR CălătoriDar de ce ai vrea să faci apel la o sentință în care ai fost achitat? Lucrurile nu sunt atât de simple cum ar putea părea la prima vedere.

În primul rând, decizia de achitare a fost pronunțată de Tribunalul Cluj și, pe cale de consecință, nu este definitivă, deci poate fi atacată cu apel inclusiv de procurori. Iar instanța superioară, recte Curtea de Apel Cluj, poate răsturna decizia din primă instanță și îi poate condamna la închisoare pe inculpați.

Mai mult, pentru unele fapte, Tribunalul Cluj a constatat prescrierea. Or, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis recent, în urma sesizării Curtii de Apel Brașov, că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare Dreptului european.

Urmare a acestei decizii, Parchetul General a făcut deja primul recurs în casație împotriva unei decizii de prescriere a faptelor, în cazul fostului primar din Năvodari (județul Constanța) Nicolae Matei. Și, evident, vor urma și alte recursuri în casație împotriva unor decizii similare, mai ales că Parchetul General a întrebat deja Înalta Curte de Casație și Justiție cum să aplice decizia CJUE.

Prin manevra lui Călin Mitică de a face el apel la decizia Tribunalului Cluj, la care s-au raliat, așa cum am arătat, inclusiv trei foști și actuali directori din CFR SA și CFR Călători, aceștia speră să obțină achitarea printr-o decizie definitivă. Pe motiv că fapta nu există, nu că ea s-ar fi prescris. Astfel, omul de afaceri vrea să le-o ia cu un pas înainte procurorilor.

12 inculpați în Dosarul Remarul 16 Februarie

scrisorile de garanție Ovidiu Vizante la conducerea CFR Călători Raport de control la CFR Călători reparații la Săgeata Albastră noul șef al CFR Călători majorările de capital la CFR Călători consilier la Ministerul TransporturilorÎn dosarul instrumentat de procurori ai Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj s-a dispus trimiterea în judecată a 12 inculpați (inclusiv o persoană juridică):

Călin Mitică, om de afaceri care controlează acționariatul S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj-Napoca și S.C. Transferoviar S.A. Cluj-Napoca, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– dare de mită, în formă continuată;

– spălare de bani, în formă continuată;

– instigare la abuz în serviciu, în formă continuată;

– complicitate la dare de mită, în formă continuată;

– complicitate la spălare de bani, în formă continuată și

– complicitate la cumpărare de influență.

Bărbăcuți Dumitru, director general al S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj-Napoca, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– dare de mită, în formă continuată;

– spălare de bani, în formă continuată și

– instigare la abuz în serviciu, în formă continuată.

Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și, ulterior, director de tracțiune în cadrul S.N.T.F.C. CFR Călători S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– luare de mită, în formă continuată (două infracțiuni) și

– complicitate la spălare de bani, în formă continuată.

Ștefan Adriian, director de infrastructură al S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj-Napoca, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– dare de mită, în formă continuată;

– spălare de bani, în formă continuată și

– cumpărare de influență.

Seceleanu Laurențiu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate SRCF Galați (C.R.E.I.R. Galați), din cadrul C.N.C.F. CFR S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– luare de mită, în formă continuată și

– complicitate la spălare de bani, în formă continuată.

Panaite Marian, inspector în cadrul Autorității Feroviare Române (AFER), la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Arnăutu Mircea Cristian, director al Oficiului Notificat Feroviar Român (ONFR), din cadrul Autorității Feroviare Române (AFER), la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Dae Gelu, director general al Autorității Feroviare Române (AFER), la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

Andrei Ștefan Florin, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor și

Seceleanu Liliana Luța, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la luare de mită, în formă continuată;

– complicitate la dare de mită, în formă continuată și

– complicitate la spălare de bani, în formă continuată.

Trandafirescu Sorin Alexandru, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă, din cadrul C.N.C.F. CFR S.A., la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj-Napoca, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– dare de mită, în formă continuată;

– spălare de bani, în formă continuată și

– instigare la abuz în serviciu, în formă continuată.

Acuzațiile aduse de procurori în Dosarul Remarul 16 Februarie

În rechizitoriu, procurorii DNA au susținut că, în perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, inculpatul Călin Mitică ar fi dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranșe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și ulterior, director de tracțiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj-Napoca, astfel încât să obțină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”, în valoare maximă de 220.990.260 lei și Revizie tip R8 la automotoarele Desiro „Săgeata Albastră” (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractantă SNTFC CFR Călători SA).

Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj-Napoca a unor facturi fictive, emise de S.C. Tevpag Plan S.R.L. București (societate comercială controlată de Gavriș Teodor Alexandru), în baza unor acte de recepție fictive și prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv.

Ultimele Articole