spot_img
marți, februarie 7, 2023
spot_img

Arpad Paszkany, audiat în Dosarul mitei la CFR date de Swietelsky. Legături periculoase

După mai multe încercări nereușite, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au reușit joi să-l audieze, prin videoconferință, pe fostul finanțator al CFR Cluj, Arpad Paszkany, martor în Dosarul mitei la CFR dată de Swietelsky.

Dosarul de corupție în care sunt acuzați fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, fostul deputat PDL, Cristian Boureanu și Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, vizează sume de bani plătite cu titlu de mită pentru decontarea lucrărilor de modernizare pe M800, tronsonul Cernavodă-Constanța.

Legătura fostului om de fotbal cu acest caz este aceea că firme și cunoștințe ale sale, administratori ai acelor firme au făcut plăți către alte companii suspectate de către procurorii DNA de a fi fost folosite drept paravan pentru rulajul banilor din pretinsa mită de la compania austriacă Swietelsky. Arpad Paszkany le-a explicat judecătorilor, procurorilor și avocaților din dosar că el nu gestiona în mod activ firmele vizate, el fiind doar beneficiar activ, și că în unele situații el putea interveni doar în cazul unor contracte mai mari de 2,5 milioane de euro.

Astfel, a explicat omul de fotbal, citat de site-ul Știri pe Surse, de gestionarea și managerierea respectivelor firme se ocupau cunoscuții săi, oameni apropiați lui. Cu toate acestea, a mai explicat fostul șef de la CFR Cluj, el nu a avut cunoștință despre ”contractele modice”, de sute de mii de euro, derulate și semnate de către administratorii numiți de el.

Dosarul mitei la CFR dată de Swietelsky. Ce a spus fostul patron al CFR Cluj

Iată în continuare pasajele relevante ale declarației date de Arpad Paszkany judecătorilor de la instanța supremă:

„…Eu nu știam de plățile făcute de Bolton până să fiu chemat la DNA. Deși eu eram așa-zis benefit user, adică beneficiarul final. Eu nu administram firmele respective. Societatea respectivă era implicată într-o situație financiară uriașă. Erau firme și prin Seychelles. Trigranit era proiectul. Viza un lanț de hoteluri și cazinouri. Deci compania avea un rulaj mare. De 50-60 de milioane de euro. (…) Pentru fiecare proiect ce îl aveam în fiecare dintre țări foloseam platforma juridica a acelei societăți. Deci nici dacă voiam nu aveam cum să urmăresc activitatea atâtora firme. Firma Eversham avea persoană desemnată pentru a manageria diversele activități. Eversham a fost manageriată de fostul cumnat al cumnatului meu, domnul Ivan Lucian. Sincer, proiectele importante le-am decis eu, dar cele ce intrau în categoria generalistă, la ordinea zilei, sincer nu aveam nici timp si nici posibilitate să le urmăresc. Despre acele firme menționate de dumneavoastră nu am auzit decât la DNA”, le-a povestit Paszkany judecătorilor ce îl urmăreau prin videoconferință.

Arpad Paszkany despre prietenia cu Constantin Dascălu

Dosarul mitei la CFR Dosarul Mită la CFRJudecătorul l-a întrebat pe Arpad Paszkany: „Îl cunoașteți pe Constantin Dascălu?” (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor – n.red.).

„Da. Îl știu de la începutul anilor 90. Era prietenul unei bune prietene ale mele. Ne-am împrietenit. Am și început să lucrăm împreună. A fost câțiva ani buni directorul Ecomat, aceasta fiind firma mea în Romania pentru General Moros”.

ÎCCJ: Sunteți prieteni și acum?

„Da. Sigur. Eu îl consider prieten, deși nu ne-am văzut de trei ani. Eu de trei ani nu am mai fost în România”.

ÎCCJ: Legat de transferul sumelor de bani de câte 107.000 euro în două tranșe din 2012 la Eversham Limited…

„Eu am aflat de chestiile astea din extrasele bancare pe care le-am solicitat la cererea procurorilor DNA. Cred că ele reprezentau plăți parțiale ale unui contract. Nu cred că au fost legate de niciun fel de domnul Dascălu. Sincer, eu am vorbit cu cumnatul meu, cu Szekeli Karoly, iar el mi-a spus că ține minte că Lucian avea niște proiecte pe energie verde în relație cu parteneri din Asia și Cipru. De asta știam și eu. Partenerii nu știu dacă erau din România. El din păcate a murit și posibilitatea de a dobândi alte informații nu a mai existat. Ce pot spune foarte clar e că eu nu am discutat niciodată cu Dascălu despre firmele mele aflate în alte țări. Deci nu cred că avea el cum să știe date ale unor societăți precum codul bancar sau alte date de transfer”.

Ultimele Articole