spot_img
marți, decembrie 6, 2022
spot_img

Judecătorii, pe cale să dea de urma lui Arpad Paszkany în dosarul mitei de la Swietelsky

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție încearcă să dea de urma lui Arpad Paszkany, fost finanțator al clubului de fotbal CFR Cluj și martor-cheie în dosarul mitei de la Swietelsky pentru modernizarea Magistralei 800 București-Constanța.

Magistrații au reluat joi audierile în mega dosarul de corupție al fostului ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu și, în ciuda a numeroase dificultăți tehnice, au reușit audierea prin sistem video-conferință a unui martor esențial al anchetatorilor DNA, relatează site-ul Știri pe Surse.

Este vorba despre martorul Karoly Szekernyes, al cărui cumnat este fostul finanțator al CFR Cluj Arpad Paszkany. De cel puțin trei termene de judecată instanța încearcă să ia contact cu Pszkany, folosind o adresă de e-mail lăsată de acesta anchetatorilor DNA dar la care nu răspunde la mesaje.

Totodată, s-a explicat în timpul ședințelor de judecată că adresele din dosarul DNA lăsate de Paszkany la momentul audierii lui de către anchetatorii DNA nu mai sunt valabile. După realizarea conexiunii tehnice cu una dintre instanțele maghiare la care trebuie audiați mai mulți martori esențiali din dosar, Karoly Szekernyes a venit și a explicat de ce Arpad Paszkany nu este de găsit de către judecători și le-a indicat acestora adresa lui.

Arpad Paszkany a renunțat la cetățenia română

Martorul a confirmat instanței că Paszkany nu ar mai avea cetățenie română, lucru spus și de avocații din sala de judecată care au participat și la audierea de la DNA a omului de afaceri. Atunci, au afirmat avocații, Paszkany anunța că e în proceduri de renunțare la cetățenie.

”Vorbesc des cu Arpad Paszkany. El m-a întrebat și eu i-am spus ca voi fi la audiere la acest proces. Știe că sunt martor. Eu l-am întrebat dacă și el va vorbi aici dar el a spus ca nu a primit nicio invitație la acest proces. El are locuința în Malta și Budapesta. Știu că spunea și vorbeam că el nu mai vrea cetățenia română. Acum e la Budapesta. Pot să vă dau adresa dacă e nevoie”, a explicat martorul în fața judecătorilor și interpretului de limba maghiară.

Instanța a preluat imediat adresa din Budapesta la care ar putea fi găsit martorul Paszkany și cel mai probabil va emite o nouă citație pe numele acestuia.

Audierea lui Paszkany este solicitată atât de avocații din dosar cât și de procurorul DNA, acesta fiind unul dintre martorii esențiali ai acuzării pe linia financiară a unor sume de bani ce ar fi ajuns la unele dintre persoanele judecate în acest mega dosar de corupție.

Sebastian Vlădescu și cumnatul lui Mircea Geoană, trimiși în judecată în dosarul mitei de la Swietelsky

În noiembrie 2019, DNA anunţa trimiterea în judecată a fostului ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, în stare de libertate, pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Dosarul vizează plata lucrărilor executate de austriecii de la Swietelsky la un tronson din Magistrala 800 de cale ferată Bucureşti-Constanţa.

De asemenea, au fost trimişi în judecată fostul deputat PDL Cristian Boureanu, fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Constantin Dascălu, Mircea Ionuţ Costea (cumnatul lui Mircea Geoană), fost angajat în cadrul Ministerului Finanţelor, dar şi administratorul companiei Swietelsky.

Dosarul are ca obiect infracțiuni de corupție derulate pe durata a 12 ani, în perioada 2005 – 2017 în legătură cu derularea contractelor de lucrări de reabilitare a M800. Anchetatorii de la DNA arată că probele dovedesc că în anul 2005, reprezentanții companiei austriece Swietelsky ar fi convenit cu cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Ionuț Costea, Mihaela Mititelu, o persoană apropiată de conducerea CNCFR, și Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanțe, să le plătească un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

Tot ce aveau de făcut oficialii români pentru pretinsele milioane de euro promise de angajatul companiei austriece era să se asigure că statul român livrează prioritar și mai ales, fără întârzieri, sumele aferente contractului cu Swietelsky.

Ultimele Articole