Direcția Națională Anticorupție a audiat în Statele Unite, prin comisie rogatorie, un martor în Dosarul Mită la CFR, despre plățile informale făcute de Swietelsky către foști oficiali ai statului român.
În dosar sunt implicate nume grele, cum ar fi fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, fostul deputat PDL Cristian Boureanu și Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană.
Anchetatorii acuză, că după ce compania austriacă a câştigat contractul pentru modernizarea tronsonului Fetești – Constanța, cei patru s-au interpus pe firul plăţilor şi au cerut un comision pentru decontarea rapidă a banilor de lucrări. Procurorii arată în dosarul transmis instanţei de judecată că în cursul anului 2009, reprezentanţii Swietelsky au ajuns la o nouă înţelegere privind plata unui comision de 10% din sumele încasate de la CN CFR SA către funcţionarii români care aveau atribuţii în aprobarea plăţilor pentru lucrările executate sau către persoane care aveau influenţă asupra acestora, informează Știri pe Surse.
Participanţii la această nouă înţelegere au fost Peter Gal (director al Filialei de Construcţii Feroviare a Swietelsky Baugesellschaft m.b.H.), Josef Hornegger (director general al Swietelsky România la vremea respectivă), Florin Hozoc, în calitate de reprezentant al companiei Swietelsky, Cristian Boureanu, membru marcant al partidului aflat la guvernare, deputat în Parlamentul României, Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor în perioada 2005-2007 şi ocupând din nou în această funcţie în perioada 23.12.2009-3.09.2010, Constantin Dascălu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor în perioada 10.01.2009-21.10.2010, persoană apropiată de prim-ministrul Emil Boc, și Filip Trăilescu, cel care a pus la dispoziţie conturile unor societăţi offshore prin intermediul cărora comisionul urma să fie transferat din conturile companiei Swietelsky în condiţii de aparentă legalitate.
Audiere în SUA în Dosarul Mită la CFR
„Aceste lucruri sunt confirmate şi de martorul … care a arătat că persoanele implicate în rezolvarea deblocării plăţilor către societatea Swietelsky au fost Vlădescu Sebastian, Boureanu Cristian şi, în calitate de intermediar, Hozoc Florin: «Despre implicarea domnului Vlădescu Sebastian în cel de-al doilea contract, încheiat cu Hozoc Florin, am aflat de la Boureanu Cristian, care mi-a spus că este parte şi domnul Vlădescu în acest contract, dar persoana de legătură nu mai este Boştină Doru, ci Hozoc Florin, care are expertiză şi cunoştinţe în domeniul fiscal, fiind util. Nu am întrebat ce sume a primit Vlădescu Sebastian în baza celui de-al doilea contract»”, se arată în dosarul de la ICCJ.
Anchetatorii redau integral raportul de audiere transmis de SUA după discuţille cu acest martor. „Aceleaşi aspecte rezultă şi din raportul de anchetă întocmit în cadrul comisiei rogatorii efectuate în SUA cu privire la audierea martorului: Aproximativ în septembrie 2013, Boureanu s-a adresat lui … în cadrul unui eveniment şi i-a spus lui … că are o problemă cu Swietelsky. Swietelsky îi datora lui Boureanu aproximativ două milioane de euro din contractul din 2010, iar Boureanu voia ca … să îl ajute să-şi recupereze banii. Banii le erau datoraţi lui Boureanu, Vladescu şi unui alt individ pe nume Florin Hozoc. Hozoc era un specialist IT care se ocupa de documente, conform înţelegerii că nu va lăsa nicio dovadă scrisă. Compania lui Hozoc ar putea avea contracte cu Swietelsky în Elveţia. Boureanu era omul de legătură între Hozoc şi …. … a fost de acord să îl ajute pentru un comision de o valoare egală cu o treime din banii recuperaţi. … s-a dus la Viena, Austria şi a vorbit cu Gal. … a menţionat iniţial plata restantă în faţa lui Hornegger, ceea ce l-a deranjat pe Gal, deoarece Hornegger nu ştia despre plată. Gal a părut surprins că … ştia despre banii datoraţi lui Boureanu. Gal a recunoscut plata restantă şi a afirmat că întârzierea a fost cauzată de probleme nerezolvate aflate în legătură cu TVA. Datorită eforturilor lui …, Swietelsky a plătit banii datoraţi către Boureanu, Vlădescu şi Hozoc. Cei trei au vrut să îi plătească comisionul lui … în numerar, dar … a refuzat acest lucru şi i-a instruit să transfere banii către compania lui … din Cipru, Mereta Investments (MI). Conturile MI erau pe numele Annei. Hozoc a transferat aproximativ 70.000-75.000 de euro în conturile MI din Cipru, sume pe care … le-a descris drept onorarii de consultanţă juridică. … a plătit impozite pentru aceşti bani. Aceasta a fost singura plată pe care … a obţinut-o vreodată de la Boureanu, Vlădescu şi Hozoc în legătură cu banii recuperaţi»”, se arată în Dosarul Mită la CFR de la instanţă.