duminică, decembrie 1, 2024
spot_img

Tribunalul București: Probele din Dosarul Astaldi, administrate legal. Întâlnire de taină la Milano

Tribunalul București a decis că probele din Dosarul Astaldi, în care este învinuită Mihaelei Szechely, consiliera fostului ministru PNL al Transporturilor Ovidiu Silaghi, au fost administrate legal și procesul poate să înceapă.

Dosarul Astaldi

Sentința judecătorului de cameră preliminară nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel București, informează G4Media.ro.

”Respinge ca nefondate cererile şi excepţiile formulate în procedura de cameră preliminară de către inculpaţii Favino Roberto Pasquale, Szechely Mihaela Vasilica, Mocanu Alexandra şi La Sala Mario, prin apărători aleşi. (…) Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 635/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie privind pe inculpaţii Favino Roberto Pasquale, Szechely Mihaela Vasilica, Mocanu Alexandra şi La Sala Mario şi S.C. Team Delta Proiect SRL trimişi în judecată la data de 02.07.2020 (…) Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală din dosarul de urmărire penală nr. 635/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie (…) Dispune începerea judecăţii cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 15766/3/2020”, se arată în decizia Tribunalului București din data de 5 noiembrie 2020.

Dosarul Astaldi. Șpagă pentru calea ferată București-Constanța

Mihaela Szechely a fost trimisă în judecată de DNA în iulie acest an, alături de soţul ei, Roberto Pasquale Favino, asociat şi administrator în fapt la firma Team Delta Proiect, alături de Alexandra Mocanu, administrator de drept la aceeaşi firmă, şi un alt italian, Mario la Sala, prieten cu Ovidiu Silaghi şi consilier al europarlamentarului italian Giovanni La Via, membru în partidul lui Silvio Berlusconi.

Szechely este acuzată că, în 2012, pe când era consiliera ministrului Transporturilor Ovidiu Silaghi, ar fi primit comisioane de două milioane de euro cu scopul de a debloca plăţile de 15 milioane de euro pentru Astaldi România, companie care se ocupase de reabilitarea unui tronson din Magistrala 800 de cale ferată Bucureşti-Constanţa. Banii s-ar fi plătit de către compania Astaldi către firma Team Delta Proiect a soţului consilierei lui Silaghi.

Întânire între șeful Astaldi și ministrul Silaghi într-un hotel din Milano

Potrivit rechizitoriului, ”conștienți fiind că, deși martorul (…) avea capacitatea de a semna contracte ca reprezentant al (…) România fără a fi necesară obținerea unei alte aprobări, martorul (…), în calitatea sa de coordonator al (…) România, avea puterea de a stopa plățile și de a determina rezilierea contractelor semnate de acesta, inculpații au acționat pentru a obține și acordul său pentru semnarea contractului în baza căruia societatea (…) urma să plătească sumele pretinse pentru plata sumelor restante.

Ca urmare, în perioada 15 iunie 2012 – 1 iulie 2012, profitând de faptul că martorul (….) se afla în București, inculpatul (…) l-a contactat și, după ce i-a relatat că cunoaște multe persoane influente, s-a oferit să îi prezinte un cetățean italian, descris martorului ca fiind o persoană importantă.

Cum martorul a acceptat, în zilele următoare acesta a fost dus de inculpatul (…) la hotelul (…..) din București, unde i l-a prezentat pe inculpatul (…..) ca fiind o persoană ce are conexiuni puternice în lumea politică din România și nu numai.

Inculpatul (…) a confirmat descrierea făcută de inculpatul (…) și i-a adus la cunoștință martorului (….) că ministrul Transporturilor (Ovidiu Silaghi – n.r.) face parte din grupul său de prieteni.

În urma discuției purtate, a rezultat că inculpatul (…) cunoștea situația facturilor restante, dar și existența unei înțelegeri cu martorul (….) privind efectuarea de către Astaldi a unor plăți în scopul achitării datoriilor de către Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, acesta comunicându-i martorului (…) că respectarea acestei înțelegeri reprezintă unica modalitate prin care plățile pot fi deblocate.

În perioada ce a urmat, martorul (…..) s-a întâlnit de mai multe ori cu inculpatul (…..), acesta asigurându-l de fiecare data că ”lucrurile sunt în mișcare și se vor rezolva”.

Totodată, pentru a-l convinge că are influență asupra ministrului transporturilor, s-a oferit să îi faciliteze o întâlnire cu ministrul Transporturilor, din motive de confidențialitate întâlnirea urmând să aibă loc în afara țării.

Ulterior, martorul a fost contactat de inculpatul (…..) care i-a comunicat că întâlnirea va avea loc la Milano, la hotelul (…) Întâlnirea promisă a avut loc la data de 20.07.2012, într-un apartament al hotelului (…) din Milano.

Potrivit declarației martorului (….), cu această ocazie, inculpatul (….) l-a prezentat ministrului (Ovidiu Silaghi – n.r.) ca fiind managerul (…) pentru Europa de Est, societatea având probleme în România cu plățile de la CFR. În acest context, ministrul i-a spus că a fost informat cu privire la problema plăților restante ale CFR către (…) și că se va implica în rezolvarea acesteia”, se arată în rechizitoriul DNA din Dosarul Astaldi.

IN THE SPOTLIGHT

ANALIZĂ Ce au promis PSD, PNL și USR pentru calea ferată în 2020 și ce s-a făcut

Programul de guvernare PSD, aidoma celor ale PNL și USR, promiteau înaintea alegerilor generale din 2020 lapte și miere pentru transportul feroviar. Între timp,...

Ultimele Articole