spot_img
miercuri, noiembrie 30, 2022
spot_img

Doar o treime a infrastructurii feroviare din portul Constanța e folosită la capacitatea sa

În portul Constanţa este folosită la maximum infrastructura rutieră pe când în cea feroviară undeva la 30%, a estimat luni ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, invitat la Antena3.

Ministrul a făcut precizări importante despre proiectele pe care le pregătește pentru a valorifica potențialul României în actualul context regional tensionat: investițiile în Portul Constanța și Galați, Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu și în eficientizarea transportului feroviar de mărfuri, potrivit ziuaconstanta.ro.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, anunță faptul că data de 19 mai 2022 este termenul limită pentru licitația destinată reparației liniei de cale ferată cu ecartament larg dintre Giurgiulești, Republica Moldova și Portul Galați.

Conform ministrului, această linie de cale ferată va permite transportul mărfurilor spre și dinspre Ucraina, via Republica Moldova, prin Portul Galați.

Acest port dunărean va deveni, alături de portul Constanța, unul dintre punctele cheie din regiune pentru transportul de mărfuri și materii prime.Guvernul României a alocat aproximativ 200 de milioane de lei din Fondul de Rezervă acum două săptămâni pentru a repune în mișcare partea feroviară.

În portul Constanţa este folosită la maximum infrastructura rutieră, pe când în cea feroviară undeva la 30%.

„Când am venit, erau 97 de linii de cale ferată abandonate în portul Constanța pe care stăteau aproximativ 700 de vagoane de zeci de ani. Ţinta este de a reface această structură feroviară în port în două etape. Primele 36 de linii din cele 98, într-un mod rapid prin proceduri urgente. Undeva pe la începutul lunii iunie va fi desemnat câștigătorul, urmând să se intre în lucrările respective”, a spus Grindeanu.

Portul Constanța este în acest moment cel mai important port de la Marea Neagră. Noi, statul român, trebuie să continuăm ce am început prin aceste investiții. Trebuie să realizăm rolul pe care îl are portul Constanța și să-l dezvoltăm, a precizat Grindeanu la Antena3.

Ultimele Articole