miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Doar CFR Călători și-a permis să viseze la trenurile noi ale Autorității pentru Reformă Feroviară

Doar operatorul de stat CFR Călători a avut milioanele de lei necesare pentru a participa la licitația pentru trenurile noi ale Autorității pentru Reformă Feroviară, organizată în cadrul Contractelor de Servicii Publice.
ARF a anunțat vineri după-amiază depunerea unei singure oferte pentru trenurile noi ale Autorității pentru Reformă Feroviară, de către operatorul public de transport feroviar de călători SNTFC CFR Călători SA, în cadrul primei proceduri de atribuire competitivă a unui Contract de Servicii Publice.
Acesta privește îndeplinirea obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători, licitație derulată prin intermediul platformei publice a Bursei Române de Mărfuri (BRM).
Contractul vizează prestarea serviciilor publice, cu ajutorul primelor rame electrice achizitionate de ARF, prin intermediul contractului atribuit în aprilie 2022 companiei Alstom Ferroviaria S.p.A.
Serviciile contractate sunt preconizate a începe în decembrie 2023, prima rută de serviciu fiind între București și Constanța. Pe măsura ce trenurile sunt livrate de către producătorul francez și puse la dispoziția operatorului, serviciile vor acoperi rutele ce deservesc municipiile reședință de județ: Craiova, Drobeta Turnu Severin, Reșita (prin nodul feroviar de la Caransebeș), Timișoara, Ploiești, Brașov, Alba Iulia, Deva, Arad, Târgu Jiu.
Contractul va avea o valabilitate de 5 ani.

Garanție de participare de două ori mai mare decât profitul

Absența oricărui operator privat la licitație nu miră pentru că este urmarea costurilor mari ce ar fi trebuit suportate de participanți. Informații deținute de Club Feroviar de la operatorii privați au arătat că aceștia ar fi trebuit să achite o garanție de participare de aproximativ 9 milioane de lei, sumă ce este dublul profitului obținut în 2022 de cel mai puternic operator privat pe piață. Cu toate acestea, ARF nu se sfiește să laude licitația și să o numească „unul dintre pașii concreti făcuți de România pentru asigurarea tranziției către o piață a serviciilor publice de transport feroviar de călători guvernată, exclusiv, prin contracte atribuite competitiv, conform normelor naționale și europene în vigoare”.

Numai pentru verificarea hârtiilor de participare s-a cerut plata unei sume egale cu 0,5% din valoarea contractului, adică 740.000 de euro. E o sumă uriașă pentru un operator privat care nu ar mai fi putut fi recuperată nicicum.

Ultimele Articole