marți, februarie 25, 2025
spot_img

DNA: Proiectele de infrastructură, ținute în viață pe baza mitei luate de oficiali guvernamentali

Schimbarea guvernelor și a priorităților acestora a devenit prilej de mită. Un secretar de stat din Ministerul Transporturilor și consilierul său sunt anchetați de DNA pentru că acum opt ani, pe fondul schimbării de guvern (venirea la putere a Guvernului Victor Ponta) ar fi promis unui constructor să susțină prin influența lor proiectul racordului 2 al Magistralei 4 de metrou, care nu ar mai fi prezentat interes pentru noua echipă de la Palatul Victoria.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Proiectul in cauză ar fi racordul 2 al Magistralei 4, respectiv secțiunea Parc Bazilescu-Străulești cu o valoare de 72 milioane euro iar constructorul a fost compania italiană Astaldi.

Potrivit unui comunicat de presă de joi al DNA, secretarul de stat Valentin Preda și Tudor Bohâlțeanu, consilier al acestuia, ar fi comis două infracțiuni de trafic de influență și spălare a banilor.

„În rechizitoriul privind pe inculpatul Preda Răducu Valentin și o altă persoană, reprezentant al unei societăți comerciale și în acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel , procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada imediat următoare schimbării Guvernului, pe fondul unor informații privind faptul că noul guvern nu ar mai fi interesat de investiția în extinderea rețelei de metrou din București, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi pretins reprezentantului companiei care executa lucrările suma de 750.000 euro.

Suma ar fi fost pretinsă indirect, prin intermediul inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, la data de 20 iunie 2012 , iar in schimbul banilor, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi promis reprezentantului companiei că își va folosi influența pe care o avea asupra decidenților din Ministerul Transporturilor (influență rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor și calitatea de consilier al ministrului Transporturilor deținută de Bohâlțeanu Tudor Gabriel), astfel încât investiția la lucrările la Magistrala 4 de metrou să fie menținută pe lista de priorități a guvernului și să nu existe probleme cu finanțarea lucrărilor.

Ca urmare, în perioada 3 iulie – 18 septembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel ar fi primit suma de 4.152.541 lei în contul unei societăți din domeniul construcțiilor civile ce aparține unei persoane de încredere, al doilea inculpat trimis în judecată în prezenta cauză.
Pentru a intra în posesia sumelor de bani încasate de societatea respectivă, inculpații Bohâlțeanu Tudor Gabriel și reprezentantul societății- celălalt inculpat, s-ar fi folosit de contracte în baza cărora s-au facturat servicii de consultanță fictive.

Lucrările de consultanță, pretextul șpăgii

Practic, firma constructoare ar fi vărsat mita in contul unei firme de consultanță care ar fi efectuat, chipurile, verificări ale lucrărilor.

Din suma totală, 3.020.500 lei ar fost transferați pentru inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, iar diferența de 1.132.041 lei a reprezentat beneficiul pentru celălalt inculpat, reprezentant al firmei în care s-ar fi plătit comisionul consolidat al statului”.

Lucrările au fost efectuate de firma italiană Astaldi. Perioada in cauză coincide cu schimbarea de Guvern din primăvara lui 2012, anume când guvernarea PD-L (ministru al Transporturilor Alexandru Nazare) a fost inlocuită de USL (primul guvern Victor Ponta I, anume PSD plus PNL).

„În prezența avocatului său, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 3 ani închisoare cu executare în detenție și interzicerea exercitării unor drepturi pe perioada executării pedepsei și pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei.
La stabilirea cuantumului pedepsei s-a avut în vedere faptul că inculpatul a fost condamnat definitiv la data de 8.04.2019 de Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru fapte concurente”, spune DNA.

Mită și la Aeroporturi București

„Într-un context asemănător marcat de schimbarea echipei guvernamentale, inclusiv la ministerul Transporturilor, inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, în calitate de consilier al ministrului, i-ar fi pretins, în mod direct, unui om de afaceri, în perioada 7 mai – 16 mai 2012, sume de bani reprezentând 10 % din valoarea contractelor pe care firmele omului de afaceri le aveau încheiate cu Compania Națională de Aeroporturi București SA. În schimb, ar fi promis că, datorită influenței pe care o are asupra decidenților din Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Aeroporturi București SA, va determina plata la termen a facturilor emise de firmele respective și va stopa încercarea de reziliere a acestor contracte de către conducerea companiei.
În perioada 26 octombrie – 9 noiembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, în considerarea exercitării influenței sale în scopurile descrise anterior, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri, prin intermediar, suplimentarea sumelor de bani.
Ca urmare a pretinderilor, în perioada 27 iunie – 13 decembrie 2012, ar fi primit indirect, în contul a trei societăți suma de 2.154.821 lei, primire justificată prin contracte fictive.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel și față de inculpatul persoană fizică.Rechizitoriul și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare la Tribunalul București cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii.

DNA face precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului și a acordurilor de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Compania Astaldi, o istorie veche a denunțurilor

Dar nu este prima dată când denunțurile firmei Astaldi ridică vălul privind putreziciunea din jurul contractelor de infrastructură de transport din România.

În 2018 administratorul sucursalei din România a companiei Astaldi, Pier Luca Canino, a depus la Direcția Națională Anticorupție un denunț în care reclama posibile fapte de corupție săvârșite de Roberto Favino, om de afaceri italian, și de soția acestuia,

Înainte de înregistrarea dosarului penal din România de la Direcția Națională Anticorupție, atât filiala Astaldi Spa Sucursala Gheorghe Petrașcu, cât și Team Delta Proiect făcuseră obiectul unui amplu control fiscal de la ANAF, în perioada 2015 – 2016. În rechizitoriul DNA se arată că administratorul sucursalei din România a companiei Astaldi, Pier Luca Canino, a depus la Direcția Națională Anticorupție un denunț pe 1 noiembrie 2018 în care reclama posibile fapte de corupție săvârșite de Roberto Favino și de soția acestuia, Mihaela Szechely. Denunțul lui Canino, făcute la aproape un an de zile de la sesizarea din oficiu a DNA, a fost conexat la dosarul din 2017 al DNA, constituit ca urmare a sesizării autorităților din Belgia.

În iunie 2019, Andrea Danese, director general al Astaldi Spa Italia, responsabil de sucursala din România a companiei, a dat și el o declarație la DNA, considerată tot denunț, în care relata că Pier Luca Canino i-ar fi spus din 2012 despre faptul că Roberto Favino i-ar fi cerut bani negri pentru rezolvarea problemelor Astaldi din România.

Oficialii companiei italiene au mai fost menționați și într-un dosar deschis impotriva sefului direcției de Transport din Primăria Generală a Capitalei, Mădălin Dumitru.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole