VIDEO Fostul director Iurie Topală condamnă intenția de a diviza Calea Ferată din Moldova

17 noiembrie 2019

Fostul director general al CFM Iurie Topală a condamnat intenția de a diviza Calea Ferată din Moldova, pe care o manifesta ministrul demis al Economiei și Infrastructurii Vadim Brânzan.

diviza Calea Ferată din Moldova Iuri Topală a demisionat

Topală spune că Brânzan ar fi incompetent şi că l-ar fi acuzat de pretinse ilegalităţi de la CFM fără să cunoască, cel puţin, cum funcţionează lucrurile în întreprindere. Mai mult, potrivit lui Topală, fostul Guvern ar fi vrut să înstrăineze CFM, fără să ia în calcul riscurile, relatează Timpul.md.

A diviza Calea Ferată din Moldova înseamnă s-o vinzi, spune Topală

“Tot timpul hoţul strigă prinde hoţul. – A vrut să vândă Căile Ferate? – Da, a vrut să divizeze şi să o liberalizeze, el aşa vorbeşte frumos, dar liberalizare înseamnă vânzare. Ce înseamnă vânzarea, o să pună pe umerii cetăţenilor, căci anual Calea Ferată nu poate exista fără suportul statului de 400-500 de milioane anual”, a menţionat Iurie Topală, în cadrul unei emisiuni la postul TV Vocea Basarabiei.

Iurie Topală a mai spus că, în perioada în care a fost director al CFM, la întreprindere nu a existat nicio schemă ilegală, aşa cum a spus, anterior, în repetate rânduri, Vadim Brânzan. Mai mult, Topală susţine că, în discursurile sale, fostul Ministru al Economiei ar fi utilizat, deseori, cifre şi informaţii eronate şi aduce drept exemplu o declaraţie făcută de Brînzan la începutul lunii iulie curent.

“La Calea Ferată, în mod regulat, se percepea de la doi până la cinci euro pe fiecare tonă de marfă transportată pe teritoriul Republicii Moldova. Anul trecut au fost zece milioane de tone de marfă transportată. Faceţi calcule”, a menţionat Vadim Brânzan,  fostul Ministru al Economiei.

“E clar spus că noi am dus 4,9 milioane în 2018, de unde a luat el zece milioane?. Nu trebuie să ai Harvard terminat ca să ştii câtă marfă se transportă pe Calea Ferată. Ai luat şi ai accesat statistica, te-ai uitat şi ai văzut. Vine şi face o matematică, vorbeşte”, a explicat , fostul director al CFM.

”Cel mai incompetent ministru al Economiei”

Potrivit fostului director al CFM, Vadim Brânzan a fost cel mai incompetent ministru al Economiei pe care l-a avut Republica Moldova. “Mai slab şi mai incompetent ministru al Economiei nu a avut Republica Moldova şi cu fermitate pot spune că nici nu o să aibă. Vine şi spune, eu o să merg prin sate, o să încalţ ciubotele din chirză şi o să merg prin sate. Tu eşti ministru ca să ne încalţi pe noi în ciubote de chirză? El nu se teme că la trimite lumea în chirză ciubotelor”, a declarat Iurie Topală.