spot_img
miercuri, august 10, 2022
spot_img

Discuții privind Coridorul Feroviar Iași-Chișinău

Discuțiile purtate la finele săptămânii la Iași i-au reunit pe președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, pe câțiva reprezentanți ai companiilor de căi ferate din România și Republica Moldova, ai instituțiilor de turism, ai Poliției de Frontieră, Aeroportului Iași, Primăriei Municipiului Iași, Camerei de Comerț Bilaterală România – Republica Moldova, Federației Tinerilor Basarabeni, precum și inițiatorii proiectului, Institutul de Dezvoltare și Expertiză a proiectelor și Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova.

Evenimentul a fost precedat de transmiterea către Guvernul României a unei scrisori de susținere a inițiativei #DiscoverEUIasiChisinauOdesa, co-semnată de Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași, prin care cele două instituții au invitat Secretariatul General al Guvernului să asigure leadership-ul inițiativei și să susțină demersul de acordare de către Comisia Europeană a unor permise de călătorie pe această rută pentru aproximativ 10.000 de tineri, potrivit stireadeiasi.ro.

În urma discuțiilor, s-au conturat câteva direcții strategice pentru fiecare instituție, în scopul maximizării potențialului de implementare a proiectului. Scopul programului este promovarea rutei feroviare Iași – Chișinău – Odessa și extensia programului #DiscoverEU prin acordarea de permise de călătorie pentru tinerii de 18 ani care doresc să călătorească cu trenul pe această rută.„Conlucrând și unindu-ne forțele și experiența, suntem încrezători că acest proiect va avea sorți de izbândă. Ne-am alăturat încă de la început celor peste 70 organizații și instituții care au adresat scrisori către Președintele Parlamentului European, pentru extensia DiscoverEU pe ruta Iași– Chișinău – Odessa. Ne dorim ca această inițiativă să prindă viață, să suținem atât turismul, unul dintre domeniile pe care pandemia de Covid-19 le-a afectat cel mai mult, cât și transportul cu trenul, care după cum știm este un mijloc de transport mai prietenos cu mediul. Putem contribui astfel la formarea unei comunități de 10.000 de tineri care să devină ambasadori ai regiunilor pe care le reprezentăm. Avem cu ce ne mândri, avem un patrimoniu frumos ce merită descoperit și stimulând acum această componentă, putem susține pe termen lung dezvoltarea armonioasă a turismului. Noi, la Consiliul Județean Iași, ne-am asumat o direcție foarte importantă de consolidare a legăturilor cu Republica Moldova și facem demersuri în acest sens”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Ultimele Articole