spot_img
marți, februarie 7, 2023
spot_img

Discutii pentru linie feroviara de mare viteza intre Romania si Ungaria

Ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, si omologul sau ungar, Péter Szijjártó, au convenit in privinta dezvoltarii unei linii de cale ferata de mare viteza intre Cluj-Napoca si Budapesta, conform unui comunicat al ministrului ungar de Externe.

„Guvernul Ungariei a aprobat o finantare in valoare de 1 miliard de forinti (3,3 milioane de euro) pentru studiul de fezabilitate al acestui proiect. Guvernul Ungariei nu are nicio obiectie fata de planul Romaniei de a extinde calea ferata de mare viteza pana la Bucuresti”, a spus Péter Szijjártó.

Anterior, ministrul ungar de Externe declarase ca proiectul unui tren de mare viteza care sa lege Budapesta prin Cluj de Bucuresti trebuie sa fie prioritar.

Reamintim ca cele doua state vecine nu se afla la prima initiativa in acest sens. Astfel, in 2007, guvernele Romaniei si Ungariei au semnat, la Sibiu, o Declaratie comuna pentru construirea unei linii de cale ferata, de mare viteza, pe ruta Budapesta – Curtici – Bucuresti – Constanta.

Proiectul a mai fost readus in discutie cand si cand, ba chiar a fost inclus in cateva programe de guvernare, ultimul din acesta fiind programul de guvernare 2013 – 2016, fara insa sa fi existat un demers notabil in acest sens.

Ultimele Articole