În ultima perioadă, au avut loc mai multe discuții Chișinău-Kiev, care vor continua în perioada următoare, în scopul determinării transportatorilor ucraineni să utilizeze mai mult calea ferată.
Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, această soluție, pe de o parte, va debloca punctele de trecere a frontierei, iar pe de altă parte, va asigura un venit mai mare pentru compania de stat Calea Ferată din Moldova.
În ultimele luni, Ucraina a reușit totuși să deblocheze transportul pe Marea Neagră și, având câteva porturi mai spre vestul țării, care funcționează, a scăzut presiunea pe tranzit, a declarat ministrul Andrei Spînu, într-o emisiune de la Vocea Basarabiei. Oficialul a precizat că se lucrează și la posibilitatea ca o mare parte din mărfurile ucrainești să fie transportate pe cale ferată, ceea ce va face ca și angajații de la Calea Ferată din Moldova să-și primească salariile la timp.
Restanțe salariale la Calea Ferată din Moldova
Declarația a fost făcută după ce directorul CFM, Oleg Tofilat, a anunțat că Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova se confruntă cu probleme financiare, iar din această cauză angajații nu și-au primit salariile pentru câteva luni.
”Sunt anumite datorii de o lună, maximum două luni la plata salariilor. Din ceea ce vedem noi, se pare că asta totuși ar fi o situație pe termen scurt, adică după ianuarie, februarie lucrurile vor reveni la un flux de marfă mai ridicat, ceea ce va permite ca să se achite inclusiv restanțele care sunt acumulate la Calea Ferată. Pentru a debloca punctele de trecere a frontierei terestre cu camioanele ar fi bine ca o parte din mărfuri să fie trecute pe calea ferată și asta spunem în permanență, inclusiv partenerilor din Ucraina. În mare parte, a scăzut tranzitul din acel motiv pe care l-am spus, că s-au redeschis unele porturi în Ucraina și atunci cerealele, de exemplu, merg direct prin porturile din Ucraina și nu mai tranzitează Republica Moldova”, a declarat Andrei Spînu.
CFM înregistrează, în prezent, o scădere cu 30% a volumului de mărfuri transportate. După cum a declarat antrerior șeful Serviciului Comercial al CFM, Dmitri Prohnițchi, venitul mediu lunar al CFM este, în prezent, de 80-85 de milioane de lei moldovenești (echivalentul a 4-4,35 milioane de euro). În același timp, bugetul salarial este lunar de peste 60 de milioane de lei (puțin peste trei milioane de euro). În condițiile în care în prezent, pe de o parte, se constată o scădere a volumului de mărfuri transportate, iar pe de alta, întreprinderea trebuie să achite salarii angajaților, să mențină cheltuielile operaționale și să acopere unele datorii istorice, CFM încearcă sa facă față tuturor acestor obligații. La sfârșitul lunii decembrie, erau achitate achitate 70-80% din salariile angajaților pentru luna septembrie. În prezent, la CFM lucrează 5.700 de angajați, întreprinderea având 36 de filiale. Aceste discuții Chișinău-Kiev sunt deci menite să readucă pe calea ferată mărfurile ucrainene și, în consecință, să asigure veniturile necesare pentru CFM.