spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Discuții amânate la Guvern pentru legea ce permite înființarea Carpatica Feroviar

Guvernul nu a adoptat miercuri proiectul de OUG ce ar permite statului să înființeze societăți comerciale, printre care s-ar număra și compania ce ar putea lua locul lui CFR Marfă. Legea ce permite înființarea Carpatica Feroviar va fi rediscutată.

Informațiile deținute de Club Feroviar arată că votul a fost amânat din motive de procedură și nu reprezintă o respingere a acestei inițiative. Potrivit informațiilor, nu este adevărat că Ministerul Justiției s-ar fi opus adoptării măsurii, după cum au sugerat vineri unele publicații.

Este însă posibil ca măsura de înființare a companiilor printr-un simplu OUG să se lovească ulterior de obiecții ale Curții Constituționale sau Comisiei Europene. De aceea, poate ar fi recomandat ca prevederea să îmbrace forma unei legi care să treacă prin Parlament.

Legea ce permite înființarea Carpatica Feroviar ar trebui să înlocuiască actuala ordonanță

Adoptarea unei astfel de OUG este necesară deoarece în prezent statul nu are posibilitatea de a înființa propriile sale companii. Recent, Ministerul Transporturilor a propus Guvernului înființarea companiei Carpatica Feroviar, însă nu a fost acceptată de Guvern, propunerea nefigurând printre actele adoptate în decembrie 2022, când aceasta a stat pe masa Guvernului.

În urmă cu cinci ani, Curtea Constituțională, prin intermediul Deciziei nr. 249/2018, a subliniat că actele cu valoare de lege, respectiv legile și ordonanțele, pot fi emise doar pentru reglementarea unor situații cu aplicabilitate generală și își extind efectele asupra unui număr nedeterminat de subiecte vizate de ipoteza normelor. Curtea reţine că tocmai caracterul de generalitate a actului normativ, aplicabilitatea sa asupra unui număr nedefinit de persoane distinge actul normativ de actul individual. Având în vedere că înființarea unei societăți are caracter individual, prin urmare nu poate fi înființată prin intermediul unui act cu valoare de lege, se impune asigurarea cadrului legal pentru a permite statului român să înființeze societăți prin intermediul unor acte cu aplicabilitate individuală”, se arăta în proiectul de OUG din toamna anului trecut.

Noua propunere spune că „prin hotărâre, la propunerea ministerelor de resort (…) Guvernul poate înfiinţa, în condiţiile legii, în numele statului, societăţi cu capital de stat, în România şi în străinătate. Ministerele de resort pot participa, cu respectarea cadrului legal în vigoare din domeniul societar, la majorarea capitalului social al societăţilor, la care exercită, în numele statului, calitatea de acţionar. Decizia privind înfiinţarea de societăţi sau majorarea capitalului social trebuie să aibă ca temei o analiză economico-financiară, tehnică, juridică şi de oportunitate.

 

 

 

Ultimele Articole