Promite orice, căci poporul uită repede. Aceasta pare a fi strategia adoptată de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în ceea ce privește incidentele grave de siguranță feroviară. Ministrul promitea recent un raport cu „performanțele” lui Preoteasa.
Comisii de anchetă, rapoarte de control, testări inutile ale personalului, înfoieli în fața camerelor de luat vederi și multe, multe vorbe, aceasta este strategia adoptată de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu în ceea ce privește incidența crescută a accidentelor feroviare în România.
Culoarea politică nu face politicianul român diferit de colegul său din Opoziție, iar strategiile de criză alese sunt identice, indiferent că e vorba de PSD, PNL sau USR. În urmă cu doi ani, un alt ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, chemase la ordine operatorii privați de marfă ca să le tragă un perdaf în fața presei, convocate și ea în parcarea din fața ministerului. Nu tu discuții privind cauzele, nu tu soluții, doar pofta ministrului de a arăta public că îi pasă, că ministrul are soluții și că nimeni nu se joacă cu el.
„Performanțele” lui Preoteasa
În acest spirit, în urmă cu patru luni, după accidentul de la Roșiori din data de 13 martie în care un tren de călători a pocnit din spate un tren DB plin cu autovehicule, ministrul Grindeanu, pentru a demonstra că face ceva, s-a înfoiat în fața camerelor de luat vederi.
„La CFR Călători a fost selectat pe legea 109 Consiliul de Administrație și sunt în plin proces de selecție a noului director general. Am cerut Adunării Generale a Acţionarilor, e singura modalitate legală pe care un ministru o are, având în vedere că inclusiv Consiliul de Administraţie a fost selectat pe legea 109, să facă o analiză a managementului acestei companii. Adunarea Generală a Acţionarilor, conform legii, cere acest lucru Consiliului de Administraţie, Consiliu selectat prin 109. Haideţi să vedem şi să fiţi siguri că voi da publicităţii acest raport”, a spus la interviurile Digi24 Sorin Grindeanu.
La patru luni după promisiunile ministrului, românii observă că au fost, cum zice ministrul, „siguri”, cam degeaba. Raportul nu a venit, nici măcar nu se știe dacă a fost făcut. Club Feroviar a solicitat la 15 mai accesul la acest raport și a întrebat punctual Ministerul dacă raportul a fost definitivat, de ce raportul nu a fost făcut public. În plus, am solicitat accesul la raportul privind performantele directorului general CFR Călători.
În cele peste două luni scurse de atunci, solicitarea noastră către Minister nu a primit niciun răspuns, ci doar promisiuni verbale în urma numeroaselor telefoane date instituției.
În pofida capului băgat în nisip ca struțul, norocul nu îi surâde ministrului Grindeanu. Marți, tot la Roșiori, a avut loc încă un accident feroviar grav soldat cu rănirea gravă și ulterior decesul unui angajat CFR SA.
De la începutul anului au existat cel puțin cinci incidente grave ce se putea solda cu un număr mare de decese și pagube materiale importante, la Craiova, la Roșiori, la Galați sau la Sighișoara, în majoritatea acestora fiind implicate trenuri ale CFR Călători. Acestea să fie performanțele directorului CFR Călători, Traian Preoteasa, pe care ministrul Transporturilor nu vrea să le facă publice?