Prins cu minciuna de Club Feroviar, Gheorghe Cătălin Ipate, directorul lăutar de la CFR SA, contraatacă, invocând prevederile constituționale referitoare la viața privată.
Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a trimis redacției Club Feroviar ”precizări” la articolul publicat de noi ieri cu titlul Manager profesionist marca Grindeanu. Noaptea lăutar, ziua director în centralul CFR SA.
Vom publica integral ”precizările” CNCF CFR SA, iar în final vom face și noi precizările noastre, prin care vom demonstra că Gheorghe Cătălin Ipate nu are dreptate. Iată textul primit la redacție din partea administratorului infrastructurii feroviare din România:
”Întrucât articolul Manager profesionist marca Grindeanu. Noaptea lăutar, ziua director în centralul CFR SA, publicat pe platforma online Club Feroviar, marți 7 februarie 2023, și preluat în data de 8 februarie 2023 de platforma WWW.REALITATEA.NET – Profesioniștii din ministerul lui Sorin Grindeanu. Un animator de petreceri, director la CFR, conține informații care încalcă drepturile constituționale la viața privată a unei persoane fizice și informații false despre activitatea profesională a persoanei respective, transmitem următoarele precizări:
- Domnul Gheorghe Cătălin IPATE este de profesie INGINER și are o experiență de 32 de ani în domeniul feroviar, iar promovarea în funcția de Director al Direcției Proiecte Feroviare s-a făcut pe baza competențelor profesionale, în ultimii 7 ani, domnul Gheorghe Cătălin IPATE desfășurându-și activitatea exact în cadrul acestei direcții, pe care acum o coordonează.
- Considerăm că, prin publicarea unor aspecte ce țin strict de viața privată a domnului Gheorghe Cătălin IPATE, ați încălcat, pe proprie răspundere, legea fundamentală a Statului Român, și anume CONSTITUȚIA ROMÂNIEI, conform căreia orice persoană fizică <are dreptul să dispună de ea însăși, dacă nu încalcă drepturile și libertățile altora, ordinea publică sau bunele moravuri>.
- O altă abordare tendențioasă și subiectivă, să nu spunem neprofesionistă, este cea referitoare la <dispariția misterioasă> a domnului Ipate în cazul unui <deranjament, când era șef de district>, informații FALSE, publicate doar din dorința de SENZAȚIONAL, deoarece în ziua în care s-a înregistrat acel deranjament, domnul IPATE era în concediu de odihnă, iar atribuțiile funcției erau îndeplinite de Șeful Adjunct al Centrului Electrificare Ploiești.
În consecință, considerăm că prin publicarea articolelor respective, domnului Gheorghe Cătălin IPATE i s-au încălcat drepturile constituționale la viața privată și i s-au adus în mod voit prejudicii de imagine, pe baza unor zvonuri de culise, lansate de persoane rău-intenționate!
Nu este prima dată când publicația Club Feroviar aruncă în mediul online informații false, tendențioase sau neverificate, ceea ce ne face să credem că platforma Club Feroviar dă dovadă de grave abateri de la etica profesională a jurnaliştilor și continuă să dezinformeze opinia publică, iar prin nepublicarea IMEDIATĂ a acestor precizări, compania își rezervă dreptul de a vă acţiona în judecată pentru prejudiciul de imagine creat, prin publicarea de informații false în spațiul public și încălcarea drepturilor la viața privată a unei persoane fizice”.
De ce directorul lăutar de la CFR SA nu are dreptate
Club Feroviar prezintă în continuare argumentele prin care va demonstra că Gheorghe Cătălin Ipate nu are dreptate în ceea ce susține.
Vom începe cu cele trei puncte evidențiate în ”precizările” CNCF CFR SA:
- Încă de la începutul articolul publicat marți (prima frază după șapou) am precizată că Gheorghe Cătălin Ipate este ”de profesie inginer și cu o vechime de trei decenii în sistemul feroviar”. Cât despre promovarea sa, nu am pomenit nicăieri că nu ar fi fost făcută ”pe baza competențelor profesionale”.
- Club Feroviar respectă Constituția și legile țării. ”Aspectele ce țin de viața privată” a lui Gheorghe Cătălin Ipate sunt prezentate chiar de către domnia sa pe conturile deținute pe rețelele de socializare, la liber (Oricine poate vedea fotografiile și filmările AICI). Informațiile prezentate pe conturi deschise de Facebook sau Instagram de către o persoană sunt informații publice. Mai ales în condițiile în care unele dintre aceste conturi au caracter comercial, prin care cetățenii sunt îndemnați să apeleze, contra cost, la serviciile sale de organizare a unor petreceri. În plus, Gheorghe Cătălin Ipate este o persoană plătită din bani publici, având o funcție de conducere în cadrul unei companii cu capital de stat, care primește alocări de la bugetul statului.
- La primul punct se precizează că Gheorghe Cătălin Ipate lucrează de șapte ani în direcția pe care acum o coordonează. Deci incidentul amintit de noi în articol s-a petrecut în urmă cu peste șapte ani. Dacă nu s-ar fi întâmplat nimic și nu i s-ar fi reproșat nimic, cum de își aduce aminte atât de bine de acel incident. Și, pentru acuratețe, Club Feroviar nu a folosit sintagma ”dispariție misterioasă”, prezentată în ”precizările” CFR SA ca și cum ne-ar aparține.
În continuare vom face și alte precizări, pe care le considerăm necesare în context:
- Înainte de publicarea articolului incriminat, Club Feroviar (mai exact subsemnatul) l-a contactat pe Gheorghe Cătălin Ipate, căruia i-am cerut un punct de vedere, așa cum prevede deontologia meseriei de jurnalist. În discuția avută, el a mințit, spunând că Întreprinderea individuală Ipate Cătălin Gheorghe a fost înființată strict pentru fiul său și că implicarea sa este minimă. Postările de pe rețelele de socializare îl contrazic însă. În plus, pe parcursul discuției noastre, Gheorghe Cătălin Ipate nu a invocat deloc dreptul său constituțional la viață privată, așa cum face acum.
- Club Feroviar nu publică ”informații false, tendențioase sau neverificate”, ci dimpotrivă, verificăm informațiile înainte de a le publica. Dacă aceste informații sunt incomode pentru unele persoane aflate în mod efemer în conducerea unor companii sau instituții finanțate din bani publici – acesta este rolul presei.
- Cât despre dreptul fiecăruia de a da în judecată pe cine vrea, el este prevăzut de Constituție și legile țării. Nu înțelegem însă de ce CNCF CFR SA ne amenință cu tribunalul, și nu Gheorghe Cătălin Ipate, ”pe persoană fizică”, dacă tot reclamă încălcarea dreptului la viață privată al domniei sale.