sâmbătă, iunie 3, 2023
spot_img

Director penal la Regionala Iași a CFR SA, inculpat alături de Călin Mitică

Regionala Iași a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA are începând de azi un nou director. El ocupă locul lăsat liber la conducerea regionalei de Radu Pipa, care a fost cooptat în centralul companiei de infrastructură în locul lui Viorel Scurtu, care a fost trimis forțat la pensie. Numai că Sorin Alexandru Trandafirescu, căci despre el este vorba, are mari probleme penale, fiind inculpat într-un dosar de spălare de bani, alături de patronul Remarul 16 Februarie, Călin Mitică.

Lozinca ”Fără penali în funcții publice”, lansată de USR și apoi adoptată de PNL și chiar de președintele Klaus Iohannis, a fost adaptată în sistemul feroviar, ea devenind ”Doar penali în funcții publice la CFR”.

Club Feroviar a relatat ieri că Radu Pipa, director al Regionalei Iași, a fost promovat la București, pe funcția de director general adjunct de Exploatare al CNCF CFR SA, pe locul rămas liber după ce Viorel Scurtu a fost trimis la pensie pentru că nu a fost de acord cu ilegalitățile comise de directorul general Ion Simu-Alexandru, așa cum am scris la vremea respectivă.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Director penal la Regionala Iași. Trimis în judecată de DNA în 2015

Director penal la Regionala Iași
FOTO pnliasi.ro

Locul rămas liber la Iași trebuia ocupat, iar Ion Simu-Alexandru l-a numit marți, în vreme ce Nicolae Ciucă și Sorin Grindeanu sunt în Dubai, în funcția de director regional pe Sorin Alexandru Trandafirescu. Numai că acesta din urmă are grave probleme penale. Pe 7 august 2015, Direcția Națională Anticorupție anunța, printr-un comunicat de presă, trimiterea în judecată a mai multor inculpați într-un dosar de spălare de bani, luare și dare de mită, abuz în serviciu și alte numeroase infracțiuni.

Cele mai multe capete de acuzare sunt în dreptul lui Călin Mitică, patronul Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca. Pe lista inculpaților figurează și Sorin Alexandru Trandafirescu. Potrivit rechizitoriului făcut de procurori, Trandafirescu, care era la data faptelor director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă din cadrul CFR SA, este acuzat de trafic de influență în cazul contractului de revizii pentru automotoarele Siemens Desiro (”Săgeata Albastră”) ale CFR Călători și reparatorul de material rulant din Cluj-Napoca.

Procurorii susțin că a luat șpagă bilete de avion. Procesul are termen joi

Director penal la Regionala IașiProcurorii au mai notat în rechizitoriu că, pentru serviciile sale, Sorin Alexandru Trandafirescu a primit, de la Transferoviar Grup SA, unde acționar majoritar este Călin Mitică, zece bilete de avion Iași-București, dus-întors, în valoare de 1.870 de euro.

Ei bine, procesul nu s-a încheiat, dosarul fiind în continuare pe rolul Tribunalului Cluj, unde are termen chiar peste două zile, joi, 24 iunie, așa cum se poate constata pe portalul instanțelor de judecată din România. Cu alte cuvinte, abia a fost numit luni director la Iași, că joi trebuie să facă un drum până la Cluj-Napoca, pentru a se prezenta la proces.

Procesul era pe rol și în urmă cu doi ani, când șeful PNL Iași, Costel Alexe, l-a pus candidat și la Consiliul Local, și la Consiliul Județean. De fapt, el mai fusese consilier local la Iași și în perioada 2012-2016, după cum amintește presa locală.

Din salariul de la stat, a dat cu împrumut jumătate de milion de euro

Potrivit declarației sale de avere, Sorin Alexandru Trandafirescu nu este un om tocmai sărac. El are în proprietate două terenuri, cu suprafețe de 2.253,75 mp, respectiv 2.684,06 mp, ambele în comuna Holboca din județul Iași. La capitolul ”Clădiri” figurează cu un singur imobil în municipiul Iași, cu o suprafață de 78 mp.

Director penal la Regionala IașiAre în schimb trei autoturisme (două cumpărate și al treilea moștenit după decesul socrului său), mărcile Subaru, Honda și BMX, cu ani de fabricație 2007, 2010 și 2012.

Tot în proprietatea sa se află și bijuterii în valoare de 6.500 de euro și tablouri de 13.000 de euro. În conturile sale bancare are depozite care depășesc cu puțin 5.000 de euro. Surpriza apare însă la rubrica următoare, unde a declarat o investiție de jumătate de milion de euro în SC Total Gaz SRL, în condițiile în care actualul director regional a lucrat mai toată viața sa la stat.

Într-o declarație de avere anterioară, din 2012, aceeași sumă apărea că ar fi fost împrumutată unei persoane fizice, Victor Lefter. Acesta din urmă apare în articolele din presa ieșeană ca fiind un adevărat baron local, cu afaceri în imobiliare și nu numai.

Iohannis și Ciolacu nu vor penali în funcții publice, dar la CFR se dă ”derogare”

linia ferată Constanţa-Gdansk infrastructură fără autorizaţie de construcție finanțare pentru infrastructură dezafectarea căii ferate Răzoare-Luică planul de relansare economică prelungirea stării de alertă investiții în calea feratăÎn ultima perioadă, atât președintele României, Klaus Iohannis, cât și cel al PSD, Marcel Ciolacu, s-au pronunțat în favoarea împiedicării accesului în funcții publice a persoanelor cu probleme penale.

`Eu, președintele României, nu voi desemna o persoană urmărită sau condamnată penal! Va fi un criteriu eliminatoriu. Este greșit ca în conducerea statului să ajungă oameni cu probleme penale. Ei ajung acolo și vor să își apere pielea proprie! Părerea mea despre persoanele care sunt în curs de a fi cercetate penal sau care sunt în curs de a fi judecate penal sau care au condamnări penale o cunoașteți. După părerea mea, nu au ce căuta în fruntea statului”, spunea Klaus Iohannis.

O luare de poziție mai recentă (în urmă cu nici două săptămâni) pe acest subiect îi aparține lui Marcel Ciolacu: `Inițiativa <Fără penali în funcții publice> a trecut de Camera Deputaților în legislatura trecută, ea fiind acum la Senat. În momentul în care se va da votul în Senat, Guvernul este obligat ca în 30 de zile să organizeze referendumul. Ținând cont că nu mai există pandemia, din punctul meu de vedere nu este nicio problemă să organizăm acest referendum”.

Se pare însă că aceste declarații nu au fost auzite și de vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, care acceptă un director penal la Regionala Iași a CFR SA.

Trandafirescu spune că este nevinovat

Contactat de Club Feroviar, Sorin Alexandru Trandafirescu susține că este nevinovat în dosarul în care este implicat alături de Călin Mitică.

„De șapte ani am acest proces. Există o decizie a CCR (Curtea Constituțională a României – n.red.) privind prescripția. Aș fi putut încă de anul trecut din februarie să invoc prescripția, dar nu am făcut-o, tocmai pentru a-mi dovedi nevinovăția”, a spus el. Întrebat dacă este normal să conducă o regională de căi ferate în condițiile în care este inculpat într-un proces de corupție, Trandafirescu a răspuns:„Eu aici îmi îndeplinesc atribuțiunile de serviciu, care nu au nicio legătură cu acest lucru. Dacă dumneavoastră credeți că nu e normal, e părerea dumneavoastră”.

Ultimele Articole