La vârful marilor companii austriece de construcții, care au avut și au în continuare inclusiv contracte de sute de milioane de euro în domeniul feroviar din România, se pregătesc schimbări majore. Mai degrabă, este vorba de un soi de variantă capitalistă a ”rotației cadrelor”, practicate în România comunistă. Toate aceste permutări survin după ce mai mulți constructori austrieci au fost amendați pentru constituirea unui cartel anticoncurențial.

Klaus Bleckenwegner va deveni din aprilie 2022 director de Afaceri Internaționale al companiei Swietelsky.
El și-a început activitatea profesională de top management la Porr România, ca director general, apoi a plecat la Alpine Bau, care la vremea respectivă era a doua cea mai mare companie de construcții de pe piața austriacă. Între timp, Alpine a dat faliment, ceea ce a provocat întârzieri inclusiv în finalizarea unor proiecte de construcții în România, în sectorul rutier. După ce Alpine și-a dat obștescul sfârșit iar operațiunile sale au fost preluate de spaniolii de la FCC Construccion, Bleckenwegner s-a întors la Porr România, apoi s-a mutat la Porr Austria, ca membru al comitetului de management operațional.
De aici nu a plecat chiar pe poarta principală, ci mai degrabă pe ușa din dos, după un imens scandal de corupție în Austria, asupra căruia vom reveni mai jos.
Peter Gaal rămâne director la Swietelsky. În companie se produc însă schimbări majore

Așa cum spuneam anterior, Klaus Bleckenwegner se pregătește acum să ocupe o poziție de top management la Swietelsky.
De altfel, la vârful acesteia din urmă vor avea loc în următoarea perioadă schimbări majore. Potrivit lui Norbert Nagele, președintele Consiliului de supraveghere al Swietelsky, citat de presa austriacă de business, Harald Gindl, în vârstă de 49 de ani, va deveni director financiar al companiei (CFO) în locul lui Adolf Scheuchenpflug, care se va pensiona la sfârșitul lunii martie 2022.
Vor rămâne pe pozițiile pe care le ocupă în prezent Karl Weidlinger, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație, și Peter Gaal, ca membru al Diviziei de construcții feroviare. Asupra acestuia din urmă vom reveni, fiind un important factor de decizie în cazul unui scandal de corupție din România.
În exercițiul financiar 2020/2021, care s-a încheiat la 31 martie a.c., Swietelsky a realizat o cifră de afaceri (inclusiv activitățile internaționale, deci și cele derulate în România) de puțin peste trei miliarde de euro, cu peste 11.000 de angajați.
Imens scandal de corupție în Austria, pe piața construcțiilor
Și acum să revenim la scandalul de corupție de pe piața construcțiilor din Austria. După cum a relatat recent Club Feroviar, Autoritatea Federală Austriacă pentru Concurență Bundeswettbewerbsbehörde (BWB) a amendat Strabag cu peste 45 milioane de euro, pentru înțelegeri anticoncurențiale. În cadrul aceleiași investigații, compania Porr și-a recunoscut vinovăția și s-a obligat să plătească o amendă de peste 60 milioane de euro către corespondentul austriac al Consiliului Concurenței.
Totul a ieșit la iveală în urmă cu doi ani de zile, când, în urma unor suspiciuni de corupție, procurorii austrieci au făcut mai multe percheziții la Porr, Strabag și alte companii din domeniul construcțiilor.
”Procuratura economiei și corupției suspectează circa 20 de firme de construcții, care de peste zece ani ar fi avut înțelegeri ilegale asupra prețurilor. Alături de concernele Porr și Strabag, sunt și alte companii luate în vizor, precum Swietelsky, Habau, Held&Franke, Östu-Stettin și Kostmann. Acestora li se mai adaugă firme mai mici furnizoare de mixturi asfaltice, printre care și o firmă care este deținută de o mare companie germană. Ca un detaliu, Held&Franke și Östu Stettin sunt filiale ale firmei Habau”, scriau la vremea respectivă ziariștii austrieci de la Kurier.
Strabag și Porr au intrat și în colimatorul Comisiei Europene
Autoritățile de la Viena estimau că au avut loc înțelegeri neconcurențiale referitoare la prețuri în ceea ce privește mai mult de 800 de proiecte. Între anii 2006 și 2018, firmele implicate s-au înțeles asupra prețurilor, și-au împărțit clienții și regiunile. Convenirea prețurilor și obținerea contractelor au condus la creșterea valorii prestațiilor. În acest fel, au fost păgubite landuri, comunități și companii de stat.
După ancheta din țara-mamă, companiile austriece Strabag și Porr sunt acum și în colimatorul Comisiei Europene, care le anchetează pentru constituirea unui cartel, potrivit informațiilor exclusive deținute de Club Feroviar.
Strabag și Swietelsky, implicate în mari proiecte feroviare din România
Companiile austriece Strabag și Porr sunt sau/și au fost implicate în mai multe proiecte feroviare în România.
Anul trecut, CFR SA a recepționat lucrările de modernizare pe secţiunea Vințu de Jos-Simeria, pentru care contractul fusese semnat în decembrie 2013, cu o valoare de 1.350.523773,99 lei, fără TVA. Lucrările au fost făcute de asocierea Swietelsky Baugesellschaft m.b.H. – Strabag AG – Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A. – Euroconstruct Trading 98 S.R.L. – Transferoviar Grup S.A.
De asemenea, Strabag a încercat din răsputeri, tot alături de Swietelsky, reunite în asocierea Brasig, să obțină contractul pentru modernizarea tronsonului feroviar Brașov-Sighișoara. După patru ani de procese, Brasig nu a reușit să-i convingă pe judecători, având și un preț ofertat mai mare cu 40 de milioane de euro decât asocierea Railworks (formată din Aktor, Alstom, Arcada Company și Euroconstruct Trading ’98), căreia i-a fost atribuit în cele din urmă contractul.
Porr Construct, trei proiecte majore în România
Și Porr, prin subsidiara sa Porr Construct, a derulat și are în derulare proiecte feroviare în România.
Primul mare proiect a început în 2007, pentru modernizarea tronsonului feroviar Câmpina-Predeal, cu fonduri europene. Lucrarea trebuia terminată în octombrie 2010, numai că recepția finală a întârziat cu mai bine de un an. Modernizarea tronsonului feroviar Câmpina-Predeal, în lungime de 48 km, a costat 312 milioane de euro, din care 75% au fost fonduri preaderare ISPA şi 25% de la bugetul de stat.
Un alt proiect important a fost dublarea liniei de cale ferată Mogoșoaia-Balotești de la Magistrala 700, complementar celui de construcție a racordului feroviar spre Aeroportul Henri Coandă. Începută în 2019, lucrarea, în valoare de 50,5 milioane de lei, finanțată integral de la bugetul de stat, a fost recepționată recent, inclusiv noua stație PO Otopeni Nord.
Acum, Porr Construct este antreprenor general la o altă lucrare majoră de infrastructură feroviară, și anume reluarea circulației pe linia 902 București-Giurgiu, prin reconstrucția a patru poduri, dintre care cel mai mare este cel de la Grădiștea. Contractul a fost semnat pe 4 decembrie 2020, iar proiectul de investiții are o valoare totală, inclusiv TVA, de 655.187.000 lei, din care lucrările propriu-zise de construcții–montaj reprezintă 560.513.000 lei.
Dosarul Mită la CFR. Implicarea lui Peter Gaal, director la Swietelsky
În ceea ce privește Swietelsky, aceasta este implicată într-un imens scandal de corupție în România. În noiembrie 2019, DNA anunţa trimiterea în judecată a fostului ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Dosarul vizează plata lucrărilor executate de austriecii de la Swietelsky la un tronson din Magistrala 800 de cale ferată Bucureşti-Constanţa.
De asemenea, au fost trimişi în judecată fostul deputat PDL Cristian Boureanu, fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Constantin Dascălu, Mircea Ionuţ Costea (cumnatul lui Mircea Geoană), fost angajat în cadrul Ministerului Finanţelor, dar şi administratorul companiei Swietelsky.
Dosarul are ca obiect infracțiuni de corupție derulate pe durata a 12 ani, în perioada 2005 – 2017 în legătură cu derularea contractelor de lucrări de reabilitare a M800. Anchetatorii de la DNA arată că probele dovedesc că în anul 2005, reprezentanții companiei austriece Swietelsky ar fi convenit cu cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Ionuț Costea, Mihaela Mititelu, o persoană apropiată de conducerea CNCFR, și Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanțe, să le plătească un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român. În total, peste 20 milioane de euro, bani care ar fi fost plătiți (susțin anchetatorii) direct din Austria, cu girul lui Peter Gaal, subsidiara românească a Swietelsky nefiind implicată. Cu toate că Peter Gaal (care rămâne director la Swietelsky) nu a fost pus oficial sub acuzare de autoritățile române, pe persoană fizică, ci doar compania, el s-a ferit în toată această perioadă să mai pună piciorul în țara noastră.
În dosar a fost audiat recent și fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu, așa cum a relatat Club Feroviar.