Un fost director general al CFR Călători a fost numit de curând consilier al secretarului de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu. Este vorba de Ștefan Roșeanu, co-fondator al Club Feroviar, care a condus operatorul feroviar de stat în perioada 13 iunie 2012-17 ianuarie 2013.
Ștefan Roșeanu este absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității București, dar și al unui Master la Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri de la Universitatea Tehnică de Construcții.
Prima poziție publică pe care a ocupat-o a fost cea de purtător de cuvânt al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA. Apoi, a părăsit compania de stat pentru a deveni co-fondator al Club Feroviar, inițiativă care sprijină şi promovează transportul public pe şină atât la nivel naţional, cât şi internaţional.
Club Feroviar a militat pentru înființarea Asociației Industriei Feroviare (AIF), aducând în aceeași organizație cele mai multe firme cu capital românesc și străin care derulează afaceri în acest domeniu. În perioada 2007-2012, Ștefan Roseanu a fost secretar general al AIF. În cadrul AIF, alături de alte patru organizaţii de profil din România, Ştefan Roşeanu s-a numărat printre iniţiatorii Platformei România Feroviară 2020, lansată în 2011, şi ai Alianţei Pro Cale Ferată.
În paralel, el a făcut parte din Grupul de Lucru ”Rail Strategy Platform”, înființat de vicepreşedintele Comisiei Europene de la acea vreme Siim Kallas, grup care a fost creat pentru a dezbate problemele sectorului feroviar european şi a-l consilia pe vicepreşedinte în vederea reformei sectorului feroviar.
Șase luni director general al CFR Călători
Pe 13 iunie 2012, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Ovidiu Silaghi, l-a numit pe Ștefan Roșeanu director general al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA, în locul lui Dorin Maer. El a condus operatorul feroviar de stat până pe 17 ianuarie 2013, când a fost demis de ministrul Relu Fenechiu, cu care avusese mai multe dispute legate de subvenția acordată societății.
După plecarea din Palatul Victoria, Ștefan Roșeanu revine la Club Feroviar, însă pentru scurt timp, apoi părăsește firma. Își continuă activitatea ca președinte al Asociației pentru Mobilitate Metropolitană, pe care o înființase atunci când era la Club Feroviar, și lucrează în domeniul fondurilor europene. Acum, el a fost numit consilier al secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu.
Ionel Scrioșteanu și Valentin Dorobanțu au introdus trenurile suburbane
Fost administrator public al județului Ilfov, Ionel Scrioșteanu a fost numit secretar de stat la Ministerul Transporturilor, printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial la finele lunii noiembrie 2019.
Ionel Scrioșteanu a lucrat 19 ani în administrația publică locală și a fost viceprimarul localității Mogoșoaia, din județul Ilfov, timp de șapte ani. Începând cu 2012 a fost directorul de cabinet al președintelui Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, și administratorul public al județului Ilfov.
A făcut parte din grupul de lucru pentru elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 pentru Regiunea București-Ilfov și s-a implicat în realizarea și implementarea programului de transport public, fiind și reprezentantul județului Ilfov în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov.
Din postura de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu s-a implicat, alături de fostul director general al CFR Călători Valentin Dorobanțu, în includerea în premieră în Mersul Trenurilor 2019-2020 a unor legături feroviare pentru traficul de navetă în regiunea București-Ilfov. Astfel, au fost introduse, începând cu data de 13 ianuarie 2020, șase perechi de trenuri pe zi pe relația București Nord – București Băneasa – Pantelimon – Brănești Sat – Fundulea și retur.
Anterior, de la 15 decembrie 2019, atunci când a intrat în vigoare noul Mers al Trenurilor, CFR Călători suplimentase capacitatea de transport și pe relația București-Buftea, tot pentru navetiști. De atunci, locuitorii din Buftea au la dispoziție șase perechi de trenuri în plus care fac legătura cu Bucureștiul. În total, nu mai puțin de 26 de trenuri operate de CFR Călători leagă Buftea de București Nord sau București Basarab. Lor li se adaugă garniturile operatorilor privați care circulă de ani buni pe această rută.