sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

Dezvoltare accelerată a transportului periurban în Franța

Transportul urban și periurban pe șine cunoaște o dezvoltare explozivă peste tot în lume, iar Franța nu face excepție de la această regulă. Sunt proiecte în desfășurare în mai multe zone metropolitane din jurul orașelor din Hexagon.

 

Cei care vor să ajungă de la Toulouse la Aeroportul Blagnac au avut parte de o veste proastă luna trecută: până în 2026 nu va mai fi legătură directă cu tramvaiul. Această veste proastă este însă însoțită de una foarte bună: compania de transport public Tisséo construiește o linie de tramvai expres care va face legătura între viitoarea stație Blagnac de pe Linia 3 de metrou și aerogară.

Până atunci, linia T2 a tramvaiului, care făcea legătura cu aerogara este decuplată definitiv de la ramura principală T1 care circula în Blagnac și până la Beauzelle și MEETT (Toulouse Exhibition and Convention Centre). Din 2026, dacă lucrările de construcție se vor desfășura conform graficului anunțat, pe tronsonul T2 va fi o nouă linie de tramvai care nu va circula decât între viitoarea stație de metrou Blagnac (la sensul giratoriu Jean-Maga), cu o frecvență sporită, la fiecare cinci minute. Este vorba de o legătură cu aeroportul care va avea propriul tarif, cel mai probabil similar cu cel practicat pentru autobuzele navetă de aeroport, de 9 euro.

Practic, în luna iunie au pornit două șantiere: cel al stației de metrou de la sensul giratoriu Jean-Maga, viitoarea stație Blagnac, nod intermodal cu tramvaiul, și cel al liniei de aeroport. Tisséo a bugetat pentru această linie o sumă de 43,2 milioane de euro, iar lucrările vor include o stație terminus parțială a T1 la Odyssud și o extensie a depoului de la Garossos.

Decizia de a reconfigura traseele de transport în comun a fost luată deoarece liniile T1 și T2 de tramvai sunt ”în curs de saturare”, după cum a explicat președintele Tisséo Collectivités, Jean-Michel Lattes. ”Suntem la maximum de capacitate pe tronsonul comun. Nu mai putem să satisfacem nevoile viitoare”, a declarat el. Pe cale de consecință, s-a decis separarea celor două linii de tramvai pentru a putea crește frecvența: De la Toulouse la Odyssud, va circula un tramvai la fiecare 4,5 minute, în loc de 9 minute.

Proiecte importante de transport pe șină în zona Toulouse

În ceea ce privește Linia 3 de metrou din Toulouse, în faza de consultare publică au fost practic două grupuri opuse: cel care susținea o legătură directă cu aeroportul (și aici vorbim în special de mediul de afaceri) și cel care era în favoarea uzinelor Airbus. Acesta din urmă a avut câștig de cauză în fața Tisséo, iar varianta a fost validată prin declarație de utilitate publică în 2019.

”Am prioritizat persoanele care vin să muncească zi de zi în uzine, față de cele care iau avionul din când în când”, a spus Jean-Michel Lattes, care a subliniat faptul că cele două opțiuni nu erau compatibile. În ceea ce privește legătura directă cu aeroportul, ea a fost pusă în funcțiune în 2010 sub forma unei linii de tramvai care a costat 45 de milioane de euro.

În perspectiva anului 2026, când lucrările ar trebui finalizate, rămâne însă polemica legată de tariful special ce va fi perceput în continuare pentru legătura cu aeroportul. Valoarea exactă a tarifului nu va fi cunoscută decât atunci, dar se menține principiul unui tarif mai mare. ”Aceasta se justifică prin oferta îmbunătățită a ramelor (produse de Alstom n.red.) care vor circula la un interval de cinci minute. De asemenea, Tisséo se adaptează la ceea ce se practică în alte metropole”, a mai spus președintele Tisséo Collectivités. Mai exact, tariful de 1,80 euro (tariful actual) va rămâne valabil până la stațiile intermediare Nadot și Daurat și vor fi disponibile și abonamente. În medie, tramvaiul de aeroport din Toulouse transporta zilnic 4.700 de persoane.

Și tot în zona Toulouse se va derula un alt mare proiect de investiții. Este vorba de Amenajările feroviare la nord de Toulouse (AFNT – acronimul pentru denumirea în limba franceză Aménagements ferroviaires au nord de Toulouse). Șantierul va viza un tronson de 19 km din linia feroviară de mare viteză Bordeaux-Toulouse, între Castelnau d’Estrétefonds și gara Matabiau, iar scopul lucrărilor este de a crește frecvența trenurilor, până la patru pe oră și pe sens la orele de vârf.

Proiectul AFNT prevede dublarea numărului de linii între Saint-Jory (punct de conectare cu noua linie Bordeaux-Toulouse) și gara Matabiau, iar firmele care au sedii în zonă au fost deja notificate în vederea exproprierii pentru cauză de utilitate publică. De asemenea, vor fi reamenajate mai multe stații de pe traseu: Castelnau d’Estrétefonds, Saint-Jory, Fenouillet/Saint-Alban, Lacourtensourt, Lalande-l’Eglise și Route de Launaguet (unde se va face interconexiunea cu Linia B și cu viitoarea Linie 3 de metrou). Exproprierile ar urma să fie finalizate până la finele anului 2025, după cum au anunțat responsabilii zonali ai SNCF Réseau. Lucrările ar urma să se desfășoare timp de opt ani, din 2024 până în 2031, iar valoarea lor va depăși un miliard de euro.

 

Inaugurări pe bandă rulantă la Bordeaux

Ne mutăm la Bordeaux, unde vorbim tot despre o legătură pe șine cu aeroportul, care a fost însă deja inaugurată pe 29 aprilie în acest an, iar numărul de pasageri depășește deja previziunile inițiale.

Problemele nu au lipsit în primele luni de funcționare ale noului tronson al liniei A de tramvai spre aeroportul Bordeaux-Mérignac, care cuprinde cinci noi stații (Mérignac soleil, Chemin long, Cadéra-Issartier, Caroline-Aigle și Aeroport), însă deocamdată linia este la început. ”Aceste întreruperi nu au nimic extraordinar, suntem în perioada de rodaj”, a declarat Gérard Chausset, președintele Comisiei de Transport a Bordeaux Métropole.

El a ținut să scoată în evidență cifrele foarte bune de utilizare a noii legături. Potrivit primelor rapoarte ale Keolis, societatea care exploatează linia, este un succes. Au fost înregistrați 10.000 de pasageri pe zi, în vreme de Declarația de Utilitate Publică prevedea doar 6.500.

Și tot la Bordeaux s-a mai făcut un pas pentru îmbunătățirea mobilității din zona metropolitană. Pe 1 iunie 2023 a fost inaugurată, în prezența politicienilor de stânga și de dreapta deopotrivă, noua stație feroviară Sainte-Germaine de la Bouscat. Această inaugurare reprezintă practic piatra de temelie pentru punerea viitoare în funcțiune a rețelei de transport metropolitan (în franceză Réseau Express Régional – RER) din aglomerația bordeleză. Amplasată pe un pod feroviar, această nouă stație Sainte-Germaine a costat peste șase milioane de euro.

Alături de inaugurarea acestei stații, a mai fost pus în funcțiune și nodul intermodal de pe șoseaua spre Médoc, iar rețeaua RER se conturează, ea existând deja la nivel incipient prin deschiderea legăturii feroviare directe între Libourne și Arcachon. Acum, noua stație se află pe linia care face legătura între Le Verdon (Nord Médoc) și gara Saint-Jean din Bordeaux, pe vechea linie feroviară metropolitană de centură, pe care vor circula trenuri regionale ce vor face legătura între metropolă și suburbiile sale.

Lucrările de construcție a stației Sainte-Germaine au fost lansate pe 4 martie 2022 și au presupus realizarea a două operațiuni complementare. În primul rând, a fost vorba de modernizarea căii de rulare și construcția a două peroane a câte 144 metri lungime, a două adăposturi pentru pasageri și instalarea a două lifturi și a două ascensoare care permit accesul de la nivelul solului pe podul feroviar și invers. Toate acestea au avut un cost de 5,49 milioane de euro și au fost realizate de SNCF Gares et Connexions. Cealaltă parte a șantierului a constat în crearea unui nod de schimb intermodal la piciorul podului feroviar, care este situat la câțiva metri de stația Sainte-Germaine de pe linia D de tramvai, dotat cu mobilier urban, iluminat public și un rastel pentru biciclete. Alături de reamenajarea unei părți din strada Georges Clémenceau pentru circulația autobuzelor și a bicicletelor, aceste lucrări au costat în total Bordeaux Métropole 787.000 de euro.

”Inaugurarea acestei stații Sainte-Germaine este pentru mine al doilea cel mai mare eveniment de când am devenit primar la Bouscat, în 2001. Cel mai important eveniment a fost, bineînțeles, sosirea tramvaiului în orașul meu în 2019”, a spus primarul suburbiei metropolei Bordeaux, Patrick Bobet. Următoarea etapă necesară pentru RER va fi redeschiderea gării Talence Médoquine anunțată pentru 2025.

Alain Rousset, președintele Regiunii Nouvelle-Aquitaine, s-a plâns de costul ridicat, pentru a nu zice chiar prohibitiv, pe care colectivitatea trebuie să-l plătească pentru regenerarea căilor ferate. ”Pentru linia Bordeaux-Bergerac s-a pornit de la 45 de milioane de euro și am ajuns la 95 de milioane. SNCF trebuie să-și facă mai bine devizele”, a spus el. Rousset a mai subliniat faptul că operaționalizarea RER la Bordeaux nu este posibilă decât în tandem cu realizarea Marelui proiect feroviar Sud-Vest (Grand projet ferroviaire du Sud-Ouest GPSO).

 

Vești bune de la Montpellier și Paris

Un alt mare oraș din Franța, un alt important proiect pentru mobilitatea urbană: Linia 5 de tramvai din Montpellier începe să se concretizeze, prin instalarea, la finele lunii iunie, a primelor șine pe calea de rulare, în sectorul Saint-Eloi. De asemenea, a fost prezentată în mărime naturală o cabină a tramvaiului.

Sectorul Saint-Eloi face obiectul unor lucrări importante care sunt prevăzute să dureze până pe 3 septembrie. Stația omonimă va fi transformată într-un nod de schim intermodal între Linia 1, viitoarea Linie 5 și o linie de bus tram. ”Saint-Eloi este în Top 5 al stațiilor cele mai frecventate ale Linie 1. Iar Linia 1 este cea mai utilizată din Franța, cu excepția rețelei pariziene, cu 140.000 de călători pe zi”, a precizat Julie Frêche, responsabilă cu Transporturile la Métropole de Montpellier

Potrivit promisiunilor autorităților locale, Linia 5 va deveni operațională în 2025. Comanda de rame a fost lansată, iar licitația a fost câștigată de societatea spaniolă CAF, care are centrul de producție în Franța la Bagnères-de-Bigorre în regiunea Hautes-Pyrénées, pentru 225 milioane de euro. Comanda vizează livrarea a 77 de tramvaie, care vor fi livrate cu o cadență de două-trei unități pe lună începând din 2024. În momentul de față, tramvaiele se află în faza de proiectare, cele trei cerințe principale fiind: confortul vatmanilor, accesul și spațiul pentru călători și siguranța sporită în caz de impact.

Nu puteam să încheiem trecerea în revistă (ce-i drept, nu exhaustivă) a proiectelor de transport public urban și periurban pe șină din Franța fără să dăm și o fugă în capitala Paris. Compania Société du Grand Paris, desemnată pentru a construi linia de metrou Grand Paris Express, va avea competențe sporite și va fi redenumită în “Société des Grands Projets” (societatea marilor proiecte), potrivit unei propuneri legislative adoptate de comisia de specialitate a Adunării Naționale.

Inițiatorul propunerii, deputatul Jean-Marc Zulesi (Renaissance – partidul președintelui Emmanuel Macron), a explicat că actualele rețele de transport metropolitan RER vor fi oficial redenumite în ”servicii regionale metropolitane” (în franceză ”services express régionaux métropolitains” – SERM) și că vor constitui ”o ofertă multimodală de servicii de transport public care se bazează pe o întărire a legăturilor feroviare”.

Articol apărut în revista Railway PRO – Iulie

Ultimele Articole