spot_img
marți, octombrie 4, 2022
spot_img

Dezafectarea unei mocănițe naște dispute locale la Sibiu

Dezafectarea unor șine ale fostei mocănițe din Sibiu, pe o lungime de 100 de metri, pentru efectuarea unor lucrări la un mall, a dus la dispute între administrația locală și un ONG, pe de o parte, și constructori pe de altă parte.

Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Sibiu anunță că au dispus sistarea lucrărilor de îndepărtare a șinelor fostei mocănițe care făcea legătura între Sibiu și Agnita, deoarece lucrarea nu are aviz, după o sesizare a Asociației ”Prietenii Mocăniței”, potrivit publicației turnulsfatului.ro.  Șinele de cale ferată au fost clasate drept monument istoric.

Sesizarea a fost formulată de reprezentanții Asociației Prietenii Mocăniței, al cărei scop este promovarea și repunerea în funcțiune a vechiului mijloc de călătorie. „De puțin timp am ajuns de acolo. Am fost sesizați și ne-am dus în teren să vedem despre ce e vorba. La noi nu a ajuns nicio cerere pentru acordarea vreunui aviz. Totuși, vorbim de un monument de patrimoniu. Am făcut procese verbale, am vorbit cu șefii de șantier. Acum, în primul rând, trebuie să intre în legalitate. Să stopeze lucrările și să readucă la stadiul inițial totul”, spune Valentin Delca, directorul Direcției de Cultură Sibiu.

Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței spune că s-au scos aproximativ 100 de metri de șină. „În primă fază am înțeles că acolo ar fi trebuit să fie o zonă verde, iar șinele nu erau deranjate, dar între timp, se pare că lucrurile s-au schimbat. Au fost și reprezentanții Direcției de Cultură la fața locului și le-au spus să stopeze imediat lucrările, sper că așa vor face. Eu încă trag speranțe că pe acea șină va mai circula, într-o bună zi, mocănița”, spune Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței.

De cealaltă parte, reprezentanții constructorilor se arată mirați de declarațiile autorităților locale. ”Noi avem o autorizație de construire care are la bază toate avizele necesare. În cazul acestei linii de cale ferată îngustă, avem parte și de asistență și supervizare din partea unui reprezentant al CFR. Îndepărtarea acestei linii de cale ferată, lucrare autorizată, este doar una temporară, necesară pentru consolidarea acelei zone”, arată cei care lucrează la ridicarea noului mall.

Ultimele Articole