vineri, mai 3, 2024
spot_img

BREAKING Cristian Burci a fost trimis în judecată pentru devalizarea Romvag Caracal

Omul de afaceri Cristian Burci a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT – Structura Centrală, în dosarul privind devalizarea Romvag Caracal.

În acest dosar, în anul 2016, Cristian Burci a fost ridicat de mascații de la DIICOT Olt, reţinut, iar pe averea sa a fost pus sechestru. Între timp, dosarul a fost preluat de DIICOT – Structura Centrală şi trimis în judecată.

Procurorii anti-mafie spun că, începând cu anul 2002, prin intermediul unei societăți comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, au fost înființate sau preluate, direct sau prin interpuși, mai multe societăți comerciale cu sediul în Europa, inclusiv în România, între care și fabrica de vagoane Romvag Caracal.

„În urma probatoriului administrat în cauză a rezultat că, începând cu anul 2006, prin intermediul societății comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, a fost derulată o activitate infracțională cu scopul de a decapitaliza societatea comercială din municipiul Caracal și de a o lipsi de lichiditățile necesare desfășurării activităților curente. Această modalitate de a acționa a reprezentat o <politică de management> la nivelul societății de tip holding ce a exercitat controlul asupra deciziei consiliului de administrație/conducerii executive a societății intra-grup din municipiul Caracal, politică ce a fost aplicată și în ceea ce privește alte două societăți comerciale cu sediul în România cu tradiție în producția de material rulant (fabricarea de vagoane de cale ferată)”, se arată în comunicatul de presă dat publicității de DIICOT.

Modul în care s-a produs devalizarea Romvag Caracal

Astfel, în intervalul ianuarie 2006 – octombrie 2012, prin intermediul Consiliului de Administrație, ale cărui decizii erau controlate de către unul dintre inculpați, reprezentant al acționarului majoritar, cu sediul în Luxemburg, au fost efectuate mai multe operațiuni ce au redus drastic disponibilitățile bănești și patrimoniul Romvag.

În primul rând, au fost efectuate operațiuni financiare ce au vizat transferul/nerecuperarea unor importante sume de bani reprezentând capitalul de lucru al societății:

– acordarea și plata de împrumuturi/consultanță cu caracter fraudulos fie către firme intra-grup, fie către alte firme pe care unul dintre inculpați le controla în fapt;

– încheierea și derularea unui contract de fabricație cu o firmă intra-grup (prin care producția societății din Caracal, deși în fapt era livrată beneficiarilor din Europa, era facturată scriptic către societatea din cadrul holdingului, fiind achitată doar parțial producătorului contravaloarea mărfurilor livrate);

– angajarea împreună cu ceilalți doi producători de vagoane intra-grup în contractarea, în condiții defavorabile, a unui credit bancar sindicalizat în valoare totală de 100.000.000 de euro (din care a fost utilizată suma de 96.000.000 de euro și prin care, practic, s-au refinanțat vechile credite) cu garantarea reciprocă a universalității bunurilor deținute (societatea din Caracal garantând cu întreg patrimoniul atât propriul credit, cât și creditele celorlalți doi producători).

De asemenea, s-a făcut transferul subevaluat al activelor societății din Caracal către o societate comercială terță, realizat prin:

– declanșarea și determinarea derulării procedurii de insolvență a societății comerciale din Caracal (în conivență cu reprezentanții lichidatorului judiciar) fără luarea în considerare a recuperării creanțelor pe care societatea din Caracal le avea de încasat de la firmele din holdingul cu sediul în Luxemburg, fapt ce a condus la vânzarea subevaluată a activelor (patrimoniului) către o terță societate.

În acest fel, producătorul de vagoane din Caracal a fost prejudiciat cu suma totală de 161.624.951,69 lei, precizează procurorii.

IN THE SPOTLIGHT

Târgul de Carieră Feroviară în România, 12-14 iunie în format hibrid: fizic și online

”Târgul de Carieră Feroviară în România”, singurul târg de profil dedicat domeniului feroviar și al transportului urban pe șină, se va desfășura în format...

Ultimele Articole