spot_img
duminică, noiembrie 28, 2021
spot_img

Căile ferate olandeze vor plăti zeci de milioane de euro drept despăgubiri pentru Holocaust

Compania olandeză a căilor ferate, Nederlandse Spoorwegen (NS), a anunţat că va acorda mai multe zeci de milioane de euro drept despăgubiri pentru Holocaust.

despăgubiri pentru Holocaust

”Se estimează că mai multe mii de persoane au dreptul la despăgubiri, inclusiv aproximativ 500 de supravieţuitori”, a declarat NS într-un comunicat. Compania ”va aloca mai multe zeci de milioane de euro” pentru aceste indemnizaţii în anii următori.

NS a anunţat în noiembrie 2018 că le va acorda despăgubiri rudelor evreilor deportaţi şi a înfiinţat o comisie pentru stabilirea sumelor. Compania, care consideră această perioadă din istoria sa drept ”o pagină neagră”, a prezentat oficial scuze în 2005 pentru actele sale comise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar nici o despăgubire nu a fost acordată până în prezent.

Despăgubiri pentru Holocaust, de mai mukte categorii

Suma despăgubirii se va ridica la 15.000 de euro pentru supravieţuitorii Holocaustului şi între 5.000 şi 7.500 de euro pentru copiii născuţi ”înainte, în timpul sau după război”, precum şi pentru persoanele văduve, a declarat un purtător de cuvânt al NS. Între cinci şi şase mii de persoane în total ”ar putea obţine despăgubirea individuală”, a adăugat el.

Ca multe alte întreprinderi olandeze, NS şi-a continuat activităţile în serviciul ocupanţilor nazişti după invadarea ţării de către Germania în mai 1940, obţinând echivalentul a milioane de euro transportând familii de evrei către Westerbork, la frontiera cu Germania, potrivit radioteleviziunii publice NOS.

În total, aproximativ 107.000 din cei 140.000 de evrei care trăiau în Olanda au fost aduşi la Westerbork, înainte de a fi trimişi către taberele morţii, precum Auschwitz, Sobibor şi Bergen-Belsen. Anne Frank, adolescenta evreică devenită celebră datorită jurnalului său, a fost adusă la Westerbork la începutului lui august 1944, după ce a fost denunţată, apoi arestată de către Gestapo.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole