spot_img
sâmbătă, august 13, 2022
spot_img

Ministerul Transporturilor a emis o autorizație pentru desființarea căii ferate Apața-Cața

Ministerul Transporturilor a emis o autorizație pentru desființarea căii ferate Apața-Cața, subsecțiune a tronsonului Brașov-Sighișoara.

desființarea căii ferate Apața-Cața

În valoare de 238 de milioane lei, lucrările de demolare reprezintă etapa pregătitoare a proiectului de modernizare a căii ferate. Autorizația de desființare este valabilă pe toată perioada derulării lucrărilor, cu condiția ca acestea să înceapă în următoarele 12 luni, informează Economica.net.

Anul trecut, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a desemnat câștigătoare pentru subsecţiunea Apaţa-Caţa, oferta depusă de Asocierea RailWorks, în valoare de 2,72 miliarde de lei, fără TVA. Contractul de achiziţie publică a fost semnat însă abia în toamna acestui an, după mai multe confruntări în Justiție.

Desființarea căii ferate Apața-Cața, pentru începerea lucrărilor de modernizare

Obiectivul general al contractului este dezvoltarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pentru atingerea vitezei maxime de circulaţie de 160 km/oră pentru trenurile de călători și 120 km/oră pentru cele de marfă. Contractul prevede o gamă variată de lucrări de infrastructură şi suprastructură feroviară – terasamente, linii de cale ferată, consolidări de poduri, podeţe, construcţii de tuneluri şi viaducte, pasaje superioare, lucrări de electrificare şi energoalimentare, telecomunicaţii, semnalizare, fibră optică, instalații electrice etc.

Prin programele de investiții implementate și derulate pe tronsoanele situate pe Coridorul Rin-Dunăre,compania CFR SA contribuie la dezvoltarea infrastructurii feroviare, prin îmbunătăţirea calităţii transportului, sporirea vitezei de circulaţie la 160 km/oră pentru trenurile de călători şi la 120 km/oră pentru trenurile de marfă, dezvoltarea relațiilor comerciale cu operatorii de transport și, de asemenea, contribuie la relansarea economiei regionale.

Asocierea RailWorks (formată din companiile Aktor, Alstom, Arcada Company și Euroconstruct Trading ‘98) a fost desemnată câștigătoare și pe subsecţiunile de cale ferată Braşov-Apaţa şi Caţa-Sighişoara. În acest caz, ”luptele” în Justiție au durat patru ani de zile.

Ultimele Articole