spot_img
vineri, decembrie 2, 2022
spot_img

VIDEO Cătălin Drulă promite din nou desființarea ARF. ”Plătim pentru plimbarea unor trenuri goale”

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, promite din nou desființarea ARF, instituția condusă de Gigi Gavrilă care în cinci ani nu a cumpărat niciun tren.

desființarea ARF Război la Metrorex restructurări la CFR metroul oprit de Oprescu Modernizarea trecerilor la nivel Cătălin Drulă despre restricțiile de viteză Cătălin Drulă cu calea ferată

Înființată în septembrie 2016, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Autoritatea pentru Reformă Feroviară ar fi trebuit să cumpere trenuri noi cu fonduri europene. După ce au plătit, lunar, salariile angajaţilor şi toate cheltuilelile de funcţionare, autorităţile şi-au dat seama că instituţia este inutilă şi că nu a făcut nimic din ce trebuia, se arată într-un reportaj din campania ”Statul la Stat” realizat de Digi 24.

”S-a spus că trebuie să fie o entitate separată, neutră, care să achiziţioneze material rulant feroviar şi să îl împartă la toţi operatorii feroviari de călători. (…) Au trecut de atunci patru ani şi jumătate şi, din banii europeni pe care îi aveam la dispoziţie, nu a fost cumpărată nici măcar o roată de tren. Cu chiu cu vai, au fost organizate două licitaţii, ambele fiind, în acest moment, contestate şi blocate în instanţă”, spune Rodrigo Maxim, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.

La rândul lui, Iulică Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, a declarat: ”Activitatea este egală cu zero, pentru că ea a fost înfiinţată pentru a achiziţiona material rulant pe bani europeni, nu a reuşit să finalizeze nicio licitaţie şi, de fapt, noi am fost împotriva înfiinţării acestei Autorităţi pentru că este singura instituţie de genul ăsta din Europa şi cred că şi din lume”.

Ministrul Transporturilor spune că este vremea pentru desființarea ARF

În plus, prin ARF sunt plătite şi subvenţiile acordate operatorilor pentru transportul feroviar de călători. Instituţia ar fi trebuit să vină, în toţi aceşti ani, cu noi măsuri şi criterii de acordare a subvenţiei, lucru care nu s-a întâmplat.

”Plătim pentru plimbarea unor trenuri goale, pe unele rute, plătim fără criterii de calitate, fără criterii de încărcare cu pasageri şi, în general, toate întrebările pe care le-am adresat – aici trebuia să mă adresez oamenilor care au inteligenţă, nu?, creierul sistemului feroviar, al reformei – s-au izbit de non răspunsuri şi de ridicări din umeri. (…) În momentul în care rezultatele sunt atât de dezastruoase, pare că este un moment bun să ştergi tabla şi să o iei de la capăt”, a declarat Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.

Potrivit organigramei, la Autoritatea pentru Reformă Feroviară, există 79 de posturi bugetate dintre care, la începutul acestui an, erau ocupate 35. Nouă dintre posturi sunt de conducere, adică rezervate şefilor. Preşedintele ARF încasează un salariu lunar de peste 10.000 de lei, directorul general 7.227 de lei, un director 6.764 de lei, iar un şef de serviciu 6.229 lei. Pe lângă salarii, angajaţii mai primesc şi spor pentru condiţii vătămătoare de muncă. Bugetul anual destinat cheltuielilor de personal este de patru milioane de lei.

”Această instituţie pare să fie încă una din formele fără fond ale statului român, aşa că luăm în considerare foarte serios să o desfiinţăm. Până la urmă este o simplificare a aparatului de stat care e parte din politica acestui Guvern şi să aducem înapoi în minister acele atribuţii pe care le are această instituţie”, a mai spus Cătălin Drulă.

Președintele ARF, Gigi Gavrilă (numit în funcție de fostul premier Viorica Dăncilă), a refuzat să stea de vorbă cu echipa postului de televiziune, invocând diferite pretexte. (A.B.)

Ultimele Articole