luni, martie 10, 2025
spot_img

Neinstruirea corespunzătoare a mecanicilor GFR, cauza deraierii de la Zoița

Deraierea de la Zoița care s-a produs anul trecut la un tren de marfă al Grup Feroviar Român a avut drept cauză ruperea fusului de osie de la roata nr. 2 a unui vagon. Accidentul feroviar ar fi putut fi evitat dacă mecanicii și mecanicii ajutori de locomotivă ai GFR ar fi fost instruiți privind identificarea pericolului reprezentat de o cutie de osie încălzită anormal. Mai ales că ei fuseseră avertizați că iese fum de către impiegatul de mișcare din stația Boboc.

Pe 13 martie 2024, un vagon cisternă din compunerea unui marfar a deraiat pe Magistrala 500, în apropiere de Râmnicu Sărat, așa cum am scris la vremea respectivă. Între timp, Agenția de Investigare Feroviară Română a finalizat Raportul asupra acidentului feroviar și l-a făcut public.

Să vedem întâi filmul evenimentelor și apoi cauzele care au dus la deraierea de la Zoița, așa cum sunt ele relatate de inspectorii AGIFER.

Trenul de marfă nr. 66307, format din 33 vagoane cisternă tip Zas încărcate cu motorină, tractate de locomotiva EA 344, aparținând operatorului GFR, era programat să circule de la staţia CFR Brazi la stația CFR Borzești Bacău. La trecerea prin halta de mișcare Boboc, impiegatul de mișcare l-a avizat prin stație pe mecanicul trenului că sunt emanații de fum la unul din vagoanele din compunerea garniturii și a solicitat oprirea pentru verificarea acestui lucru. Mecanicul de locomotivă a oprit trenul de marfă în linie curentă la km 141+900, unde a staționat 25 de minute și 36 de secunde. În această perioadă, personalul de tracțiune a făcut o probă de continuitate a instalației de frână și a verificat instalația de frână a vagoanelor din compunerea trenului, în vederea depistării unor eventuale frâne strânse. Mecanicului și mecanicului ajutor nu li s-a părut nimioc în neregulă, așa că au repornit trenul, iar 17 kilometri mai încolo, la Zoița, s-a produs deraierea.

Circulația feroviară pe firul I, reluată la mai mult de 24 de ore după accident

După producerea accidentului, circulația a fost închisă pe firul I, aceasta fiind redeschisă după repunerea pe linie a osiilor deraiate și efectuarea verificărilor și reparațiilor la infrastructura afectată, a doua zi la ora 16:00, cu restricție de viteză de 50 km/oră. Din cauza acestui accident, au fost înregistrate întârzieri la cinci trenuri de călători cu un total de 49 minute, iar la infrastructura feroviară au fost înregistrate pagube.

Valoarea estimativă totală a daunelor materiale conform documentelor puse la dispoziție de către operatorii economici implicați până la data finalizării raportului de investigare a fost de 1.171.248,7 lei fără TVA.


Knorr Bremse


Deraierea de la Zoița, produsă de supraîncălzirea unei cutii de osie

Să vedem acum din ce cauze s-a produs deraierea de la Joița. Factorul cauzal a fost ”supraîncălzirea cutiei de osie a roții nr. 2, care a condus la lichefierea și arderea vaselinei, producând blocarea rulmenților, urmată de ruperea fusului de osie din cauza temperaturii ridicate și căderea cutiei de osie a roţii nr. 2 de la vagonul nr.83537963122-8 (aflat al 27-lea în compunerea trenului), fapt care a condus la pierderea capacităţii de ghidare a osiei corespunzătoare roţilor 1-2 și deraierea de ambele osii ale primului boghiu de la acest vagon”.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Personalul de tracțiune al GFR nu era instruit corespunzător

Ca factor contributiv, inspectorii AGIFER au indicat neidentificarea cutiei de osie supraîncălzite de către personalul de tracțiune al trenului (mecanic și mecanic ajutor).

La capitolul ”Factori sistemici” din Raport se menționează următoarele: ”Omisiunile din cuprinsul procedurii operaționale <Evaluarea riscurilor asociate proceselor relevante>, cod PS6.1-01 referitoare la responsabilitățile funcțiilor mecanic și mecanic ajutor, în legătură cu riscurile generate de pericolul reprezentat de cutiile de osie încălzite anormal. Absența din planul de lecții, pentru funcțiile de mecanic și mecanic ajutor, a temei privind identificarea pericolului cutie de osie încălzită anormal”.

În consecință, AGIFER a emis Recomandarea de siguranță nr. 482/1, adresată ASFR: ”Operatorul de transport feroviar Grup Feroviar Român SA va efectua o analiză pentru stabilirea măsurilor necesare în vederea îmbunătățirii programului de menținere/îmbunătățire a competențelor pentru funcțiile de mecanic și mecanic ajutor, pentru a se asigura că personalul de execuție va deține competențele necesare pentru depistarea și recunoașterea pericolului cutie de osie încălzită anormal”.

În ceea ce privește infrastructura feroviară de la locul deraierii, aceasta ”nu a avut deficiențe în ceea ce privește starea tehnică și nu a condus la producerea accidentului feroviar”, se mai arată în Raport.

Anterior avuseseră loc alte două accidente similare

Să mai menționăm faptul că anterior au mai avut loc două accidente feroviare cu cauze similare celui de la Zoița, în care au fost implicate tot trenuri ale GFR.

Primul dintre ele s-a produs pe 6 septembrie 2015, în circulaţia trenului de marfă nr. 80368-1, pe raza de activitate a SRCF Timişoara, secţia de circulaţie Strehaia-Caransebeş, între haltele de mişcare Vălişoara şi Valea Timişului, în zona km 465+210, prin deraierea a şase vagoane (din care două răsturnate) din compunerea garniturii.

Un alt accident a avut loc pe 8 mai 2018, în circulaţia trenului de marfă nr. 80432-1, pe raza de activitate a aceleiași regionale, la intrarea pe linia 8 din staţia CFR Simeria, prin deraierea de al doilea boghiu, în sensul de mers, al celui de-al 20-lea vagon şi de primul boghiu al celui de-al 21-lea vagon din compunerea trenului.

Ce căutau vagoanele RSCO în compunerea trenului GFR în trafic intern?

În afară de cele prezentate de AGIFER în Raportul de investigare a accidentului feroviar de la Zoița, ne mai punem și noi o întrebare: Ce căutau vagoanele aparținând Rolling Stock Company în compunerea unui tren al Grup Feroviar Român care circula în trafic intern?

Compania mixtă Rollig Stock, formată de CFR Marfă și GFR (operatorul deținut de Gruia Stoica) avea ca obiect de activitate repararea și modernizarea vagoanelor puse la dispoziție de către operatorul de stat și mai departe închirierea materialului rulant la operatori de peste granițe. În loc de acest lucru, conducerea Rolling Stock a preferat să pună la dispoziție vagoanele către GFR, asocierea ajungând să facă o concurență unuia dintre acționari tocmai cu materialul rulant pus la dispoziție de acesta. Concret, compania mixtă a ajuns să folosească grosul vagoanelor sale pentru transportul produselor OMV Petrom, concurență făcută CFR Marfă.

Mai mult, vagoanele au fost reparate și modernizate în unitățile de material rulant ale Grupului Grampet (controlat de același Gruia Stoica) la prețuri considerate umflate, au constatat organele de control ale statului. Raportul Curții de Conturi din iunie 2021 poate fi consultat AICI.

Pe cale de consecință, în toamna anului 2022, conducerea CFR Marfă a solicitat dizolvarea companiei Rolling Stock SA și returnarea materialului rulant adus drept contribuție la formarea societății. Apoi, Adunarea Generală a Acționarilor CFR Marfă a aprobat inițierea demersurilor juridice ce se impun pentru dizolvarea companiei. Gruia Stoica nu a fost însă de acord cu acest demers, drept pentru care a intentat un proces la Tribunalul București, pe care însă l-a pierdut. ”Respinge cererea, ca nefondată. Obligă reclamanta să plătească pârâtei suma de 129.375,89 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat”, se arată în decizia instanței din 30 aprilie 2024. Aceasta putea fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la pronunțare, însă pe portalul instanțelor de judecată din România nu am identificat că s-ar fi apelat la această posibilitate.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole