Poliția Transporturi face în această perioadă, în colaborare cu Autoritatea Feroviară Română (AFER), controale intensificate pentru depistarea ceferiștilor bețivi, care consumă alcool în timpul serviciului, potrivit unui document obținut de Club Feroviar. De asemenea, cu ocazia acestei acțiuni va fi verificată și respectarea timpului de odihnă pentru personalul feroviar.
Necesitatea intensificării controalelor este justificată, în documentul menționat, de creşterea gradului de siguranţă şi securitate pe infrastructura națională de căi ferate cu ocazia sărbătoririi Floriilor, Paştelui de rit Catolic şi Ortodox, a zilelor de 1 şi 2 Mai.
„Din analizele efectuate la nivelul Direcţiei de Poliţie Transporturi a reieşit faptul că o cauză generatoare de evenimente (infracțiuni de serviciu), în rândul angajatilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră este reprezentată de prezenţa la serviciu suh influența alcoolulul și depăşirea serviciului continuu maxim admis pe locomotivă”, se arată în expunerea de motive.
Aici se aduce ca exemplu accidentul feroviar produs în noaptea de 28/29 iulie 2021 în staţia CF Feteşti, când un tren de marfă ce avea în compunere 41 de vagoane încărcate cu fier vechi, care se deplasa pe relaţia Craiova-Constanța Port a intrat în coliziune cu un alt marfar staţionat la aceeaşi linie. În urma verificărilor, a rezultat faptul că mecanicul de locomotivă nu ar fi respectat timpul de odihnă, restricţia de viteză de 30 km/oră la intrarea în staţie şi semnalul roşu de oprire. În urma testării alcooltest a mecanicului, a rezultat o alcoolemie de 0,40 mg/1 alcool pur în aerul expirat.
Instituții implicate în organizarea controalelor
Revenind în prezent, perioada de desfășurare a controalelor mixte Poliție-AFER este 11 aprilie-15 mai 2022, iar zona de acțiune este definită ca fiind structurile de urmărire şi coordonare a personalului de locomotivă şi tren (comenzile personalului), staţiile de căi ferate, haltele de mişcare, depouri și triaje.
La nivel central, instituțiile implicate sunt Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia de Poliţie Transporturi și Autoritatea Feroviară Română, prin Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română. La nivel teritorial, sunt implicate secţiile regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Galaţi și Constanţa și inspectoratele de Siguranţă Feroviară.
La nivelul fiecărui judeţ, şefii secţiilor regionale de Poliţie Transporturi au luat legătura cu conducerile tuturor structurilor partenere pentru a constitui grupuri de lucru și pentru a elabora planuri proprii de acţiune în funcție de specificul zonei de competenţă şi elementele situaţiei operative. În funcție de aceste elemente, au fost întocmite anexe cu zonele, trenurile, staţiile de căi ferate şi perioadele de acţiune, precum şi echipele de control.
După această etapă pregătitoare, s-a trecut la desfășurarea acțiunii propriu-zise de control. Concret, în ceea ce privește personalul cu atribuţii în siguranța circulației, se vor verifica: pentru mecanicii de locomotivă/automotor: actul de identitate și autorizaţiile prevăzute prin reglementările specitice, pentru şefii și conductorii de tren: actul de identitate și autorizaţia pentru exercitarea funcţiei de şef/conductor de tren.
Cum se va face depistarea ceferiștilor bețivi
În privința consumului de alcool, reprezentanţii Autorității Feroviare Române vor face testări cu alcoolscopul la mecanicii de locomotivă, personalul de tren, impiegaţii de mişcare şi alt personal cu atributii în siguranţa circulaţiei, specificat în Anexa nr. 2 (care poate fi consultată în facsmilul alăturat).
În situaţia în care vor fi constatate cazuri de încălcare a prevederilor legale (adică un ceferist va fi prins băut), acestea vor fi cercetate din punct de vedere penal, precum și avizate, investigate și tratate de către angajator în conformitate cu prevederile Regulamentului de investigare a accidentelor şi a incidentelor, de dezvoltare și îmbunătăţire a siguranței feroviare pe căile ferate și pe rețeaua de transport cu metroul din România.
Mecanicii de locomotivă sunt testați doar la destinația finală a trenului
Administratorul şi gestionarii infrastructurii feroviare, operatorii de tansport feroviar şi operatorii de manevră feroviară au obligaţia să asigure verificarea la intrarea în serviciu a personalului propriu, conform reglementărilor în vigoare.
Controalele comune ASFR-Poliția Transporturi vor viza în special personalul cu responsabilităţi în siguranța circulației ferovare, iar la mecanici şi personalul de tren (şefi de tren, conductori de tren) se vor face controale privind consumul de alcool numai la sosirea trenurilor la stația de destinație, fără a se afecta mersul trenurilor.