Autoritatea pentru Reformă Feroviară demarează vineri la Bursa Română de Mărfuri licitația de închiriere trenuri noi care sunt însă departe de a sosi în România.
Vineri la ora 16.00 va avea loc depunerea ofertelor pentru licitație cu calificare urmată de runda finală de licitație electronică prin intermediul platformei www.brm.ro la o dată comunicată ulterior, potrivit unui anunț disponibil aici.
Închiriere trenuri pentru transport interregional
Licitația privește servicii publice de transport feroviar de călători prin punerea la dispoziție a materialului rulant nou achiziționat de ARF, respectiv a trenurilor electrice interregionale, denumite RE-IR, destinate transportului interregional feroviar de călători.
Detalii suplimentare privitoare la licitație, precum condițiile de participare, criteriile de selecționare a participanților pe lista scurtă nu sunt cunoscute pentru jurnalisti. Acestea sunt disponibile doar celor care se înscriu la procedură, transparența fiind în acest caz limitată, față de SEAP.
Dacă la SEAP oricine poate consulta documentația, inclusiv jurnaliștii, la BRM trebuie să fie înscris in procedură pentru a avea acces. Nu este clar de ce conducerea Autorității pentru Reformă Feroviară a preferat organizarea licitației la BRM și nu în SEAP, unde, de asemenea, se licitează și servicii, nu numai bunuri.
O licitație ce nu e pentru oricine?
După cum a arătat aici Club Feroviar, licitația ARF trezește critici din partea unor mici operatori autohtoni. Una dintre condițiile puse de ARF care le îngreunează participarea e depunerea unei garanții de 9 milioane de lei, sumă care reprezintă o bună parte din cifra de afaceri a unor mici operatori, precum Softronic Craiova (42 de milioane de lei cifră afaceri în 2022) sau Astra Trans Carpatic (19,6 milioane de lei în 2022). Apoi, pentru a opera trenuri în toată țara, operatorii trebuie să aibă spații de cazare, puncte de lucru, personal angajat în toate aceste puncte. Nu se știe care e valoarea chiriilor percepute operatorilor pe materialul rulant nou. Șanse mari vor avea poate CFR Călători, DB (Germania), SNCF (Franța), nu noi, spune reprezentantul unui operator de transport feroviar de călători mai mic. De altfel, cu datorii importante la bugetul de stat și pierderi, CFR Călători ar putea să fie și respinsă din licitație, lăsând piața pe mâna marilor operatori feroviari europeni.